Kultur

Under pandemien fikk Hanne Sørvaag endelig tid til å gjøre noe hun har tenkt på i mange år

Nå blander hun de to lidenskapene musikk og yoga under artistnavnet Ennah.

Hanne Sørvaag har praktisert yoga i mange år og hun har flere ganger hatt lyst til å bli yogainstruktør. Likevel har hun ikke helt funnet tiden til det innimellom alle spillejobbene. Men under koronaen, da alle konserter ble avlyst, fikk hun plutselig mye tid til overs. Hun bestemte seg derfor for å gjøre alvor av planene, og brukte den ledige tiden på å bli sertifisert yogainstruktør innenfor tradisjonen Jivamukti yoga – en yogaform hun allerede kjenner veldig godt.

– Det er noe av det mest intense jeg har gjort. Men det var kjempefint, og det holdt meg opptatt i tre måneder. Ellers hadde det nok vært tungt, for det har vært litt vanskelig at ingen har ringt for å be meg bli med på ting. Jeg følte nesten ikke jeg hørte med i verden lenger i den perioden. Da ble det opp til meg selv å fylle dagene med noe meningsfylt, og dette ble redningen for meg, sier Sørvaag til RA.

Etter hun ble sertifisert ble neste skritt å knytte yogaen sammen med sin andre lidenskap: musikk. Det resulterte i albumet «Chakra Balancing Yoga» som ble sluppet fredag 8. oktober, hvor Sørvaag har samarbeidet med produsent Jo Schumann.

Den lille tiden

På det nye albumet går Sørvaag under artistnavnet Ennah, og den drøyt timelange platen inneholder sju låter – en til hver chakra i kroppen, forklarer hun.

– Dette ble et veldig naturlig steg for meg i og med at jeg har drevet så mye med yoga og musikk i løpet av livet. Det er en naturlig forening av de to verdenene og noe jeg har tenkt på lenge, sier Sørvaag.

Ifølge Store norske leksikon er chakra en forestilling om energisentre som ligger langs ryggraden, det vil si langs kroppens vertikale midtakse. Disse chakraene skal ligne på hjul og distribuere, regulere og sortere kroppens forbruk av energier og impulser.

– Da jeg jobbet med dette fant jeg ut at hver chakra har sin egen toneart. For eksempel er hjertet F, og da tenkte jeg at jeg måtte lage sanger i chakraenes toneart. Nå har det resultert i et helt album man kan ha i bakgrunnen mens man gjør yogaøvelser eller mens man mediterer, sier hun.

Under pandemien har Sørvaag holdt flere yogaworkshops og -eventer for mindre grupper på et lite yogasenter på Sørlandet. Når det tar seg opp igjen med konserter tror hun det vil bli vanskelig å forplikte seg til regelmessige timer, men hun kommer likevel til å fortsette med workshops og pop up-klasser.

– Hva er det som er så spesielt med yoga for din del?

– Jeg føler at yoga er grunnen til at jeg har kunnet være i musikkbransjen i alle disse årene. Den har fått meg til å gå inn i meg selv og å holde meg på matta. Det er ikke den enkleste bransjen å være i, og det er yogaen som har holdt meg gående gjennom opp- og nedturer. Jeg synes det har hatt mye å si for min psyke og mentale helse fordi det kan lette humøret og ta vekk vonde tanker, sier Sørvaag.

– Jeg føler meg oppløftet på samme måte som når jeg går av scenen etter en konsert. Det er noe med å gi deg selv den lille tiden til deg selv, legger hun til.

Et smalere publikum

Sørvaag er klar over at dette kanskje ikke er et album som vil treffe alle, men hun synes likevel det er spennende å kunne prøve noe nytt.

– Det som kanskje er den største forskjellen mellom dette albumet og det andre jeg har gitt ut er at dette har et mer konkret bruksområde, og at den som hører på blir mye mer deltakende. Albumet henvender seg selvfølgelig til dem som er interessert i yoga og meditasjon, men det er jo også flott hvis det kan pirre noens nysgjerrighet, sier hun.

– Jeg henvender meg nok til et litt smalere publikum enn jeg gjør ellers. Men det er jo litt spennende å prøve forskjellige ting i dette livet. Det er fint å gå en liten sidevei innimellom. Dette har vært min sidevei ganske lenge, og det blir kanskje mer og mer tydelig i meg, sier Sørvaag.

Mer fra Dagsavisen