Nyheter

– Personlige fortellinger fra fiktive karakterer satt i en historisk kontekst

«Lykkeland» skal være historisk korrekt, men det skal samtidig være en dramatisk fortelling. Nå starter innspillingen av sesong to i Stavanger.

– I den kommende sesongen hopper vi fire år fram i tid. Anna er kommet tilbake til Stavanger, ferdig utdannet fra Handelshøgskolen, og prøver å finne seg jobb i olja. Sesongen starter i 1977, og det er en eksplosiv utvikling i oljeindustrien. En av de første tingene som skjer er Bravo-utblåsningen, så beveger vi oss etter hvert videre til 1980 og Kielland-ulykken, sier Synnøve Hørsdal, produsent og administrerende direktør i produksjonsselskapet Maipo Film som står bak «Lykkeland».

– Hvordan er det å lage serie om noe som er så nært for så mange? De fleste i Stavanger har jo et forhold til Kielland-ulykken.

– Vi er opptatt av at det er en del av vår fortelling, sett fra våre karakterer. Vi går inn i ulykken, men vi går ikke inn på hva som forårsaket den. Det ses kanskje i en litt større sammenheng, samtidig som det også er det personlige i det. Det rammet hardt og var en ulykke som forandret både oss og bransjen, og vi skal behandle det med stor respekt, sier Hørsdal til RA.

Innspillingen av andre sesong av «Lykkeland» startet allerede tirsdag, men onsdag vil det merkes ekstra godt i deler av byen. Mellom klokken 07.00 og 19.00 vil innspillingen foregå på Eiganes gravlund, i Theodor Dahls gate og i Løvdahls gate, og det vil derfor bli noen endringer i trafikkbildet (se faktaboks nederst i saken).

LES OGSÅ: «Lykkeland»: Fiksjon eller fakta?

Historisk kontekst

Første sesong av «Lykkeland» fikk gode tilbakemeldinger, men også noe kritikk. Hørsdal synes det er helt greit at det oppstår diskusjon i forbindelse med serien.

– Vi er ikke redd for diskusjon, men de gangene vi avviker fra historien gjør vi det med viten og vilje fordi det passer vår dramatisering, sier hun.

– Hvor opptatt er dere av at det skal være historisk korrekt? 

– Det skal være historisk korrekt, men samtidig lager vi en dramatisk fortelling. Dette er ikke en gjengivelse av hendelser eller en rekonstruksjon. Vi har fiktive karakterer som bærer fortellingen. Sist hadde vi Rettedal, men denne gangen blir det ingen historiske karakterer av den størrelsen, sier Hørsdal til RA.

– Våre fortellinger er personlige fortellinger fra fiktive karakterer satt i en historisk kontekst. Men samtidig skal det jo være riktig. Med riktige biler og riktige klær, og vi prøver å unngå mest mulig av det Stavanger som ikke er tidsriktig, legger hun til.

– Hvordan er det å lage andre sesong etter at den første ble så godt mottatt? Er det som når en forfatter skal skrive «den vanskelige andreboken»?

– Jeg synes vi har vært flinke denne gangen også. Nå er vi så inne i eget materiale at det ikke er noen stor angst rundt det. Det går selvfølgelig opp og ned i en så lang prosess, men det føles som om vi har et utrolig godt manus, sier Hørsdal til RA.

LES OGSÅ: «Lykkeland»: Følelsen av en skjebnetid

Slik påvirker innspillingen trafikkbildet: 

* Sesong to av «Lykkeland» starter innspillingen i dag. Mellom klokken 07.00 og 19.00 vil innspillingen foregå på Eiganes gravlund, i Theodor Dahls gate og i Løvdahls gate. I den forbindelse blir det noen endringer:

* Theodor Dahls gate og Løvdahls gate er stengt for gjennomgående trafikk klokken 14.30–19.30

* Krysset mellom Niels Juels gate og Løvdahls gate er stengt for gjennomgående trafikk klokken 14.30–19.30

* Det blir 24 timers parkeringsforbud i Theodor Dahls gate og Løvdahls gate fra og med 29. september kl. 20.00.

* Midlertidige veisperringer, parkeringsforbud og andre tiltak er gjort etter avtale med Stavanger kommune, opplyser Maipo Film.

* Arbeidet gjennomføres og håndheves av Stavanger Parkering og Stavanger natur- og idrettsservice.

Mer fra Dagsavisen