Nyheter

Mathias Eick bekrefter sin utsøkte melodiske teft

Spiller på hjemmebane, med et stjernelag.

Mathias Eick

«Ravensburg»

ECM

En av landets fremste leverandører av melodiøs og melankolsk jazz er tilbake med et nytt album. Etter en reise over Atlanteren med 2015-albumet «Midwest», der han gransket den norske utvandringen til USA, utløst av hjemlengsel på turne, har Mathias Eick vendt hjem. Portrettet av den amerikanske Midtvesten følges på ferske «Ravensburg» opp med et portrett av familie og venner, med låttitler som «Friends», «Girlfriend», «Parents», «For my grandmothers» og «Children». Selv tittellåten er en hilsen hjem, til bestemorens tyske hjemby.

Eick har for lengst vist at han har en utsøkt melodisk teft. Dette bekrefter han med sitt fjerde album på ECM siden debuten «The Door» i 2008, fra den melankolske åpningen med «Family» til en lavmælt og vakker hilsen til bestemødrene i «For my grandmothers», hele veien med bunnsolide arrangementer.

Familiehistorien fortelles ved hjelp av et stjernelag som skulle være godt kjent for alle som har fulgt Eick de siste årene. Helge Andreas Norbakken (trommer og perkusjon) er med videre fra «Midwest» og sørger for et rytmisk driv sammen med Torstein Lofthus (trommer), som i likhet med Andreas Ulvo (piano) og Audun Erlien (bass) har vært en del av Eicks faste band de siste årene, og dessuten var med på albumet «Skala» fra 2010. Trompetisten og komponisten holder dessuten fast på møtet mellom trompet og fiolin, denne gangen med Håkon Aase på laget, som også har spilt med Eick på turne, og gjør en mektig jobb på «Ravensburg». Sjekk bare ut en låt som «Girlfriend».

Dette er vel blåst fra Eick, som med «Ravensburg» bretter ut et helstøpt familiealbum som han nå legger ut på turne med. 23. mars spiller han på Nasjonal Jazzscene i Oslo. 4. mai er han på plass under MaiJazz i Stavanger.

BOBO stenson trio

«Contra la indecision»

ECM

Den svenske pianisten Bobo Stenson er klar for Kongsberg Jazzfestival, to år etter at han holdt solokonsert på samme festival, denne gangen med blant andre Jon Christensen på laget, som også var med på legendariske Jan Garbarek-Bobo Stenson Quartet på 70-tallet. Stenson kommer til Kongsberg med et ferskt album bak seg på ECM, «Contra la indecision» (Mot ubesluttsomheten), med Anders Jormin på bass og Jon Fält på trommer. Tittellåten er en av to låter som er skrevet av den cubanske visesangeren Silvio Rodriguez, på et album som blant annet også rommer en nydelig versjon av Béla Bartóks bryllupssang fra Poniky. Dette er rett og slett et knallsterkt album fra Bobo Stenson Trio.

Mer fra Dagsavisen