Nyheter

Slik skal Stavanger bli en smartere by

Kommunen vil gi over 6 millioner kroner til tre nye prosjekter.

Av Ingunn Walderhaug

Litt over 6 millioner kroner av kommunens midler skal gå til tre ny smartby-prosjekter. Det vedtok arbeidsutvalget i Stavanger formannskap tirsdag, før saken skal behandles videre i formannskapet torsdag.

3.430.000 kroner skal gå til prosjektet «Mitt Stavanger» – et prosjekt som tar sikte på å skreddersy turopplevelser og møteplasser for byens innbyggere, basert på datainformasjon om den enkelte.

LES OGSÅ: Slik blir smartbyen Sandnes

Interaktive hverdagsturer

«Mitt Stavanger» er et samarbeidsprosjekt mellom Stavanger kommune ved Park og vei, IT-avdelingen og Bolder A/S.

«Mitt Stavanger» er delt opp i to tjenester. Den første, «Min hverdagstur», er basert på de 52 hverdagsturene Stavanger kommune har lagt opp rundt om i kommunen.

Nå ønsker de gjennom smartby-samarbeidet å utvikle interaksjonsenheter langs tre av disse turene turløypene. Her vil turgåerne gjennom en digital tjeneste kunne få tilgang på innhold som skal baseres på brukerens personlige mål og interesser. Innholdet skal kunne lages av både innbygger, kommune og andre.

Løsningen vil også fungere som et digitalt turkort. Målet er å oppfordre til mer fysisk aktivitet. Det er Bolder A/S som skal utvikle teknologien.

LES OGSÅ: Møt mannen som skal gjøre Stavanger smartere

Fokus på personvern

– «Mitt Stavanger» er for oss et bevis for det offentlig-private samarbeidet, der vi skal utforske hvordan vi kan ha god kontroll på dataflyt mellom private aktører og befolkningen, forklarer smartbysjef i Stavanger kommune, Gunnar Edwin Crawford til RA.

Han understreker at prosjektet imøtekommer den personvernlovgivning en som trer i kraft i EU fra mai 2018 og at brukerne på ethvert tidspunkt kan trekke tilbake deltakelsen – og med det all innsamlet data.

– Det er viktig for oss å teste teknologien for å se at den holder mål, legger han til.

Den andre tjenesten, «Min møteplass», skal baseres på samme teknologi, der interaksjonsenheter plasseres på det kommunen omtaler som naturlige møteplasser i sentrum. RA har vært i kontakt med daglig leder i Bolder, Eirik Skjærseth. Han ønsker ikke å kommentere framdriften i planene, men sier han synes prosjektet er spennende.

– Jeg støtter innstillingen kommunen har lagt fram. Den er veldig framtidsrettet og riktig, sier Skjærseth.

LES OGSÅ: Stavangerkunstner malte med framtidens briller

Fortsatt i startfasen

I tillegg til prosjektet «Mitt Stavanger», ønsker kommunen å bevilge 2.500.000 kroner til planlegging og gjennomføring av prosjektet «SmartHelseHjemme», samt 250.000 kroner til etablering av prosjektet «Smarte bymøbler».

«SmartHelseHjemme» skal støtte brukere av hjemmetjenesten i å ta vare på egen helse gjennom bruk av ny teknologi. Nå er planen at kommunen skal kartlegge brukerbehov og vil invitere næringsliv, gründere og akademia til dialog.

«Smarte bymøbler» er et prosjekt helt i startfasen, hvor kommunen har gjennomført en workshop og et møte med aktuelle samarbeidspartnere. Park og vei, i samarbeid med Smartbykontoret, vil følge opp prosjektet videre i 2018.

LES OGSÅ: Nytt masterstudie på UiS skal gjøre Stavanger smartere

Dette er smartbyen Stavanger

  • Stavanger satser sterkt på å bli ledende innen smartby-prosjekter.
  • Løsningene skal imøtekomme nye utfordringer gjennom teknologi, samarbeid og innbyggerinvolvering.
  • Stavanger kommune har i valgt ut fem områder hvor slike løsninger kan brukes; helse og velferd, utdanning og kunnskap, energi, klima og miljø, urban kunst, samt styring og demokrati.

Mer fra Dagsavisen