Kultur

Kristian Valen turné-klar: – Publikum skal få se galskap

To år etter han sto på scenen sist i Norge, er Stavanger-komikeren Kristian Valen klar for ny turné. Ballet åpnes førstkommende fredag – i hjembyen.

For 20 år siden slo Kristian Valen gjennom som komiker med showet «Fartøy Valen». Nå, etter noen tøffe år, er han igjen klar for show- og turnélivet. Startskuddet på «Fartøy Valen – seiler igjen» går fredag 15. oktober i Kuppelhallen i Stavanger konserthus.

– Jeg kjenner jeg blir nervøs når vi snakker om det, men jeg må legge vekk tankene om kritikerne. Jeg tror det blir pur glede når jeg kommer på scenen, sier Valen til RA.

Han håper folk ikke helt vet hva det er de nettopp har sett når de går ut av forestillingssalen, men at de har hatt det gøy og smiler.

– Det er det jeg vil, sier han før han fortsetter:

– Målet er at man skal glemme verden og problemene sine, og heller oppleve mye latter og nye parodier. Publikum skal få se galskap og noen kommer til å mene at vi trår over det som er politisk korrekt, men det tåler folk. Jeg tror i hvert fall Stavanger-regionen tåler trøkk fra scenen.

I tillegg til gamle og kjente karakterer, lover Valen at publikum skal få se parodier av Ingebrigtsen-brødrene, Erling Braut Haaland, og Jan Eggum. Han og resten av teamet – som også var med for 20 år siden, er fortsatt ikke helt sikre på hvordan showet kommer til å bli, men det blir i kjent Valen-stil.

– Vi tenker ikke på den røde tråden – den driter vi i. Vi tenker heller på hva vi har lyst til å vise, og hva publikum ønsker å se. Det blir snakk fra figuren i jazz-hjørnet, parodier på mange nye folk, og gjensyn med andre karakterer. Har vi tid hiver jeg inn flere karakterer som jeg har spart på i over 15 år, sier Stavanger-komikeren.

– Forestillingen er en oppdatering på hva som har skjedd i løpet av de siste 20 årene, og det kommer overraskelser av lokale slag. Mer enn det kan jeg ikke si, legger han til om showet som også skal spilles i Steinkjer, Trondheim, Lillestrøm, Haugesund, Randaberg, Førde, Skien, Jessheim, Hønefoss, Halden, Sola, Husnes, Drammen, Moss, Kongsberg, Bergen, Arendal, Kongsvinger og Askim.

Skremmes av utsolgte forestillinger

De siste to årene har vært ekstra tøffe for Valen. Han opplevde at han slet med å si nei til folk, og det som i utgangspunktet skulle være avslappende møter med kompiser på restauranter og barer, ble fort til fester.

– Jeg har ingen å skylde på – det er kun meg selv som ikke har klart å si nei. Nå har jeg lært meg selv å kjenne, og en smell hadde nok kommet før eller siden. Jeg brant lyset i begge ender, sier han.

Selv om han har hatt pause fra norske scener de siste to årene har han spilt forestillinger i blant annet Spania, hvor han for tiden bor.

– Det er noe helt annet for der kjenner ikke folk deg, og det er en fantastisk følelse når de ler. Jeg bestemte meg for at hvis jeg skulle jobbe i Norge så måtte jeg finne tilbake til spillegleden, og ikke være redd for hva pressen mener, sier han.

– Jeg ville ha premieren i Stavanger. Å komme hjem etter så mange år er en jækla spesiell følelse som jeg ikke klarer å sette ord på, legger Valen til.

De tre forestillingene i Stavanger konserthus førstkommende helg er utsolgt, og det synes komikeren er skremmende.

– Regnskapsføreren er fornøyd, men jeg blir skremt. Jeg er livredd for å skuffe noen, for folk har en viss forventning, sier han.

– Det hele føles bra, men det alvor i det også. Jeg slipper publikum mer inn, legger Valen til.


Mer fra Dagsavisen