Nyheter

Politiet oppretter nettpatrulje

– Politiet har et ansvar for det som skjer på internett, på lik linje som i den fysiske verden, sier politiinspektør Grete Winge i Sør-Vest politidistrikt.

I løpet av oktober skal Sør-Vest politidistrikt ha klar en egen gruppe med ansatte som skal jobbe forebyggende på nett og på ulike sosiale medier-plattformer – Politiets tilstedeværelse på internett (PTI).

– Vår jobb er blant annet å skape trygghet, ro og orden og samtidig forebygge kriminalitet. Politiet har et ansvar for det som skjer på internett, på lik linje som i den fysiske verden, sier politiinspektør Grete Winge, leder for felles enhet for kriminalitetsforebygging i Sør-Vest politidistrikt.

– Vi scorer dårlig på tillit når det gjelder vår tilstedeværelse på nett, så det er på høy tid at vi er mer synlige der.

LES OGSÅ: Den nye bompengesjefen: – Vi kommer til å anmelde to personer

Forebygge

Winge vil ikke gå ut med politiets metoder, og heller ikke hvor mange som skal arbeide i gruppen, men sier det overordnede formålet er å forebygge.

– Vi skal være til stede der folk ferdes på internett, og vi skal både informere og være tilgjengelige for spørsmål via chat, sier Winge, og opplyser at de har valgt Facebook som oppstartskanal, men at de i løpet av de neste to årene vil utvide til andre plattformer.

– Videre ønsker vi å være til stede ved ulike arrangementer, for eksempel slik det ble gjort av Agder-politiet tidligere i år, sier Winge, og viser til Palmesus-festivalen i Kristiansand, hvor politiet tok i bruk Snapchat for å kommunisere med festivaldeltakerne.

– I vårt distrikt kan noe sånt for eksempel bli aktuelt under russetreffet i Kongeparken, sier Winge.

Ved å være synlige på nett ønsker politiet å «øke oppdagelsesrisikoen».

– Det betyr alt fra å avdekke seksuelle overgrep på nett, redusere rekrutteringen til ekstreme miljøer, redusere omfanget av ID-tyveri og på sikt redusere omfang og virkning av mobbing og sjikane, sier hun.

På sikt skal alle politidistriktene i landet ha egne nettpatruljer, som er ett av flere tiltak for å skape trygghet i det digitale rom. Oslo var først ut, og i likhet med dem, skal Sør-Vest i første omgang være tilgjengelige for publikum på dagtid i ukedagene.

LES OGSÅ: Tar oppgjør med trusler og hets mot politikere i bomdebatten

Høy temperatur

Tirsdag publiserte Sør-Vest politidistrikt en melding på sin Facebook-side, hvor de opplyste at de har kontaktet mennesker som har kommet med hatefulle eller sjikanerende ytringer i forbindelse med bomdebatten.

– Vi valgte å gå ut med dette innlegget i håp om at andre som leser det kanskje tenker seg om før de poster på nett. Folk skal få ha meninger, men det er samtidig viktig å bruke sunn fornuft, og denne posten ble lagt ut i forebyggende øyemed, sier Winge.

– Det har vært en del sjikane og hets i forbindelse med bomdebatten, og her ønsket vi å dra fram et eksempel folk flest kan relatere til. Min påstand er at det er lavere terskel for å ytre seg på nett enn ansikt til ansikt. Når det er høy temperatur og mye følelser bør en tenke seg om to ganger før en poster noe.

– Er det politiets jobb å være moderatorer eller redaktører i kommentarfeltene på Facebook?

– Vi skal ikke være redaktører, men vi skal forebygge. Hvis vi kan bidra til å forebygge og stanse kriminelle handlinger før det skjer, vil jeg si vi er på rett spor, sier Winge.

Mer fra Dagsavisen