Nyheter

To rogalendinger omkom i helikopterulykke på Røldalsfjellet

En mann og en kvinne i 40-årene fra Rogaland omkom da helikoptret de satt i styrtet på Røldalsfjellet i Hordaland søndag. Helikoptertypen Robinson R44 har vært involvert i 17 hendelser før i Norge, og dette er den tredje dødsulykken.

I Havarikommisjonens egen ulykkesoversikt er det meldt inn til sammen 17 hendelser som involverer helikoptre av typen R44.

Tor Nørstegård, havariinspektør og vakthavende ved luftfartsavdelingen i Statens havarikommisjon, sier til Bergens Tidende at dette er et relativt vanlig helikopter som det er forholdsvis mange av i Norge.

Tross ulykkestallene er ikke helikopteret i seg selv spesielt ulykkesutsatt, understreker Nørstegård.

– Det har skjedd flere ulykker i Norge med denne helikoptertypen. Generelt brukes Robinson ofte av folk med mindre erfaring enn de som flyr større og tyngre helikoptre. Men det er ikke noe spesielt med 44-utgaven. Hvis det var kjente feil med det, så ville det vært utbedret, sier han.

De omkomne ble funnet klokken 04.20.

– Helikopteret ble funnet noe før det, men helikopteret som fant det, kunne ikke gå ned for å sjekke forholdene, sier operasjonsleder Per Algrøy til NTB klokken 05.30 mandag morgen.

Algerøy opplyser at pårørende er varslet. Han ønsker ikke å si noe om de avdøde har en relasjon til hverandre. Begge er norske statsborgere og er fra Rogaland, skriver Bergensavisen.

Helikoptret, av typen Robinson 44, var på vei fra Røldal skisenter til Karmøy klokken 15.20 søndag. Politiet fikk klokken 21.53 søndag kveld melding fra familie og venner av de to om bord om at helikoptret var savnet, skriver VG.

Politiet skal starte etterforskning for å finne årsaken til ulykken. Algrøy sier de har varslet Havarikommisjonen for luftfart.

Like etter avgang

Vakthavende redningsleder Johan Mannsåker ved Hovedredningssentralen Sør-Norge (HRS) sier til NTB at det er grunn til å anta at helikoptret styrtet ikke lenge etter avgang.

– Det er grunn til å tro at ulykken skjedde i 15–16 tiden. Helikoptret ble funnet 2,5 kilometer nord for Røldal skisenter. Helikoptret skulle ta seg nordover og deretter fly sørover ved å følge E134 mot Karmøy, sier Mannsåker.

Helikoptret ble funnet havarert i en fjellside på Røldalsfjellet klokken 03.08 natt til mandag av et Sea King redningshelikopter.

De omkomme vil bli hentet ut av fjellet så raskt det lar seg gjøre, opplyser HRS.

Hjelp fra forrige eier

HRS satte i gang sporing av mobiltelefonene til personene om bord etter at de ble meldt savnet. Det ble klokken 15.56 registrert et treff på en basestasjon i nærheten av Seljestad.

HRS fastslo tidlig at de primært ville søke mellom Røldal og Seljestad og at de ikke hadde noen grunn til at å tro at helikoptret har kommet seg ut fra det området.

– Nødpeilesenderen gikk ikke av på helikoptret. Vi måtte derfor sette i gang kommunikasjonssøk for å spore de om bord. Vi fikk også god hjelp fra forrige eier som hadde et trackingsystem i helikopteret. Det bidro til å snevre inn leteområdet og gjorde at vi fant helikoptret raskt, sier Mannsåker.

Han sier det var vanskelige søksforhold i fjellet. Blant annet fordi redningshelikoptret måtte bruke lyskastere for å finne det svarte helikoptret i det ulendte terrenget. Været spilte dog mer på lag. Da det begynte å snø, ble helikoptret funnet.

Frivillige deltok

Røde Kors Røldal og Odda ble koblet inn i søket, samt Norske redningshunder, Hordaland Alpine redningsgruppe og Sivilforsvaret. Også Røldal skisenter bisto.

Roger Lynghammer, som leder bakkemannskapene fra Røde Kors, opplyste til Bergens Tidende natt til mandag at fem snøscootere fra Røldal Røde Kors deltok i søket. I tillegg til tre patruljer fra Seljestad. Jarle Mjånes i Norske redningshunder opplyste til samme avis at det er opp mot 30 personer som deltok i søk på bakken.

Saken oppdateres.