Nyheter

Pelikanen-pluss

Selv med 24 prosent økning i fjorårets omsetninger, mener daglig leder i Pelikanen Forlag, Eirik Bø, at det er vanskelig å forutsi om dette kan bli en tendens eller ei.

– At vi gikk i pluss i fjor er selvfølgelig veldig positivt, men samtidig skal man stikke fingeren i jorden. Det er ikke nødvendigvis slik at vi har masse penger til rådighet i 2019, sier Bø til RA.

Økningen i omsetningen ga Pelikanen Forlag 340.000 kroner i overskudd, ifølge Kapital.no. Dette er første gang forlaget går i pluss.

– Det er veldig godt å se at det snur over i svarte tall, og jeg håper selvsagt at vi kan fortsette med det. Men det er en stadig kamp. Det vil alltid være svingninger ettersom vi er så små, sier Bø.

Forlaget ble stiftet i 2010 av blant andre Karl Ove Knausgård, og i 2012 etablerte de sitt kontor i Stavanger.

– Å drive et forlag er en Oslo-tung bransje, og dersom man driver et utenfor Oslo, karakteriseres man fort som et lokalforlag. Ved å etablere oss i Stavanger gjorde vi det ikke lettere for oss selv, sier Bø.

Selv mener han ikke at de er et lokalforlag i den forstand. De utgir bøker av forfattere fra hele Norge, og mye oversatt.

Todelt suksessoppskrift

Bø mener at grunnen til fjorårets suksess er todelt. Forlaget utga blant annet en større andel av norske bøker.

– Å gi ut norske bøker gir bedre støtteordninger, og er lettere å få gjennom enn utenlandske. Det er en større forskjell mellom norske og oversatte bøker enn tidligere, og norske bøker vekker en annen nysgjerrighet hos både leserne og presse. Dessuten får vi stadig flere lesere, sier han.

Noen storselgere

Bø forklarer at salget stort sett er jevnt fordelt mellom bøkene de gir ut, men at noen få markerte seg som storselgere i 2018.

– Sokndølen Frank Tønnesen, bedre kjent som artisten Tønes, sin bok solgte veldig bra. Han gjorde en god innsats og hadde den med seg rundt på turné.

Monica Isakstuen ga ut to bøker i fjor, og også hun var med på å dra salget opp for Pelikanen.

– Isakstuen kommer med et nytt teaterstykke til høsten, og så skal vi gi ut Bjørn Arild Ersland sin nye sterke roman «Bekken». Det gleder jeg meg veldig til, sier Bø. Han tør likevel ikke spå hvordan 2019 vil gå rent økonomisk for dem.

– Det er vanskelig å sammenligne fra år til år, men vi ser at vi får gradvis mer gjennomslag, og flere lesere av Pelikanen, og det er kjekt, sier Eirik Bø.

---

Pelikanen Forlag

  • Pelikanen Forlag ble stiftet i 2010 av blant andre Karl Ove Knausgård, Yngve Knausgård og Asbjørn Jensen.
  • Forlaget gir ut norsk og oversatt sakprosa og skjønnlitteratur.
  • 1. februar 2012 etablerte Pelikanen sitt kontor i Stavanger med Eirik Bø som daglig leder. Han kom fra stillingen som festivalsjef for Kapittel, Stavanger internasjonale festival for litteratur og ytringsfrihet.
  • I 2018 gikk Pelikanen i pluss for første gang.
  • De økte omsetningen med 24 prosent, noe som ga forlaget et overskudd på hele 340.000 kroner.
  • Kilde: Pelikanen Forlag

---

Mer fra Dagsavisen