Nyheter

Mange biler totalskadd etter brannen – etterslokking vil ta flere dager

Flere hundre biler antas ødelagt etter storbrannen i et parkeringshus på flyplassen. Brannen startet trolig i en dieselbil, melder brannsjefen.

Bilde 1 av 9

Arbeidet med å slokke og sikre det utbrente parkeringshuset ved Sola lufthavn vil ta betydelig tid.

– Det ligger mye materiale under de sammenraste massene som ikke er brent opp. Det vil stadig retenne. Det er derfor vi etterslokker og det er det vi har drevet med i hele natt, sier brannsjef Nils-Erik Haagenrud til NRK.

Sola 20200107. 
Brann i parkeringshuset på Stavanger lufthavn Sola
Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

 
Foto: Carina Johansen/NTB scanpix

LES OGSÅ: SISTE: Flyene vil gå igjen i dag

Store skader i konstruksjonen

Brannsjefen forteller at det er store setningsskader i bygget og i konstruksjonen.

– Vi kan ikke sende inn mannskapene før vi har fått avstivet og sikret bygget. Det kommer til å ta flere dager. Det kommer et firma som skal gjøre beregninger, sier han.

Både Haagenrud og Anders Sandmæl, som er daglig leder i Kompetansesenter for brann og driftspersonell, sier til NRK at brannen og konsekvensene av den ville vært noe helt annet hvis det hadde vært sprinkleranlegg i parkeringshuset.

Sola 20200107. 
Brann i parkeringshuset på Stavanger lufthavn Sola
Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

Foto: Carina Johansen/NTB scanpix

200-300 biler ødelagt

Brannsjef Nils-Erik Haagenrud anslår at mellom 200 og 300 biler har gått med i storbrannen i parkeringshuset ved Stavanger lufthavn. Deler av p-huset har kollapset. Politiet sier at brannen trolig har startet i en eldre dieselbil.

– Det går ikke an å sende inn mannskaper inn, fordi stålkonstruksjonene som er brukt i parkeringshuset tåler branneksponering i maks en halv time, sier Nils-Erik Haagenrud, brannsjef i Rogaland brann og redning til Aftenbladet.

Dette var trolig årsaken til at deler av parkeringshuset raste sammen tirsdag kveld.

Brannsjefen anslår at temperaturen da var 600–700 grader i parkeringshuset.

LES OGSÅ: Over 1.000 personer fraktet fra flyplassen etter brannen

Flyene går

Flytrafikken går i igjen onsdag morgen, men reisende bes sjekke Avinors hjemmeside for informasjon om forsinkelser som følge av storbrannen i parkeringshuset.

Nødetatene fikk først melding om brannen ved 15.30-tiden. Ved 22-tiden har brannvesenet fortsatt ikke meldt om at de har kontroll i det fem etasjer høye parkeringsanlegget, men brannen og røykutviklingen er kraftig redusert de siste timene, opplyser politiet.

Rogaland brann og redning skriver på Twitter klokka 22.11 at de fortsetter med etterslokking utover natten.

Det har ikke kommet meldinger om at mennesker har blitt skadd i brannen.

Avdelingsleder og stabsmedlem ved Rogaland brann og redning IKS, Frode Strøm, sier at brannvesenet har drevet en defensiv slokking, siden bygget har fått store skader og det har vært fare for at det skal rase sammen.

LES OGSÅ: Toves bil tapt i infernoet på Stavanger Lufthavn: – Litt av et sjokk

Brannrobot avbestilt

Brannmannskapene har i løpet av kvelden fått god slokkeeffekt ved å bruke skumvæske.

De har hatt problemer med å komme til i parkeringsbygget og startet å rive deler av fasaden på bygget. Brannvesenet rekvirerte også to slokkeroboter som skulle fraktes fra Østlandet. Men da brannen avtok, ble etter hvert robotene avbestilt.

– Avbestillingen er en konsekvens av at brannen har roet seg. Nå er det mer etterslokking vi holder på med. Vi vil være på plass utover hele natten, sier Strøm til NTB ved 22.30-tiden.

Verken politi eller brannvesen vil si hvor mange biler som er ødelagt i brannen, men har opplyst at det er snakk om flere titalls biler. Ifølge Stavanger Aftenblad er det snakk om flere hundre biler.

LES OGSÅ: – En uverdig kommentar fra en statsminister i en slik situasjon

Stans i flytrafikken

Det er i parkeringshus P1 ved «Kiss and fly»-området på flyplassen som sto i flammer. Avinor opplyser til NRK at det er over 3.000 parkeringsplasser i parkeringshuset, som var bortimot fullt da brannen startet.

Det er Apcoa Parking, tidligere Europark, som drifter parkeringshuset.

Tirsdag ettermiddag stanset Avinor flytrafikken på grunn av at brannmannskapene som er ansatt ved flyplassen, bisto i slokkingsarbeidet. Alle flygningene på flyplassen var kansellert tirsdag kveld. Det er ikke kjent når flytrafikken vil starte opp igjen onsdag morgen.

Sola 20200107. 
Det brenner i mange biler i parkeringshuset på Stavanger lufthavn Sola. Flytrafikken er stengt fordi broamannskapet benyttes til å slukke brannen i parkeringshuset.
Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

LES OGSÅ: Slokkeroboter fra Oslo er avbestilt

Flyttet reisende til hotell i Stavanger

Ved 16.30-tiden opplyste politiet at gjester ved Scandic hotell er evakuert til terminalbygget på Stavanger lufthavn som følge av brannen. Hotellet ligger like ved bygget.

Ved 21.30-tiden var alle de evakuerte ved Scandic hotell og reisende på flyplassen transportert til Atlantic hotell i Stavanger sentrum for innlosjering og registrering.

Reiseselskapet Kolumbus opplyser til Stavanger Aftenblad at de har fraktet 1.700 passasjerer med buss fra flyplassen.

LES OGSÅ: – Mer enn 300 biler kan være ødelagt

Krisestab i Sola kommune

Det var ved 15.30-tiden at politiet fikk melding fra en privatperson om at det brant i elbil i parkeringshuset. Det er ikke bekreftet at brannen startet i elbilen.

Brannvesenet hadde på det meste mellom 60 og 70 brannfolk på stedet. Det ble også opprettet en sperrepost på vei inn til flyplassen.

Politiet og brannvesenet oppfordret i forbindelse med brannen beboere i området til å lukke vinduene på grunn av røyk fra brannen.

LES OGSÅ: Sola kommune har satt krisestab

Nyeste fra Dagsavisen.no: