Nyheter

Folken er hardt rammet av korona: – Det er en slags sakte pining

Vanligvis tilsvarer fullt hus på Folken 700 mann. Nå, på grunn av smittevernregler, får de plass til 100 personer per arrangement.

HVEM: Mariann Bjørnelv, daglig leder på Folken.

HVA: Folken sliter som følge av koronapandemien.

– Hvordan har det siste halvåret vært for Folken?

– Nei, hva skal man si. For oss, og alle andre kulturaktører i Norge og verden, er det ekstremt merkelige tider. Turneer eksisterer ikke lenger, og en hel næring fikk livsgrunnlaget revet vekk. Enorme summer er borte.

– Og hvordan er situasjonen hos dere nå?

– Vi var jo pålagt å holde stengt ganske lenge. Vi hadde siste konsert 11. mars, så hadde vi noen få quizer og litt standup i mai og juni, og så var det ingenting som skjedde før i august. Nå prøver vi å lage mest mulig aktivitet for studenter og frivillige, slik at de har et hus å gå til, men det er jo i veldig liten skala. Vanligvis har vi plass til 700 stykker på Folken, men nå som det er krav til sittende publikum og én meters avstand får vi inn litt over 100 mann. I tillegg er de fleste ansatte permittert, både i administrasjonen, i baren og dørvaktene. Da jeg så at dette kom til å ta tid så jeg meg dessverre også nødt til å si opp to stykker.

– Hvordan er det å ha 100 mann på Folken, mot 700 til vanlig? 

– Det begrenser jo veldig hva slags aktivitet vi kan ha. Stand-up, debatter og jazzkonserter fungerer godt med sittende publikum, men vi har ikke brukt mye tid på å booke verken hiphop eller rock nå. Og dersom du selger ut et arrangement selger du bare 100 billetter, men jeg må likevel ha ti mann på jobb på grunn av smittevernregler. Det går jo ikke opp. Så enkelt er det.

LES OGSÅ: Leder: Folken er uerstattelig

– Hva er det du frykter kan skje? 

– Vi har drevet godt økonomisk i mange år, men vi er helt avhengig av de utsolgte husene med 700 mann i løpet av året. Når vi ikke har det mister vi muligheten til å gå i pluss, og med det også inntektsgrunnlaget. De faste kostnadene er så store at det ikke går an å tjene det inn med arrangementer for 100 stykker. Vi har god egenkapital, men det er begrenset hvor lenge den kan tæres på før lommeboken er tom. Det er en slags sakte pining.

– Hva håper dere skjer med Folken?

– Det er to ting. Det ene er at vi håper på stimuleringsordninger vi kan søke på fra statlig hold. Det andre er at Folken i mange år har ønsket seg en huseier som har råd til å passe på huset og gi oss fri stasjonsstatus, som vil si at kommunen, Universitetet og studentsamskipnaden tar ansvar for de faste kostnadene. Så det har vært drømmen til Folken i årevis – at UiS, kommunen og samskipnaden tar ansvar for at studentene har et kulturtilbud.

– Er dere i dialog med dem? 

– Det har vært en dialog av og på der i mange år. Men nå, i lys av korona og et prekært behov for hjelp, har vi prøvd å trekke dialogen fram igjen. Et annet aspekt ved det hele er at Folken begynner å bli gammelt og slitent. I konkurranse med Tou og konserthuset, som er nye og freshe, begynner vi å tape konkurranse.

– Men noe av sjarmen med Folken er jo at det er litt slitent? 

– Det er en hårfin balanse mellom å være sjarmerende slitent og bare trashy.

LES OGSÅ: Folken: 3500 liter øl er destruert

– Hva ville det betydd for byen, i et worst case scenario, å miste Folken?

– Jeg klarer ikke helt å tro at det kan skje. Bare nå de siste dagene har jeg fått mail på mail fra private som spør hva de kan gjøre for å redde Folken. Jeg klarer ikke se for meg Stavanger uten Folken. Det er helt utenkelig. Men i aller verste tilfelle, hvis det ikke kommer inn penger og dette blir langvarig, så må man stenge dørene. Jeg tror vi kommer til å se mange konkurser i min bransje framover, spesielt hvis ikke festivalsommeren 2021 blir noe av og man må se helt til 2022.

– Det er i alle fall noe av det jeg savner mest. Å gå på en vanlig konsert.

– Det går ikke an å tenke seg en verden uten normale konserter. Jeg sitter hver dag og gleder meg til første utsolgte konsert på Folken hvor gulvet gynger i takt med publikum. Men jeg er klar over at det kan ta veldig lang tid før vi er der igjen. Men fram til majoriteten av befolkningen får tatt en vaksine får ikke vi drevet som normalt, for da er vi en «smittefelle». For oss er det fryktelig vanskelig å forstå hvorfor én time på konsert er verre enn å sitte tett i tett på et tog eller fly i tre timer.

– Men over til noe litt annet. Hva gjør deg lykkelig?

– Mange ting. Når det går bra på Folken. Og når jeg klatrer. Da får jeg tømt hjernen.

– Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Beyoncé. En ting er musikken hennes, men hun er også blitt en revolusjonær politisk artist. Jeg synes hun bruker sin posisjon så tydelig. Jeg skulle gjerne svart Dalai Lama, men det står nok mellom henne og Lady Gaga.

Mer fra Dagsavisen