Nyheter

Politikerne i Stavanger ønsker å hjelpe Folken

– Det er ikke et alternativ å la studentenes og byens kulturhus gå konkurs, sier leder i utvalg for kultur, idrett og samfunnsdialog, Dag Mossige.

Onsdag holdt utvalg for kultur, idrett og samfunnsdialog (UKIS) i Stavanger kommune møte. Blant sakene politikerne diskuterte var status og framdrift for Stiftelsen Folken, som har meldt at de står foran store økonomiske utfordringer dersom koronapandemien vedvarer. De har henvendt seg til kommunen for å sikre at de overlever, og varslet et forventet underskudd på 1.500.000 kroner i 2020.

– Håpet vårt er å skape en dynamikk, og at vi ser nye muligheter. Vi har et dypt engasjement i Folken, sier leder i utvalg for kultur, idrett og samfunnsdialog og gruppeleder i Stavanger Arbeiderpartiet, Dag Mossige, under møtet.

– Vi lnsker å være tydelige på at Stavanger kommune skal bidra til en løsning, legger han til.

På vegne av Arbeiderpartiet, Rødt, Senterpartiet og Folkeaksjonen Nei til bompenger fremmet han følgende alternative forslag under møtet:

«UKIS tar statusrapporten om Folken til orientering. Kommunedirektøren bes gå i dialog med Studentsamskipnaden i Stavanger, UiS og andre interessenter for å bidra til en løsning for Folken gjennom korona-epidemien. Sak framlegges om Folkens driftsituasjon når dialoger er gjennomført. UKIS er positive til at Stavanger kommune bidrar til en løsning for nytt eierskap for studenthuset Folken. UKIS peker på Studentsamskipnaden i Stavanger som en naturlig framtidig eier og forvalter av Folken. Kommunedirektøren bes legge fram en sak med ulike konkrete modeller for erverv og aktuelle samarbeidsaktører knyttet til eierskap for Folken, inkludert oppfølging av handlingspunkt i Kommunedelplanen for kunst og kultur 2018-2025 om erverv og videreutvikling.»

Vedtaket ble vedtatt og støttet av alle partiene, bortsett fra Fremskrittspartiet.

– Det er ikke et alternativ å la studentenes og byens kulturhus gå konkurs, sier Mossige til RA.

LES OGSÅ: Folken er hardt rammet av korona: – Det er en slags sakte pining

Daglig leder på Folken: – Det betyr alt for oss

Daglig leder på Folken, Mariann Bjørnelv, og styreleder i Folken og student, Anne Marie Lund, var til stedet under møtet onsdag kveld. De var veldig fornøyde med vedtaket.

– Det har vært en pågående diskusjon i nesten 30 år om hvem som skal eie huset vårt. Lenge har ikke huseier ønsket å selge, men nå er de på gli, så vi er kjempeglad for at det kommer tydelige signaler fra et så bredt felt av politikken. Det betyr alt for oss og sikrer framtiden vår på en helt annen måte enn slik vi har det nå, sier Bjørnelv til RA.

– Det er et steg i riktig retning, legger Lund til. De er enige om at dette vil gi en forutsigbarhet i framtiden.

IUniversitetet i Stavanger (UiS) og Studentsamskipnaden (SiS) gir Folken driftstilskudd, og har i alle år vært viktige støtte- og sparringspartnere for dem.

– De stiller opp og gir penger til drift slik at studenthuset lever, og at vi har muligeheten til å videreutvikle og ha aktivitet. Det politikerne etterlyser er at de stiller opp på huseier- og kjøpefronten – og, det etterlyser vi også, sier Lund.

– Hvor viktige er dere for studentene? 

– Sist gang vi gjorde brukerundersøkelse i samarbeid med SiS, svarte 80 prosent at Folken er viktig for studentene. Det er et veldig tydelig tegn – vi er viktig, sier Bjørnelv.

45 linjeforeninger og organisasjoner er inne på Folken hvert år, og det arrangeres 450 arrangementer. 100 av disse er konserter Folken holder selv, hvilket betyr at 350 av dem arrangeres av studentene.

– Folken leier ut gratis til alle studentforeninger, og vi stiller med mannskap og fasiliteter, og hjelper til med arrangørvirksomheten, sier Lund.

– Jeg vet det vil bli et stort savn dersom fasilitetene forsvinner. Det finnes ikke tilsvarende, legger hun til.

Dersom dette skulle ende i en situasjon som blir så langvarig at Folken ikke kan tjene egne penger, kan det verste utfallet være en konkurs og en avvikling av huset.

– Jeg klarer ikke å tro på at det skjer, for det er såpass mye vilje både politisk og i befolkningen. Jeg tror Folken sitter så dypt i folkesjelen, sier Bjørnelv.

LES OGSÅ: Folken: 3500 liter øl destruert

– Viktig for byen

Anne Kristin Vik Bruns (KrF) sier under utvalgsmøtet at hun husker godt når Folken ble etablert, som er for 32 år siden, og mener de har opparbeidet seg til å bli en kulturinstistusjon i byen.

– Dette er en god sak, og jeg ser at direktøren har jobbet raskt med den. Jeg må likevel spørre om vi har hørt hva studentene i Stavanger mener om saken, spør hun.

Direktør for tjenesteområdet innbygger- og samfunnskontakt i Stavanger kommune, Herbjørn Tjeltveit påpeker at saken har vært oppe i studentrådet, som representerer studentene.

– Saken var oppe i studentrådet på mandag, og det er tydelig at studentene ønsker dette. Et enstemmig studentråd understreket viktigheten av Folken, legger Morten Landråk Asbjørnsen (H) til.

– Det er helt klart at Folken er viktig for byen, og da mener jeg at Stavanger kommune skal hjelpe Folken når de trenger det. Jeg tror det er flere aktører som bør kjenne sin rolle her, legger han til, og forteller at Høyre ønsker å støtte tilleggsforslaget fra Ap.

LES OGSÅ: Folken er uerstattelig

Frp ønsker ikke å erverve bygget

Stavanger Fremskrittsparti var det eneste partiet som ikke ønsket å støtte Ap sitt alternative forslag. Varamedlem i utvalget, Christine E. Hartvigsen (Frp), er ikke i tvil om at Folken gjør en utrolig god jobb og er viktig for studentene i byen og andre som benytter seg av tilbudene de tilbyr.

– Vi er enige i om at Folken bidrar til å trekke studenter inn til byen, og vi er enige i at vi ønsker flere studenter til Stavanger. Samtidig er det slik at vi har fått sett realiteten av hvordan visse bedrifter sliter under koronapandemien, og det er ikke slik at kommunen i en hver sak kan gå inn og kjøpe bygg eller deler av bedriftene og organisasjonene. Folken gjør en kjempeod jobb, men vi ønsker ikke å erverve bygget, sier hun.

– Jeg vil legge til at vi deler tankene til flertallspartiene om at Studentsamskipnaden vil være en naturlig eier, legger hun til.

Mer fra Dagsavisen