Kultur

Slik minnes de Vegar Hoel: – En mann med karakter

Stavangers kulturliv sørger etter nyheten om Vegar Hoels bortgang.

Sent mandag kveld kom nyheten om Vegar Hoels bortgang. Skuespilleren døde på Stavanger universitetssjukehus (SUS) etter lang tids kreftsykdom og ble bare 47 år gammel.

Hoel har spilt i en rekke filmer og teateroppsetninger. Han spilte blant annet i flere av Stavanger-regissør Arild Østin Ommundsens filmer, som «Mongoland», «Now It’s Dark», «Monstertorsdag» og «Eventyrland».

I tillegg til å være kollegaer var også Hoel og Ommundsen nære venner.

– Denne sykdommen er noe som beklageligvis har pågått i mange år, og det er umenneskelige mengder dårlig flaks og elendighet slengt hans vei. Men ikke én eneste gang har han skyldt på noe eller noen. Jeg har kjent Vegar i mange år, og det er sånn han er. Det er en del av hans karakter. Hvis det skjer noe som ikke er bra, så skylder han ikke på noen andre. Han bretter opp ermene og «dealer» med det. Den styrken har han alltid hatt, men å se det de siste årene har vært helt spesielt. Jeg hadde aldri trodd det kunne bo så mye kraft i en person. Det gjør at du får lyst til å bli et bedre menneske selv. Jeg tror han har rørt mange på sin vei, sier Ommundsen til RA.

Vegar Hoel

Regissøren beskriver Hoel som en mann med en «infam humor», en som var allergisk mot hykleri og falskhet og en mann med karakter.

– Jeg vil huske ham som en mann med uhyre sterk karakter, i god, gammeldags forstand. Så var han rett og slett en god fyr fra øverste hylle. Jeg tror ikke det er noen grenser for hvor lenge jeg kunne snakket om ham, sier Ommundsen.

Ville bli kompis

Regissøren og skuespilleren ble kjent på midten av 90-tallet. Ommundsen husker det godt. Han husker han så Hoel på studentrevyen på Folken, og da han skulle lage eksamensfilmen sin spurte han om Hoel ville være med. Det takket han derimot nei til, fordi han allerede hadde vært med på en annen eksamensfilm som visstnok var ganske «drid». Noen år senere, i 1996, fikk Ommundsen ham omsider med i en film, denne gangen en kortfilm, sammen med Silje Salomonsen og Pål Jackman.

– Etter det ble vi venner, men det tok ganske mange år før jeg turte å si at vi var kompiser. Men jeg tror vi ble det. Siden den gang har jeg, Silje og Vegar vært en treenighet, sier Ommundsen.

– Kort fortalt så var han, også den gangen, en sånn fyr som har noe spesielt ved seg og som gjorde at jeg ville prøve å bli kompis med ham. Og min metode for å få meg venner er jo å lage film med dem. Og det funka jo, sier han og ler.

– Så han var en sånn kul fyr folk ville være venn med?

– Han var en kul fyr. Og på den tiden, da han holdt på med studentrevyen, var han fullstendig på sin egen planet. Det som er med Vegar er at han har en hjerne som assosierer annerledes enn folk flest, og som er utrolig fascinerende. Det er vanskelig å forklare, men det hodet går en helt annen plass. Han er helt klart den løgnaste jeg noen gang kommer til å kjenne, sier Ommundsen.

Et tap for kulturlivet

I tillegg til Ommundsen-filmene har også Hoel spilt i filmer som «Død snø», «Mannen som elsket Yngve» og «Børning 2», NRK-serien «Lykkeland» og TV3-serien «Aber Bergen». I 2005 ble han dessuten kåret til årets stavangerkunstner.

Daværende kultursjef i Stavanger, Rolf Norås, sier til RA at det ikke er tvil om at Hoel etterlater seg et stort tomrom.

– Det er mindre fargerikt i byen etter at Vegar forlot oss. Tapet er selvfølgelig størst for hans nærmeste, men det er ingen tvil om at dette også er et stort tap for kulturlivet i byen, sier Norås.

Han mener det er flere grunner til hvorfor Hoel gjorde seg så bemerket.

– Han var en strålende kunstner og en glimrende skuespiller med mye å spille på. Det er lett å bli glad i en mann som er så usnobbete og i tillegg veldig raus. Han var både engasjert og engasjerende. Og morsom! Ikke minst sammen med Christian Eriksen. Da de to sto på scenen sammen tror jeg folk ble mer forstyrra av latteren min enn det som skjedde på scenen, minnes Norås.

Pressevisning på Intimscenen. Vegar Hoel og Eriksen

Han sier de ikke var nære venner, men at de alltid snakket sammen da de møttes og at de hadde mye med hverandre å gjøre.

– Jeg var tydelig på hvor viktig han var for byens kulturliv. For en kultursjef er det et privilegium å ha sånne som Vegar som en av kulturaktørene i byen, sier Norås til RA.

