Nyheter

Facebook-politiet

LEDER: Problemet er at Sør-Vest politidistrikt går inn i et landskap der politiet risikerer å opphøye seg til moderatorer eller redaktører i debatter de ikke liker.

Den siste månedens bomopprør har vist at forbausende mange godt voksne personer har problemer med å oppføre seg på sosiale medier. At usakligheter, forvrengte fakta og irrelevante argumenter florerer, er ikke overraskende. At sjikane, hets og trusler framsettes mot politikere som prøver å gjennomføre lovlig fattede vedtak er kriminelt, og skal selvsagt overlates til politiet. LES OGSÅ: Politiet oppretter nettpatrulje

Bompengestriden har klaffet godt i tid med den nettpatruljen – kalt Politiets tilstedeværelse på internett (PTI) – Sør-Vest politidistrikt tar sikte på å opprette i løpet av oktober. Politiet har allerede lagt ut på patruljer på Facebook, og tatt kontakt med personer som har kommet med ytringer som kan være straffbare. Politiets tilstedeværelse på sosiale medier bør være like naturlig som patruljer som er til stede der folk ferdes i det fysiske rom, og forebygging av kriminelle handlinger er viktig enten jobben gjøres på gaten eller på Facebook. Problemet er at Sør-Vest politidistrikt går inn i et landskap der politiet risikerer å opphøye seg til moderatorer eller redaktører i debatter de ikke liker. En politiovervåket- og moderert nettdebatt kan bringe oss inn i en tilstand av 1984.

– Politiet er voktere av loven, ikke av god moral, uttaler generalsekretær Arne Jensen i Redaktørforeningen om nettpatruljene. Etableringen av PTI har ikke tatt oss tilbake til Orwells totale overvåking, men Sør-Vest politidistrikt må være tydeligere om sitt arbeid på det åpne nettet. Det er problematisk når politiinspektør Grete Winge uttaler til RA at hun ikke «vil gå ut med politiets metoder» eller antall PTI-betjenter. Hvorfor ikke? Ulne svar som dette bidrar ikke til annet enn spekulasjoner bompengedebatten og Facebook ellers ikke trenger flere av. For publikum må det framstå som tindrende klart at politiets Facebook-patruljer gjør det de skal, nemlig å ta tak i og forfølge lovstridig atferd – slik de gjør i samfunnet for øvrig.

Mer fra Dagsavisen