Nyheter

Terapi på fire ben

Universitetet i Stavanger tester ut terapihunder. Tilbudet viste seg å være så populært at de første timene ble fullbooket på under et døgn.

– Ååå, så søte, sier studentene Siri Borge og Susanne Frøyland nærmest i kor da Chihuahuaen Pixel og Jack Russell Terrieren Lillegutt kommer inn i rommet.

Pixel og Lillegutt er terapihunder fra Firbent Terapi, og er en del av Studentsamskipnaden i Stavanger (SIS)’ nye prøveprosjekt hvor de tester ut nettopp hundeterapi på studentene.

– Jeg meldte meg vel egentlig på fordi jeg er glad i hunder, og det er koselig å kose med dem. I tillegg er det deilig med et lite avbrekk fra lesingen, sier Borge.

LES OGSÅ: «Ung og utenfor – er det så farlig da?»

Smitter over

Sammen med venninnen Frøyland var de to av få heldige som fikk være med på den første terapihundetimen i regi av Studentsamskipnaden.

– Det sies jo at dyr er godt for helsen vår. Dessuten er det jo veldig koselig, da, sier Borge.

I tillegg til selve kosen, håper jentene hundeterapien kan gjøre dem litt mer avslappet i en hektisk skolehverdag.

– Det er noe med hunder. De er tvers gjennom gode, og de gjør deg alltid i godt humør, sier Borge.

– Ja, og de har en veldig positiv energi som jeg føler smitter over på meg, legger Frøyland til.

LES OGSÅ: Helsesøster bekymret for elevene

Krever mye

De lodne terapihundene kommer fra firmaet Firbent Terapi, som drives av Helle Karin Barstad. Hun forteller at hundene må gjennom tre år med trening for å bli terapihunder.

– Det krever mye av en hund å ha denne jobben, så det er de færreste som takler det. De må være over gjennomsnittet trygge, de må tåle en støkk og de må være veldig tålmodige, sier Barstad.

Hun forteller at kos med dyr kan ha flere positive helseeffekter.

– Når vi ser på et dyr, senkes pulsen. Og hvis vi er i kontakt med det, i form av å klappe eller stryke, så utløses Oksytocin, også kalt kjærlighetshormonet, som kan virke angstdempende. Generelt samvær med dyr kan faktisk ha stressreduserende effekt, sier Barstad.

Hun startet selskapet i 2011, og har merket en enorm pågang siden da. 

– Det var en tung vei å gå, for dette var ikke særlig utbredt for syv år siden. Men nå er det veldig mange som interesserer seg for dette, og det har fått mye oppmerksomhet de siste årene, sier hun.

Tidligere har hundene hjulpet mennesker med demens, angst og søvnproblemer, men nå er det altså studentene som står for tur.

– Vi er ikke bare mennesker med søte hunder, men vi jobber som et særfaglig team med ulik og bred kompetanse. Hos oss er det både vernepleiere, psykologer og pedagoger. Vi er fagfolk med et lite ess i ermet, sier hun og ler.

LES OGSÅ: UiS vil vise at ny teknologi ikke er skummelt

Fullt på 24 timer

Frank Bremnes er kommunikasjonskonsulent i Studentsamskipnaden, og forteller at et lignende prosjekt er testet ut i Bergen, med svært gode tilbakemeldinger.

– I dag var det fullt på alle tre timene som var satt opp, og det ble fullbooket på under 24 timer, sier Bremnes.

– Vi hadde forventet at det kom til å bli populært, men ikke at det skulle bli fullt så fort. Det er veldig kjekt, og det viser jo tydelig at det er interesse for dette blant studentene, legger han til.

Det er planlagt to dager til med terapihunder. Dersom interessen holder seg oppe, vil terapihundene komme tilbake når det nærmer seg eksamen.

– Alle vet jo at det er kjekt å kose med hunder og dyr, enten du er barn eller voksen, sier Bremnes.

Mer fra Dagsavisen