Nyheter

Ønsker dyrevelferdsplan i Stavanger

Det er store utfordringer knyttet til dyrevelferd og hjemløse katter, sier Jan Erik Søndeland (V), som ønsker å få på plass egen plan for å ivareta dyr.

– Hittil har det vært litt for tilfeldig når kommunen har brydd seg. De har delt ut litt penger og sagt «lykke til». Derfor må vi få kommunen litt mer på banen, sier Stavanger Venstres Jan Erik Søndeland.

I mandagens bystyremøte vil han legge fram et forslag angående etablering av en egen dyrevelferdsplan i Stavanger kommune.

– Vi har en tilbakevendende utfordring når det gjelder dyrevelferd, og spesielt når det kommer til hjemløse katter. For å få bedre kontroll på dyrene og unngå at det oppstår kolonier av ville katter, foreslår jeg at alle aktørene settes i system, at det samarbeides om hvem som skal gjøre hva og at det blir laget en helhetlig plan som kan følges opp jevnlig av politikerne, sier Søndeland til RA.

Han mener en slik plan bør vurdere behov for lokaler, informasjonskampanjer, samarbeid med veterinær, politi og Mattilsynet, samt pengestøtte til kastrering, innhenting og nødhjem for dyrene. 

I tillegg til katter nevner han også andre dyr, som hunder, rådyr eller fugler.

– Hovedmålet er at alle dyr skal ha det bra i Stavanger kommune, og ved å ha en plan blir politikerne i større grad stilt til ansvar for at det skjer, sier Søndeland.

Etter hvert håper han også på et regionalt samarbeid.

– Dyrene kjenner jo ikke til kommunegrenser. Så det blir jo for dumt om et dyr springer over kommunegrensen til Sola, Sandnes eller Randaberg, og så er det plutselig ingen hjelp å få, sier han.

Ønsker velkommen

Høyres Sissel Knutsen Hegdal er positiv til Søndelands forslag om en egen plan for å ta vare på dyrene.

– Det er jo vanskelig å være mot et sånt forslag. Jeg tenker at det som er viktig med en sånn plan, er å sørge for god koordinering og samkjøring mellom de ulike aktørene og organisasjonene. Samsnakking er ofte det svake leddet, men jeg tror en plan som denne kan hjelpe til på det punktet. Så med det utgangspunktet ønsker jeg en dyrevelferdsplan velkommen, sier hun til RA.

Knutsen Hegdal mener også at det er viktig å jobbe med folks holdninger.

– Det må jobbes mer med hvordan vi forholder oss til dyr, og hvilket ansvar vi har overfor dem. Jeg tror mange ikke er klar over at det finnes en dyrevelferdslov, og det må jobbes for at folk skal forstå ansvaret, sier Hegdal.

– Jeg synes dette er veldig positivt, og jeg vil absolutt være med på å få til dette, legger hun til.

Store mørketall

Åshild Ueland Maynard er styreleder i organisasjonen Hjelp Katten, og synes en dyrevelferdsplan høres ut som en god idé, nettopp fordi hun ønsker at kommunen skal involvere seg mer.

– Vårt ønske er jo at de lokale organisasjonene, sammen med kommunen, kan utarbeide en plan som gagner kattene. Det er viktig at vi jobber sammen, for vi sitter på mye kunnskap, men vi mangler den økonomiske biten, sier Maynard til RA, og forteller at de er cirka 24 personer som jobber frivillig i organisasjonen.

Hun har jobbet med katter siden 2013, og sier situasjonen ikke har bedret seg i løpet av de fem årene.

– Vi i Hjelp Katten har holdt på i to år, og på den tiden har vi reddet 600 katter. Det er utrolig store mørketall, men det anslås at det er cirka 10.000 hjemløse katter bare i Stavanger kommune, sier hun. 

– Katter blir tidlig kjønnsmodne, og kombinert med at folk ikke kastrerer kattene sine har vi et stort og voksende problem, legger hun til.

Hun sier en av Hjelp Kattens viktigste oppgaver er å øke kattens status. Hun tror også en del av problemet er at folk tror katter klarer seg helt fint på egen hånd.

– Du betaler én krone for en handlepose på butikken, men kattunger får du gratis. Det sier litt om kattens status.

Mer fra Dagsavisen