Nyheter

Stavanger-kunstner malte seg inn i historiebøkene

Stavanger-kunstneren Hans Edward Hammonds malte historie med teknologiske briller som hjelpemiddel. Brillene kan vise seg verdifulle for næringslivet i framtiden.

– Microsofts Hololens-briller kan ha stor nytteverdi for ulike virksomheter. De kan blant annet brukes til byplanlegging, arkitektur eller på sykehus. Eller de kan brukes til å skape verdens første transatlantiske veggmaleri, slik Hans Edward Hammonds og Cayla Zeek har gjort, sier Leif Christian Hanstad, ansvarlig for SmartCity-initiativet i Microsoft Norge til RA.

I forbindelse med smartby-konferansen Nordic Edge malte Zeek og Stavanger-kunstneren Hammonds et veggmaleri sammen, selv om de befant seg på hver sin kant av kloden.

– Med brillene på kunne vi se skisseringen av maleriet vårt i digital versjon framfor hvert vårt lerret, på hver vår side av kloden. Ved å bruke brillene kunne vi tegne designet på selve papiret, og deretter fylle det med farger, forklarer Stavanger-kunstneren, som ser på brillene som et underholdende leketøy.

Kort forklart gir Hololens-brillene kunstnerne muligheten til å legge en digital virkelighet på toppen av sin egen virkelighet.

LES OGSÅ: VR-kirke på Preikestolen?

Ikke bare et leketøy

Ifølge Hanstad er Hololens-brillene ikke bare et leketøy og en ren kuriositet for spesielt interesserte, men et verktøy med stor nytteverdi for samfunnet.

– Brillene gir oss en mulighet til å lage noe digitalt før man faktisk produserer det. Bygninger og oljeplattformer er kompliserte, og det kan være mange ting man kan bomme på som kan være dyre å rette opp. Ved å se bygget i digital virkelighet før det lages, kan slike feil unngås, eksemplifiserer Hanstad.

Bilkjeden Volvo er blant dem som allerede har tatt i bruk teknologien. Her brukes brillene i butikken for å kunne gi kunden et bedre bilde av hvordan en bil ser ut, allerede før den er produsert.

Videre forteller Hanstad at også leger kan dra nytte av brillene.

– Leger kan bruke brillene til å visualisere en operasjon før selve operasjonen utføres. Det byr på et uant spekter av muligheter for næringslivet. Prosjektet med Hammonds var et forsøk på å vise noen av mulighetene, sier han.

LES OGSÅ: «Systemet kan bli for smart»

Utbredt verktøy i framtiden

Foreløpig selges ikke Hololens-brillene i Norge, men Hanstad tror ikke det vil gå mange år før ulike virksomheter her til lands tar i bruk brille-teknologien som arbeidsredskap.

– Så snart prisen på teknologien synker vil bruken øke. Jeg er rimelig overbevist om at det ikke er lenge til vi ser mye spennende bruk av denne type hologrammer, sier Hanstad.

Det er Hammonds enig i, og mener at det foreløpige leketøyet kan bli et verktøy for ham i framtiden.

– Når vi får muligheten til å samarbeide kan vi opprette fantastiske ting. Derfor ser jeg for meg å bruke brillene i mitt arbeid i framtiden, slik at jeg kan samarbeide med flere kreative kunstnere, sier Stavanger-kunstneren.

Mer fra Dagsavisen