Nyheter

Lar bomringen lekke, men Eiganesveien kan få bom

3 millioner kroner går tapt årlig, men flertallet lar «bomsnikerveiene» lekke som før. Eiganesveien kan få bom.

Kommunalutvalget avgjorde tirsdag om Lindeveien, Eiganesveien og Jåttåveien skulle stenges fysisk, få bomstasjoner eller om situasjonen skulle være som i dag.

Kommuneadministrasjonen har anslått at rundt 700 biler sniker daglig, og at Bymiljøpakken dermed taper rundt 3 millioner kroner årlig.

– Alternativet verre

– Alternativet hadde vært verre. Fysisk stenging har mange ulemper både for beboere og næringsliv. Nå skjerper vi skiltingen, sier Aps gruppeleder Dag Mossige til RA.

Han peker på at det fortsatt vil være forbudt å kjøre inn i bomringen i Lindeveien, som også skal skiltes med gjennomkjøring forbudt til Solandsbakken.

– På Jåttåveien ville en fysisk stenging gå ut over beboere og næringsliv som for eksempel planteutsalget. I kommunedelsutvalget var de veldig klare på at de ikke ønsket fysisk stenging, sier Mossige, og legger til at en bomstasjon her ville åpnet den relativt smale veien for lovlig gjennomkjøring, noe de lokale politikerne i Hinna også advarte mot.

I vedtaket bes for øvrig Kommunedirektøren vurdere humper og andre trafikkdempende tiltak i Jåttåveien.

Sendte saken fra seg

Eiganes og Våland kommunedelsutvalg ba om at en bomstasjon ble satt opp i Eiganesveien. Flertallet i kommunalutvalget (Ap, FNB, Frp, MDG og Sp) overlot den beslutningen til ordførerkollegiet i Styringsgruppen for Bymiljøpakken.

LES OGSÅ (RA +): Politikerne ønsker flere bomstasjoner

Høyre og KrF stemte for å etablere bomstasjonen i alle tre veiene. Frode Myrhol (FNB) stemte først for å beholde dagens ordning fullt ut, men fulgte subsidiært flertallet.

Styringsgruppen får saken etter en gjennomgang i Stavanger-administrasjonen.

– Jeg må se tallgrunnlaget og høre argumentene før jeg kan si hva jeg ønsker å stemme for, sier styremedlem og fylkesordfører Marianne Chesak (Ap).

LES OGSÅ: Ny strid om fysisk stenging av veier i bomringene i Stavanger

MDG: Kompromiss i flertallet

MDG stemte for fortsatt utett bomring da saken var oppe i kommunalutvalget tirsdag.
– Vi kan nå få bom i Eiganesveien, som har det største trafikkgrunnlaget, sier gruppeleder Daria Maria Johnsen.
Hun er fornøyd med at det nå åpnes for at Styringsgruppen for Bymiljøpakken kan opprette bomstasjon i Eiganesveien.
– Men hvorfor stemmer MDG, av alle partie,r for at bomringen fortsatt skal være utett? Fagfolkene fraråder det, og det koster 3 millioner årlig slik det er nå?
– Løsningene som er valgt er å skilte bedre, blant annet gjennomkjøring forbudt i Lindeveien. I Jåttåveien ønsker vi i stedet tiltak som gjør det tryggere for spesielt barn og unge å ferdes der. Dessuten: Løsningen er del av et kompromiss i flertallet, der vi fikk gjennomslag for å be om bom i Eiganesveien. Slik er det å være del av et flertall, sier Johnsen til RA.

Mer fra Dagsavisen