Nyheter

Svarer på moskéskyting sammen

Kristne og muslimer bygger bru i Stavanger. Etter moskéskytingen i Bærum, framskyndes lanseringen av samarbeidsprosjektet «Kirken møter moskeen 2.0»

– Vi synes det var viktig å framskynde lanseringen etter angrepet i Bærum. Vi svarer på terrorangrepet sammen, og gjør det motsatte av det terroristen ønsker å oppnå. Han ønsker å svekke mangfoldssamfunnet, mens vi arbeider for solidaritet og for å forsterke ulike livssyn, sier Kian Reme, dialogprest i Kirkelig dialogsenter Stavanger (KDS) til RA.

Sammen med Muslimsk Fellesråd Rogaland (MfR) har KdS i tre år gjennomført dialogsamlinger mellom utvalgte prester og imamer (moskéledere). Styrene for MfR og KdS har besluttet å videreføre tiltaket i en «sterkt utvidet form.» Det nye prosjektet har fått navnet «Kirken møter moskeen 2.0.» Det nye prosjektet har fem konkrete tiltak som skal jobbes med, for å videreutvikle tiltaket: åpne dialogforum, ungdomssamarbeid, idrett, kvinnegruppe og kultur. 

– Dette samarbeidet sender et signal til samfunnet at muslimer og kristne kan bli trygge på hverandre. Vi må få bort misforståelser og barrierer, da vi har et sterkt felles utgangspunkt i religionene, sier leder i Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn (STL), Summer Ejaz til RA.

Leder i MfR, Mohamed Ali Mubarak, sier det er viktig å bygge bru, og ikke mur, mellom trossamfunnene. 

– Det er viktig å jobbe med kirken, slik at vi kan skape gode relasjoner, og bygge forståelse mellom hverandre. Jeg håper dette prosjektet vil bringe oss nærmere sammen, sier Mubarak til RA.

Forebygger fremmedfrykt

Et av målene med prosjektet er å forebygge fremmedfrykt og ekstreme holdninger. I kjølvannet av moskéskytingen i Bærum, vil det bli arrangert en stille markering av solidaritet og samhold neste fredag, ved Eyup Sultan Moské i Hillevåg. 

– Vi ønsker å slå ring rundt det muslimske trossamfunnet, og vise solidaritet. På samme måte som de gjorde etter terrorangrepene i Sri Lanka. Da kom flere muslimer til Domkirken, og deltok på gudstjenesten og viste solidaritet. Det gjorde et uutslettelig godt inntrykk, og varmet så sterkt. Vi ønsker å følge opp dette neste fredag og vise støtte, sier Reme.

– Skal ikke frykte

I et par uker framover vil det trolig være politi til stede under fredagsbønnen ved moskeer i Stavanger, opplyser STL-leder, Summer Ejaz til RA. 

– Utover det må hver enkelt moské vurdere hvordan de vil håndtere sikkerheten, men det er viktig at man ikke lar frykten ta over, etter Moské-skytingen i Bærum, sier Ejaz.

– Man skal aldri komme dit at vi begynner å frykte å gå inn i en moské. Vi må heller drive med forebyggende arbeid, og gjøre nødvendige tiltak, sier Ejaz til RA. 

Han sier det er viktig å skape samhold, trygghet, og solidaritet, og nevner at det er viktig å drive med opplysning og dialog. 

– Det er klart at folk har det i bakhodet og spør seg selv om det kan skje igjen, men det er ut ifra dette vi må jobbe for å skape trygghet, sier Ejaz.

Mer fra Dagsavisen