Nyheter

Kommunalt foretak tester ut catering i Stavanger-barnehager

Tre Stavanger-barnehager er med i et nytt pilotprosjekt hvor målet er at barnehager skal få levert sunn og hjemmelaget mat til en overkommelig pris. Både Ap og Høyre ser store muligheter med tilbudet.

Tre Stavanger-barnehager er med i et nytt pilotprosjekt hvor målet er at barnehager skal få levert sunn og hjemmelaget mat til en overkommelig pris. Både Ap og Høyre ser store muligheter med tilbudet.

– Kan jeg få en sånn en? spør Erla Aartunbøe (2) og peker på en aluminiumform med dampet laks. Også venninnen Amelia Cederfeldt (2) viser interesse for den rosa fisken på langbordet i småbarnsavdelingen i Bamsefaret barnehage på Forus.

Vanligvis står brødskiver på lunsjmenyen deres. Denne onsdagen blir barna servert dampet laks med agurksalat, kokte nypoteter og pastinakkpuré. I likhet med to andre barnehager i Stavanger, deltar de i et pilotprosjekt som Stavanger Byggdrift KF står i spissen for.

Det kommunale foretaket leverer i dag varmmat til 620 beboere ved private og kommunale sykehjem i Stavanger kommune. Nå ønsker de å kokkelere hjemmelaget, sunn og varm mat til kommunens barnehager.

– Stavanger Byggdrift har mange dyktige ansatte og en effektivt produksjonskjøkken som gjør det mulig å lage hjemmelaget mat til en meget konkurransedyktig pris, sier Magne Christensen, prosjektleder for måltidsopplevelse og FOU i Stavanger Byggdrift, til RA.


F.v.: Anne Marie Vikse Heggland, assisterende styrer i Bamsefaret barnehage og Magne Christensen i Stavanger Byggdrift KF. ALLE FOTO: CAROLINE T. GILJE

Barna liker rettene

Som en del av pilotprosjektet har Byggdrift én gang i uken den siste måneden, servert mat til 217 barn ved 18 barnehageavdelinger i Stavanger. Maten er blitt levert på døra, og kommer i aluminiumsformer som holder på varmen. De ansatte i barnehagene har fylt inn skjemaer om porsjonsstørrelser, popularitet og kvalitet. Dette skal gi det kommunale foretaket statistikk på hvor mye som blir spist, noe som gjør det enklere å prissette produktet så lavt som mulig og få minst mulig svinn. Neste uke starter finregningen og evalueringen.

– Det vi allerede kan lese ut av tallene er at dette er en suksess; barna liker maten, sier han, som har lagt vekt på fisk og ferske grønnsaker i rettene de har servert, sier Christensen.

LES OGSÅ:

Mat for alle

Tidligere har det kommunale foretaket levert catering til barnehager ved høytider eller spesielle anledninger. Men også resten av året er det behov for varm og sunn mat, ifølge tilbakemeldinger de har innhentet fra enkelte barnehager i kommunen.

Ansatte har fortalt dem at det kan være utfordrende å sette fram mer enn brødskiver, pålegg og frukt. Dagene er travle, og både mangel på matfaglig kompetanse, men også hensyn til allergier, matintoleranse og religion, kan sette en brems på matlagingen.

– Noen av barnehagene forklarte oss at når de skulle servere varmmat måtte de lage opp til syv forskjellige variasjoner av samme retten for at alle skulle få det de kunne spise, forteller Christensen, som er tidligere kjøkkensjef på Gastronomisk Institutt. Han har derfor lagt vekt på at rettene til barnehagene skal være uten melk, gluten, egg og svin.

Stavanger Byggdrift KF er i gang med et nytt pilotprosjekt hvor de skal utarbeide et catering-tilbud til barnehager. Barn i Bamsefaret barnehage på Forus.

Tobias Omotaio Orimolade (1) spiser dampet laks med agurksalat, kokte nypoteter og pastinakkpuré. Her er han på porsjon nummer to. Ved siden av sitter assistent Linda Wik.

Vil se nærmere på det

Dag Mossige (Ap) er blant politikerne som ser muligheter med prosjektet.

– Det er lett å se for seg at både barna og ansatte sammen lager mat, mens Byggdrift andre dager leverer varmmat direkte. Det viktigste er kvaliteten på maten, og Byggdrift har fagkompetansen og kan gjøre storinnkjøp av skikkelige, kortreiste råvarer, skriver han i en -epost til RA.

– Arbeiderpartiet er svært positive, og heier på Byggdrift og et jevnere mattilbud for barna våre, skriver han.

Også Sissel Knutsen Hegdal (H) roser initiativet.

– Vi ser hele tiden etter måter å få til gode måltider i barnehagene.  så dette er et tilbud vi ønsker velkommen, sier hun til RA.

Hun varsler at Høyre vil se nærmere på prosjektet når evalueringen og kostnaden for tilbudet ligger på bordet.

– Hvis dette er noe barnehagene selv vil ha, så vil vi vurdere å legge tilrette for organiseringen av Stavanger Byggdrift som leverer maten.

LES OGSÅ: Mange foreldre er lite fornøyd med maten i barnehagen

Brødskive med smøreost

Assisterende styrer i Bamsefaret barnehage, Anne Marie Vikse Heggland, er svært fornøyd med ordningen fra Stavanger Byggdrift, som hun håper kan bli permanent.

– Maten er enkelt levert, den er lekker og det skaper ikke merarbeid for oss. Skulle vi gjort dette selv, ville vi fått mindre tid til barna. Vi ville heller ikke fått til en kvalitet som dette, sier hun til RA.

Ved langbordet i barnehagen går laksestykkene raskt ned. Men de to jentene klarer ikke helt å gi slipp på den tradisjonelle lunsjen. De ender derfor opp med en god, gammeldags brødskive med smøreost til dessert.

På menyen

Disse rettene har Stavanger byggdrift servert barnehagebarna de fire siste ukene:

  • Fiskekaker med gulrot- og kålrotstaver, kokt potet og mild eggefri karrimajones.

  • Fiskeboller med gulrot og blomkål, nypotet og ertepurresaus.

  • Fiskepudding med gulrotpuré, brokkoli og nypotet.

  • Dampet laks med agurksalat, pastinakkpuré, potet.

Mer fra Dagsavisen