Stavanger

KrF-Bjørg vil stramme inn på skjenketidene

Kutt skjenketiden! Det gir tryggere og renere sentrum, mindre vold, mindre overgrep og bedre folkehelse, oppfordrer KrF-sjefen.

Varaordføreren i Stavanger, Bjørg Tysdal Moe, etterlater ingen tvil om at skjenkepolitikken vil bli tungt vektlagt når KrF (eventuelt) skal i forhandlinger om politisk plattform etter valget.

– Vi ønsker en trygg og trivelig by for alle hele døgnet. KrF har programfestet og går til valg på å redusere åpningstidene for alkoholservering til klokken 01.00. I byer som har forsøkt dette, som Stockholm, er volden redusert, sier Tysdal Moe.

Hun viser til «STAD», et prosjekt for et tryggere uteliv i den svenske hovedstaden.

– Erfaringene viste at utestedene faktisk økte inntjeningen etter at prosjektet startet. Mindre fyll og bråk gjorde at flere hygget seg, og ble dermed ute. Samtidig ble vold, overskjenking og skjenking til mindreårige redusert. Alle vil tjene på å samarbeide om en mer ansvarlig skjenkepolitikk, sier Tysdal Moe til RA.

Legevaktrush i helgene

Hun peker på de enorme menneskelige og samfunnsmessige kostnadene alkoholen fører til, og vil kjempe for kutt.

– Legevakten har hver eneste fredags- og lørdagskveld en rekke pasienter ekstra som trenger hjelp som følge av alkoholbruk, sier Tysdal Moe.

Hun peker også på at samfunnet må blø mye økonomisk på grunn av vold og fyll.

– Legevakten må bruke ekstra ressurser. I Stavanger må jeg kjempe for å få ekstra sykepleiere til forebyggende arbeid. Jeg vil heller bruke ressursene til helsesøstre i skolen og forebyggende arbeid mot rus enn til å behandle fulle 40-åringer på legevakten natt til lørdag og søndag, sier Tysdal Moe.

– I Stavanger har skjenketidene vært uforandret siden 2012, samtidig har sentrumsvolden gått betydelig ned. Er det da noen sammenheng mellom vold og stengetider?

– Det er godt dokumentert at redusert skjenketid gir mindre vold. Forskning viser også at økt tilgang gir økt forbruk. I Stavanger har politiet omorganisert vaktene, og de har i større grad bortvist personer fra sentrum. Kommunen har dessuten samarbeidet med politiet, skjenkenæringen og vekterselskapene i et prosjekt mot vold og rus i sentrum, sier Tysdal Moe.

Både-og

– Alkoholsalget i utebransjen utgjør bare noe slik som 20 prosent av den totale alkoholbruken. Er det ikke drikkingen i hjemmene som er problemet, og blir da redusert skjenketid på pubene, i kontrollerte former, veien å gå?

– Ja, drikkingen i hjemmene er også et stort problem. 10 prosent av norske barn blir utsatt for vold eller seksuelle overgrep. Dette gir jevnt over to eller tre elever i hver eneste skoleklasse! Vold og overgrep mot barn øker med økt alkoholbruk. KrF vil øke alkoholavgiftene og fjerne taxfreesalget. Men: Som lokalpolitiker er jeg satt til å arbeide med å redusere den resterende 20 prosenten.

– Ungdom drikker mer

Hun mener lange skjenketider øker alkoholbruken på vorspiel.

– Ungdom går senere på byen, fordi utestedene stenger senere. Det betyr at de har lengre tid til å sitte hjemme og drikke, noe som igjen øker forbruket, sier varaordføreren og framholder en annen kampsak.

– Vi ønsker å forby skjenking på idrettsarrangementer med barn og unge til stede. Dette har Norsk Idrettsforbund selv bedt om. Det er oppsiktsvekkende at flertallet i Stavanger bystyre ikke ønsker å følge det idretten selv ber om, sier Tysdal Moe.

V: Spritstopp 01.00

Per A. Thorbjørnsen (V) er innstilt på at partiene for sin del ikke vil gå inn for de store endringene i forhold til dagens politikk.

– Vi ser ikke behovet for de store endringene i forhold til den alkoholpolitikken som har vært i denne valgperioden, men vi ønsker å reversere skjenkestopp for brennevin tilbake til klokken 01.00 (03.00 i dag). Brennevin har langt høyere alkohol. Personer som forlater utesteder på skyhøy og stigende rus er etter min mening en årsak til vold på byen, sier Thorbjørnsen.

Han ønsker ellers å få til en opprydning slik at Jazzarkivet – jazzklubben i nattklubben Arkivet – kan få servere under konserter på ettermiddagstid til tross for at stedet har nattklubbevilling (og dermed ikke har rett til å åpne før 22.00).

Thorbjørnsen tar også til orde for å fjerne «meningsløse» forbud mot bilder og gjenstander med alkoholmerker på inne på utestedene.

Frp: – Lett å få

Stavanger Frp står som før for en liberal skjenkepolitikk.

– Vi ønsker en liberal skjenkepolitikk der det er lett å få skjenkebevilling, men lett å miste bevillingen også, sier Sissel Stenberg, Frps representant i levekårsstyret.

Hun ønsker ikke innstramming av skjenketidene for om mulig å få redusert fyll og vold i sentrumsgatene.

– Vi legger til grunn at folk kan oppføre seg, og det blir feil å «straffe» alle fordi noen få ikke kan oppføre når de er på byen, sier Stenberg.

Reiten vil ikke ha de store endringene

Levekårsleder Kåre Reiten (H) ønsker i hovedsak å holde dagens ordninger uforandret.

Leder i levekårsstyret, Kåre Reiten, peker på at skjenkepolitikk blir en brennbar sak når en eventuelt borgerlig politisk plattform skal legges, spesielt hvis den skal være bestående av både Frp og KrF, og da kan Høyre fort få en «meglerrolle».

– Selv er jeg innstilt på at vi ikke nødvendigvis skal gjøre de store endringene. Det gir forutsigbarhet og oversikt. Som levekårspolitiker er jeg ikke den som ønsker å utvide skjenketiden, men jeg tror klokkeslett betyr lite i den store sammenhengen. For ungdoms del, for eksempel, foregår den vesentlige delen av alkoholinntaket på helt andre steder enn på utestedene.

– Hva med å stenge brennevinssalget på utestedene tidligere?

– Det er jo ikke nødvendigvis det beste å bøtte ned brennevin seint om natten, og ja, sprit er et mer brutalt rusmiddel enn øl og vin, men igjen: Det er et spørsmål hvor mye vi skal gå inn og detaljregulere, sier Reiten.

Han mener det brukes for mye energi på de 20 prosentene av alkoholbruken som foregår i utelivet, og for lite på de 80 i hjemmene og andre ukontrollerte steder.

– Selv ikke i byer som har langt lengre åpent enn i Stavanger merker man den store forskjellen fra her, sier Reiten.

Mer fra Dagsavisen