Nyheter

FAU i fem skoler «svært bekymret» etter millionkutt

FAU-ledere i fem Stavanger-skoler er svært bekymret etter kutt i penger til norskopplæring for barn uten norsk som morsmål.

Våland skole mister 1.531.000 kroner, Nylund skole 1.419.000, Kvaleberg skole 993.000, Kvernevik skole 899.000 og Storhaug skole 669.000 kroner etter at flertallet av oppvekstpolitikerne vedtok en ny modell for fordeling av penger mellom de ulike Stavanger-skolene.

FAU-lederne ved disse skolene, som alle har en høy andel elever med ikke-vestlig bakgrunn, peker på at det tildeles mindre penger til Særskilt Norskopplæring (SNO), og de skolene mister mellom 1.009.000 kroner og 520.000 kroner til norskopplæring for barn uten norsk som morsmål.

Kvernevik skole får 527.000 kroner mindre til SNO. Det er en nedgang til minoritetsspråklige elever på 16,97 prosent. Eller penger tilsvarende hjelp til én av seks elever uten norsk som morsmål.

Endringene for de ulike skolene kan ses i tabellen under:

– Vondt å se på

– Jeg synes det er vondt å se at politikerne som styrer pengesekken tar fra oss så mye penger, sier FAU-leder Trude Nordtun til RA. Hun er bekymret for hvordan kuttene påvirker lærerstaben.

– Kuttene er vonde for lærerne på Kvernevik. De risikerer å slite seg ut, sier Nordtun.

Skolene fikk tidligere refundert de faktiske kostnadene til å kjøpe ekstra norskundervisning og morsmålsundervisning fra Johannes Læringssenter. Nå får skolene fast tildeling per elev uten norskspråklig bakgrunn. Med den nye modellen blir overføringene per elev nå de samme enten eleven kommer fra Sverige, Danmark og England eller som flyktning fra Somalia, Syria, Irak eller Afghanistan.

– Etter endringen vil da en skole få like mye i støtte for en flyktning der eleven og foreldrene ikke kan noe norsk som for en elev med to svenske eller danske foreldre som har bodd i Norge i 20 år, og der barnet gjerne har gått i norsk barnehage, sier FAU-leder Johan Løwig Rambech Dahl på Kvaleberg skole.

– For brått på

FAU-representantene skriver i brevet at «bekymring fra skolene som er sendt til administrasjonen ser ikke ut til å komme videre til politisk ledelse», og de har valgt å sende brevet både til administrasjon og politikerne.

– Jeg tror denne endringen har kommet for brått. Når vi i FAU og driftsstyret ble bedt om å komme med høringsuttalelse i høst, hadde vi jo ikke noen tall å forholde oss til for Særskilt Norskopplæring. Nå sier vi ifra, slik at politikerne kan se hvor feil endringen slår ut, og forhåpentligvis gjøre endringer i den politiske behandlingen i høst, sier FAU-leder Sissel B. Askeland ved Våland skole.

Ber om revurdering

FAU-lederne Liv Sand på Nylund og Karen Vorraa på Storhaug har også signert brevet, der rådmann, skolesjef og politikere bes om se på konsekvensene for barn i områder med levekårsutfordringer, «og vurdere om det er slik en vil ha det i Stavanger».

– Hoveddelen av kuttene må tas på norskopplæringen, for det er ikke rom for kutt i andre deler av skoledriften. Kuttene i norskopplæringen er det mest dramatiske for Våland skole, og skolen risikerer å måtte halvere tilbudet til barn med minoritetsbakgrunn. Våland har relativt mange elever med ikke-vestlig minoritetsbakgrunn, og flere har kort botid i Norge, sier Askeland.

Mer fra Dagsavisen