Nyheter

Nå nærmer det seg rushtidsavgift

Grunnen til at du for øyeblikket ikke betaler rushtidsavgift er at feiltolkninger gjør at passeringer faller bort for bomstasjonene. Nå tester Vegvesenet om de har løst problemet.

bomring bompengering bompenger bomringen nord-jæren bompengeringen bompengebetaling

Denne uken testes bomringen på Nord-Jæren. Dersom testene viser at systemet er pålitelig, så starter innkrevingen av rushtidsavgift mandag 25. mars.

– Vi holder på med teknisk nødvendig testing, dypere enn det må det forklares på programmeringsnivå det blir vanskelig på stående fot. Det som er viktig for meg er at systemet fungerer, sier veidirektør i Statens vegvesen, Terje Moe Gustavsen til RA.

En som kan forklare dette dypere er Egil Andreas Aasheim, han er seksjonssjef AutoPass i Statens vegvesen.

– Vi har gjennomført den planlagte programvareoppdateringen, og denne uken tester vi at passeringer blir registrert som de skal, sier Aasheim.

LES OGSÅ: – Rushtidsavgiften kan fjernes, men da må det forhandles

Tolket feil

Aasheim forklarer at grunnen til at man har måttet sette innkrevingen av rushtidsavgift på pause er signalfeil som har ført til feiltolkninger.

– Utfordringen har vært at signalene mellom kamera og radiosender ikke har blitt tolket som de skal. Det har gjort at flere passeringer har falt ut. Det har ikke vært en konsekvent feil, men det har skjedd innimellom.

RA har fått tips om at kameraene ikke klarer å fange opp biler uten bombrikke eller med feilplassert bombrikke når det er mørkt, stemmer det?

– Jeg har ikke fått noen rapport om at det skal være noe problem, så det tror jeg bare er spekulasjoner, svarer Aasheim.

LES OGSÅ: – Dramatisk og uansvarlig

Timekrøll

Det er først og fremst feiltolkninger kombinert med timeregelen som har skapt problemer.

– Når passeringer har falt ut, så har det gjort at det har vært en risiko for at passeringen man har hatt rett før rushtidsavgiften har falt ut og dermed har man måttet betale rushtidsavgift ved passering i neste bomstasjon. Dermed har man betalt rushtidsavgift uten at man skulle det, sier Aasheim.

Timeregelen betyr at bilisten kun betaler avgift for den første bommen man passerer.

Etter det kan man passere alle de andre bomstasjonene uten å betale noe mer, så lenge det skjer innenfor en time av første passering. Det betyr at dersom du må gjennom flere bommer på vei til jobb, men passerer den første klokken 06.59 - og bruker under en time på resten av turen, så slipper du rushtidsavgift.

LES OGSÅ: Snart må du betale rushtidsavgift igjen

Utsatt før

Innkrevingen har bompengeavgift har blitt utsatt flere ganger. Senest fra 11. mars til 25. mars. Så langt ser det ut som om de holder seg til sistnevnte dato.

– Testene vi har gjort etter programvareoppdateringen ser bra ut. Foreløpig ser det ut som vi er i rute til å starte med innkreving av rushtidsavgift igjen 25. mars, sier Aasheim, som får støtte av Moe Gustavsen.

– Jeg blir løpende orientert om framdriften og så langt ser det greit ut, sier Moe Gustavsen og legger til:

– Grunnen til pausen i rushtidsavgiften har vært tekniske problemer med systemet. Når vi har den nødvendige tilliten til at systemet fungerer som det skal, så setter vi i gang igjen. Jeg regner med at vi har den tilliten til 25. mars.