Nyheter

Vardafjell-klage avvist: – Vindkraftutbyggingen er lovlig

Olje- og energidepartementet slår fast at vindkraftutbyggingen ved Vardafjell er lovlig. Motvind mener lokaldemokratiet er overkjørt.

Striden om vindkraftverket ved Vardafjellet har rast i flere år og toppet seg i fjor høst. Da klaget Sandnes kommune på konsesjonsvedtaket og hevdet at utbyggingen bryter med både forvaltningsloven, energiloven og naturmangfoldloven.

I juli kom svaret fra Olje- og energidepartementet. De vil ikke omgjøre vedtakene i saken om Vardafjellet vindkraftverk. Departementet mener utbyggingssaken har fulgt loven.

I et brev til Sandnes kommune heter det at departementet har vurdert anmodningene fra Sandnes kommune og advokatfirmaet Kluge, og har kommet til at det ikke er grunnlag for omgjøring av vedtakene i saken om Vardafjellet vindkraftverk, ifølge Stavanger Aftenblad.

Departementet mener utbyggingssaken har fulgt loven, og at det er ikke gjort noen behandlingsfeil. De finner heller ikke grunnlag for å endre vilkår i konsesjonen etter energiloven.

LES OGSÅ: Kritiserer vindkraft-innstramming: – Regjeringen er 20 år for sent ute

– Kampen er ikke over

Jan Helge Vassbø i Motvind mener Olje- og energidepartementets svar på Sandnes kommune sin klage betyr at lokaldemokratiet er overkjørt.

– Det fins ikke lenger lokaldemokrati, lover og regler. Det som teller er en kortsiktig gevinst, på bekostning av naturen, som ikke er bærekraftig, sier Vassbø til RA.

Det er ikke anledning til å klage på vedtaket til Olje- og energidepartementet. Likevel mener Vassbø at slaget om Vardafjellet ikke er tapt.

– Det gjenstår å se hva som skjer på Stortinget, sier Vassbø.

Han viser til at Stortinget i juni ba regjeringen gjøre en gjennomgang av konsesjonene som er gitt til vindkraft og stanse prosjekter med feil og mangler.

– Det at regjeringen ikke griper inn kommer til å få et politisk og juridisk etterspill. Regjeringen fortsetter med utbyggingen, til tross for hva folkevalgte i Sandnes kommune og fylkespolitikerne har sagt. Det kommer et valg neste år, understreker han.

LES OGSÅ: Motvind opplever enorm støtte etter nederlag

 Økt støtte

I juni meldte RA at Motvind har opplevd enorm støtte etter nederlag i Jæren tingrett.

Tingretten kom fram til at kravet til Motvind om midlertidig stopp i vindpark-arbeidet på Vardafjell i påvente av behandling av klagen til Sandnes kommune, ikke tas til følge.

Ifølge Vassbø skal Motvind ha fått rundt 250 medlemmer om dagen etter dommen ble klar. Også etter tilbakemelding fra Olje- og energidepartementet skal Motvind ha opplevd medlemsvekst.

– Nå er vi snart rundt 20.000 medlemmer. Medlemstallet har økt kraftig selv om det har vær ferie og sommer. Jeg tenker det kommer til å fortsette. Den folkelige motstanden mot overkjøring av distriktene, lokalpolitikere og natur øker, sier Vassbø til RA.

LES OGSÅ: Tina Bru: Det vil bli færre vindkraftutbygginger framover

Fakta: Dette er saken

  • I begynnelsen av oktober 2019 sendte Sandnes kommune en klage til  Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) der de hevder at utbyggingen bryter med både forvaltningsloven, energiloven og naturmangfoldloven.

  • I november 2019 sperret demonstranter fra organisasjonen Motvind Sørvest inngangen til vindkraftanlegget på Vardafjellet, for å prøve å stoppe arbeidet i påvente av at NVE skal behandle Sandnes kommunes klage på prosjektet. 

  • I påvente av behandling av klagen mener Motvind at utbyggingen av vindkraftverket på Vardafjell må stanses midlertidig, og de krevde midlertidig forføyning.

  • I juni 2020 ble det klart at Jæren tingrett kom fram til at kravet til Motvind om midlertidig stopp i anleggsarbeidene ved vindparken ikke tas til følge.

  • I juli svarte Olje- og energidepartementet på klagen til Sandnes kommune. Departementet vil ikke omgjøre vedtakene i saken om Vardafjellet vindkraftverk. Departementet mener utbyggingssaken har fulgt loven. Det er ikke anledning til å klage på dette vedtaket.

Mer fra Dagsavisen