Nyheter

Ap ønsker SFO-mat fra storkjøkken

Det må bli et mer jevnbyrdig mattilbud ved kommunens SFO, mener Dag Mossige i Stavanger Ap. Han foreslår derfor å se på muligheten for å la storkjøkkenet på Stokka levere varmmat.

Mattilbudet i landets skolefritidsordninger spriker stort. Mens noen disker opp med varierte og sunne retter, er tomatsuppe og pølser en gjenganger hos andre, viser den ferske rapporten «Mat på SFO: Næring til liv, lek og læring» fra Forbrukerrådet og Kost- og ernæringsforbundet. De har spurt foreldre om hvordan de opplever SFO-tilbudene, og misnøyen er stor: Én av tre foreldre er ikke fornøyde med mattilbudet på SFO.
 
– I dag styres mattilbudet etter om tilfeldigvis har et godt kjøkken og ansatte med interesse for mat. At tilbudene er så ulike synes vi er grunnleggende urettferdig, sier Dag Mossige i Stavanger Ap.
 
I kommunalstyret for oppvekst neste uke kommer han derfor til å legge fram det han ser på som en mulig løsning for Stavanger. I en interpellasjon vil han be administrasjonen ta en særskilt vurdering av å benytte storkjøkkenet på Stokka til levering av mat til SFO.

Fra før tilbereder de mat til 620 beboere ved private og kommunale sykehjem i Stavanger kommune.

LES OGSÅ: Få skoler vil teste skolematordning (RA+)

Torsk og kjøttkaker

Det er imidlertid ikke fra sykehjemmene Mossige har fått smaken på maten, men under bystyremøter.

– I bystyret er vi blitt servert fantastisk torsk, kjøttkaker og vegetarmat fra storkjøkkenet som leverer til oss, og jeg er mektig imponert over maten som vi politikere får. Da må vi rett og slett legge to og to sammen: Hvis vi politikere kan ha et så bra mattilbud, hvorfor skal ikke ungene våre også ha det, sier han til RA.

– Det høres dyrt ut?

– Det er mye som tyder på at storkjøkkenet på Stokka kan levere til en konkurransedyktig pris. Det koster jo også SFO å lage maten selv, både når det gjelder ingredienser og bruk av folk. På et storkjøkken har de egne fagfolk og har mulighet til å bruke ingredienser av høy kvalitet, sier Mossige, som understreker at det må være opp til hver enkelt SFO om de ønsker å benytte seg av tilbudet.

LES OGSÅ: Gratis skolemat til alle Stavanger-elever kan koste 43 millioner (RA+)

Brenner for prosjektet

Det er Stavanger byggdrift KF som drifter storkjøkkenet på Stokka, og de stiller seg svært positive til initiativet.

– Vi brenner for dette prosjektet, og vi har både kompetanse, logistikk og kapasitet til å få det til, sier Magne Christensen i det kommunale foretaket. Der er han prosjektleder for måltidsopplevelser og FOU (Forskning og utvikling).

Både prisnivå og hvordan et eventuelt SFO-måltid vil kunne bli seende ut, mener han er for tidlig å uttale seg om. Først må de kartlegge behovene ved de ulike skolefritidsordningene og få en konkret bestilling fra kommunen.

LES OGSÅ: – Urimelig SFO-betaling (RA+)

– Alle kan koke

Christensen ser imidlertid klare fordeler ved å overlate SFO-maten i hendene på kokker ved et storkjøkken:

– Alle kan jo koke, men det er forskjell på det og å ha egne fagfolk til jobben og et systematisk arbeid rundt ernæring, sier han.

LES OGSÅ: Ber regjeringen om SFO-opprydding (RA+)

Mer fra Dagsavisen