– Jeg var kjent med Vegars sykdom, så dette var, dessverre, sånn sett ikke overraskende. Men det er likevel uendelig trist, og det gikk virkelig innpå meg da jeg fikk høre det. Han er opplagt en mann som satte solide spor etter seg, sier den tidligere kultursjefen.

Vegar Hoel er den tredje kulturpersonligheten Stavanger mister på kort tid.

– Det er et helt forferdelig år vi har lagt bak oss. Først med Per Inge, så Svein og nå Vegar. Det er uendelig trist for Stavanger, og byen går ikke upåvirket hen av dette, sier Norås.

En sjelden blomst

Da Aftenbladet først omtalte dødsfallet mandag kveld var det komiker- og skuespillerkollega Hans Petter Jørgensen som uttalte seg på vegne av Hoels familie. I likhet med Ommundsen ble også Jørgensen kjent med Hoel via studentrevyen på Folken på 90-tallet.

– Han var en sjelden blomst allerede den gangen. Han holdt på med veldig mye forskjellig, blant annet med tung metall hvor han sto å brølte ting i mikrofonen. Men så ble han med oss i studentrevyen hvor vi blant annet holdt på med en live såpeopera – «God jul i Kabul» – som var veldig populær. Vi skrev nye episoder hver torsdag. Det var stappfullt på Folken og jeg husker Vegar spilte en limsniffer som heter Roy-Kenneth. Det var bare galskap, sier Jørgensen og ler hjertelig.

– Så han var en artig fyr?

– Han var... Jeg vil nesten si at han var helt unik på scenen. Jeg kjenner ingen som var så spontan og som kunne gjøre noe ut av ingenting og få det til å bli kjempeunderholdene, sier Jørgensen.

– I tillegg bobla jo kreativiteten hans ut i alle kanter. Han tegna, malte, lagde plakater og alle mulige slags rare figurer av ståltråd. Han var et multitalent. Han gjorde alt, legger han til.

Vegar Hoel sammen med Hans Petter Jørgensen, selveste Svartnissen, under «Barnas store julerevy» i 2008.

Vegar Hoel var også med som gjest på Svartnissen fire ganger. Nå, i forbindelse med Svartnissens 20-års jubileum, har Jørgensen sett gjennom mange gamle opptak, og han humrer når han forteller om Hoels gjesteopptredener.

– Altså, de figurene han laget der... Det er jo bare humor og tull og tøys, men det er likevel noe veldig spesielt med de fire sesongene han var med i. Alle våre gjester har vært kjekke å ha med på scenen, men det var ekstra gøy å leke med Vegar, sier han.

Jørgensen sier videre at han kommer til å huske Hoel som en spennende fyr, hvor du aldri helt visste hva du fikk – men på den gode måten.

– En ting er alt han har gjort på scenen, men det å sitte backstage eller på en pub med Vegar når han forteller historier om ting han har vært ute for.... Han er helt på topp tre når det gjelder folk jeg har ledd mest av. Så jeg synes det er fryktelig trist at han ikke fikk flere år på jorden. Han hadde en beksvart galgenhumor, men samme hvor elendig det så ut hadde han alltid en one-liner på lager, sier Jørgensen.

En leken multikunstner

Også via sosiale medier er det flere som uttrykker sin sorg og medfølelse. Blant dem er Kaizers Orchestra, som blant annet hadde med seg Hoel i musikkvideoen til «Evig Pint» i 2003.

– Vegar Hoel var en leken og original multikunstner som vi hadde mye glede av både sosialt og profesjonelt. Ikke minst hadde vi æren av å ha han med på Evig Pint videoen fra 2003 og ikke minst på “Sonny” på Rogaland Teater i 2011. Hvil i fred, Vegar. Respekt, skriver bandet på Facebook.

Ove Storland, for mange bedre kjent som Ove Rocketroll, kom også med en hilsen på Facebook.

Vegar Hoel gjestet «Barnas store julerevy» fire ganger. Her fra 2013 sammen med Christian Eriksen og Ove Storland.

– Flotte Vegar Hoel sovet inn i dag. Er veldig takknemlig for at Vegar har vært en av Nissene som har utryddet Svartnissen i flere år oppgjennom tidene. Svartnissen feirer 20 år januar 2022 i Stavanger Konserthus. Takk for alt Vegar, skriver han.

Tore «Pang» Arholm Tobiassen skriver på Facebook at han så veldig opp til Hoel.

– Vegar Hoel.. eg såg sånn opp te deg og måden du va brutalt ærlige på. Med glimt i øya. Me har vært heldige me som har fått oppleva deg og din enorme kreativitet. Og for ein fine fyr du va. Ein ting kan eg sei, du blir ikkje fort glemt. Hvil i fred, skriver Tobiassen på Facebook.

Mer fra Dagsavisen