Kultur

Festival inviterer til gratis klubbkveld

Det blir konserter, kunst og gratis inngang når festivalen i Munkehagen tar en tur innom Folken.

– Vi pleier jo å arrangere Munkehagen hver sommer, men på grunn av covid har det bare blitt utsatt og utsatt. Planen var å arrangere festival i fjor høst, men det gikk heller ikke, så nå bestemte vi oss for å arrangere denne klubbkvelden i stedet. Vi prøver å få litt samme stemning som under festivalen, med forskjellige kunstnere, artister og kunstneriske uttrykk, sier Munkehagens Sturle Dagsland.

Klubbkvelden «GillanGullan Fest 2022» vil foregå på Folken 1. april, og det er gratis inngang for alle. På musikkprogrammet står Sassy009, tyrkiske Ah! Kosmos, DJ Prince Jerry, Nising og Sturle Dagsland. I tillegg skal en rekke kunstnere stille ut på Folkets Hus, og det blir også delt ut et gratis kunstmagasin med ulike dikt, skriverier og bilder. Klubbkvelden er støttet av Stavanger kommune, Rogaland fylkeskommune og Eiganes og Våland bydelsutvalg.

I arbeidet med klubbkvelden visste ikke Dagsland helt hva som ble mulig å få til, men han er glad for at de nå har fått på plass konserter, utstilling og et kunstmagasin. Dagsland sier klubbkvelden vil bli en slags miniversjon av Munkehagen-festivalen hvor man får mulighet til å utforske ulike kunstuttrykk.

– Det blir mange forskjellige uttrykk og mye å oppleve, og det er gøy å inkludere litt forskjellige kunstretninger. Jeg synes line-upen er veldig spennende og litt annerledes fra hva man vanligvis ser i Stavanger. Det er sykt kjekt å arrangere og spille konserter igjen, så nå håper jeg bare folk får det med seg og at de kommer, sier Dagsland til RA.

Kulturskattejakt

I tillegg til klubbkvelden vil det også – mest sannsynlig – bli Munkehagen-festival til sommeren. Det er fortsatt noen ting som gjenstår og som må bekreftes, men går alt etter planen blir det festival rundt første helgen i august.

– Vi håper det vil bli samme stemningen som tidligere år, med utendørs aktiviteter, forskjellige kunstneriske uttrykk, byttebod og ulike folk. Det skal være et åpent sted der alle kan komme og oppleve nye ting. Kanskje oppdager man kunst man ikke ville opplevd eller oppsøkt ellers, så det blir en slags oppdagelsesferd eller skattejakt for de som kommer, sier Dagsland, og legger til at festivalen var godt besøkt i årene før korona.

– Det første året var det 70 publikummere og akustisk konsert, men de siste årene har det vært over 2000 besøkende, sier han.

Munkehagen

Både Munkehagen-festivalen og den kommende GillanGullan-klubbkvelden er gratis, forteller Dagsland.

– Jeg er opptatt av at folk skal få oppleve kunst og kultur gratis. Dette skal være et spennende alternativ, og det er kunst og kultur av høy kvalitet. Spesielt håper vi at mange unge mennesker kommer til klubbkvelden, sier han.

– Og så må jeg bare spørre: Gillangullan? Hva betyr det?

– Hehehe. Gillangullan, ja. Det er sånt mamma sier. «Gillangullan, skambra», liksom. Det er et gammelt Stavanger-uttrykk, så jeg har hørt det hele livet og bruker det en del selv, men jeg har skjønt at mange ikke vet hva det betyr. Egentlig tenkte vi bare å kalle det vinterfest, eller noe sånt, men plutselig var det jo ikke vinter lenger. Så da ble det gillangullan, sier Dagsland og ler.

Mer fra Dagsavisen