Nyheter

Sunnivas mor: – Det har vært ganske hardt

Mor til Sunniva var tydelig preget da hun forklarte om hvordan hun og familien har hatt det etter at Sunniva ble drept.

Det var Harald Øglænd, familiens bistandsadvokat, som helt på slutten av dagen i retten tirsdag spurte mor til Sunniva om hvordan hun har hatt det etter at datteren ble drept.

– Det har vært ganske hardt. Det går greit i perioder, så er det berg og dalbane. Av og til går det greit, mens så kommer det en sang eller noe og da er det tilbake, sa moren.

Moren snakket også om at det er vanskelig at datteren ble drept i nærheten av der de bor.

Øglænd spurte om dette som går på likskjending. Moren sier at de fikk vite om det etter hvert.

– Det var helt absurd, sa moren.

Moren forklarte seg også om hvilke konsekvenser drapet på datteren har hatt for familien

– Er det noe du vil bringe videre? spurte Øglænd.

– Vet ikke helt, dette er så vanskelig, sa moren.

Det store spørsmålet i saken der en 19 år gammel mann er tiltalt for å ha drept Sunniva Ødegård den 29. juli i fjor er om han var psykotisk eller ei i gjerningsøyeblikket – eller om en eventuell psykose var rusutløst.

Halve mandag og tirsdag var det 19-åringens forsvarer, Tor Inge Borgersen, som sto for vitneførselen.

LES OGSÅ: Varhaug-drapet: – Søkte etter drap, tortur og overgrepsbilder

En rekke samtaler

Mandag forklarte overlege ved sikkerhetsposten på Stavanger universitetssykehus (SUS), Kristin Jørstad Fredriksen seg i saken.

Tirsdag var det Morten Vik Bjorland som hadde hovedansvaret for han. Bjorland er psykologspesialist som er ansatt på sykehuset, men er også utplassert ved Stavanger fengsel og Åna fengsel.

Ifølge Bjorland har han hatt en rekke samtaler med 19-åringen og han har hatt i tankene at han kan ha vært psykotisk, men at han i hovedsak har tenkt at 19-åringen har hatt en diagnose innenfor autismespekteret.

Dette helt fram til 23. mars i år.

– Da sier han at han hører flere stemmer, på cellen hører han nyhetsreportere snakk om terror på New Zealand uten at TV-en står på. Han sier at han er konge av verden og at han er en slags djevel og at han kan påvirke andre, at drapet ikke var så alvorlig, at han er overrasket over at han ble tatt og at folk reagerte slik de gjorde, sa Bjorland.

LES OGSÅ: Brast i gråt da han forklarte seg om funn av Sunniva

– Djevelen snakker

Noen dager senere skal 19-åringen ha sagt at djevelen snakker med ham, at han sier at han skal bite folk, men at han ikke vil bite folk.

Siden 28. mars i år har han vært innlagt ved SUS med diagnosen paranoid schizofreni.

Da saken gikk i Jæren tingrett i vår ga overlege Jørstad Fredriksen uttrykk for at tiltalte har hatt en ubehandlet psykose i 32 uker fra innleggelsen, noe som vil bety at han har vært psykotisk siden juni fjor.

Wenche Ten Velden Hegelstad, også hun psykologspesialist, forklarte seg i retten tirsdag.

Hun forklarte om et klinisk diagnostiseringsintervju hun har foretatt med 19-åringen 8. april i år og at hun har konkludert med diagnosen paranoid schizofreni.

Psykologene Dan Tungland og Tor Ketil Larsen er oppnevnt som sakkyndige i saken. De har konkludert med at 19-åringen ikke var psykotisk i gjerningsøyeblikket. De har konkludert med at psykosesymptomene på handlingstidspunktet var utløst av selvforskyldt rus,   og ikke hadde sammenheng med grunnlidelsen som ble diagnostisert endelig i april i år.

De sakkyndige skal trolig starte opp med å forklare seg onsdag.

LES OGSÅ: Far til Sunniva: – Det må jo bare bli bedre, får vi håpe. Det ser jo litt bedre ut

Mor til 19-åringen forklarte seg

Også 19-åringens mor forklarte seg i retten i går. Hun beskrev ham som en kjekk, grei, høflig og omtenksom gutt.

– Han har vært en hjelpsom gutt. Han har aldri sloss, han har ikke vært stygg med noen. Har ikke vist tendenser til sinne og aggresjon i situasjoner som har vært vanskelige, sa moren

Ifølge moren forandret han seg da han ble 15 til 16 år. Da ble han mer innesluttet.

Da han noe senere begynte å røyke hasj ble hun veldig bekymret for ham.

LES OGSÅ: – Mine problemer gikk ut over en uskyldig jente

Mer fra Dagsavisen