Nyheter

Sykehjem-beboere fikk Michelin-mat

Stjernerestauranten Re-Naa tok med seg kokker, servitører og fem retters middag for å besøke beboerne på Tasta sykehjem onsdag ettermiddag.

Bilde 1 av 5

Anne-Marie Helleren har aldri vært på restaurant med Michelin-stjerne tidligere, og gledet seg til å smake på maten til sjefkokk Sven Erik Renaa onsdag ettermiddag.

– Dette er veldig fantastisk. Jeg har aldri opplevd noe lignende før, sier Helleren til RA.

Hun sier det alltid serveres god mat på sykehjemmet, men at dette sannsynligvis blir et måltid litt utenom det vanlige.

– Jeg kan jo ikke si annet enn at det var fantastisk, sier hun etter to av fem retter er spist.

Fem ulike retter

På menyen sto blant annet posjert kamskjell, bakt torsk og reinsdyrfilet fra Røros. Bortsett fra et par modifikasjoner på hovedretten, er menyen lik den som serveres på restauranten.

– En komfyr og en ovn er nesten alt vi trenger for å lage dette. Det meste er forberedt hjemme, sier sjefkokk Sven Erik Renaa, som satt stor pris på å komme på besøk på Tasta sykehjem.

LES OGSÅ: Blidensol sykehjem forbyr hijab

– Jeg synes det er kjempehyggelig. Det er lett å se at de liker det, og det er gøy å gjøre noe litt annerledes. Vi har få sitteplasser i restauranten, så nå får beboerne sjansen til å prøve maten vår, noe de kanskje ikke ville fått ellers, sier Renaa.

Middagen på Tasta var en del av det nyoppstartede forskningsprosjektet i regi av SESAM – regionalt kompetansesenter for eldremedisin og samhandling, som skal forske på demens og et godt liv på sykehjem. Fordi Tasta er første sykehjem med i prosjektet, fikk de oppmerksomhet fra Re-Naa i belønning.

– Re-Naa bruker Michelin-stjernen sin til å skinne på beboerne på Tasta, og det synes vi er flott, sier senterleder ved SESAM, Ingelin Testad.

Også direktøren ved sykehjemmet var godt fornøyd med besøket onsdag ettermiddag.

– Det er fantastisk at de tar seg tid til å gjøre dette. Det er tydelig at de ønsker å bidra til å gi gode opplevelser, sier Turid Eikeland Tjora til RA.

Direktøren forteller at det allerede jobbes mye med måltidene som serveres, blant annet med måltidsrytmen og god kvalitet på maten som serveres.

– Vi prøver alltid å sikre beboerne gode måltider, men vi kan selvfølgelig ikke måle oss med dette, sier direktøren.

Mer salt i maten

Selv om onsdagsbesøket var det første, blir det trolig ikke siste gangen beboerne får smake Michelin-mat.

– Vi har planer om et julebord her også. Men da må vi huske mer salt i maten, spøker Torill Renaa, som under servering av første rett fikk kommentarer på at maten var for lite saltet. På tross av det, synes hun gårsdagens servering var rørende og fin.

– Jeg fulgte dem til bords og ble veldig rørt. Det er tydelig at de har gledet seg til dette, og det er en slags andektig stemning her, sier Renaa, som forteller at hun i forkant hadde lest seg opp for å huske navnene på alle gjestene.

– Vi ønsker å skape ro, trygghet og matglede for dem. Det er viktig, avslutter hun.