Nyheter

– Klemming kan være over grensen

Ansatte og frivillige i hele Stavanger bispedømme skal kurses i hvordan forebygge og håndtere seksuelle krenkelser.

– Det gjelder å komme med så konkrete råd som mulig, sier diakonirådgiver Asbjørn Finnbakk til RA.

Sammen med personalrådgiver Anne Margrethe Ree Sunde er de i gang med en omfattende kursvirksomhet: I løpet av året skal ansatte og frivillige i samtlige ni prostier i Stavanger bispedømme undervises i hvordan forebygge og håndtere seksuelle krenkelser.

– I bispedømmet har vi hatt enkelte saker som omhandler seksuelle krenkelser, og som er blitt håndtert av oss. Også saker som er omtalt i mediene viser at kirken ikke er utelatt på dette området. Derfor er det viktig at vi holder temaet levende, sier Finnbakk.

LES OGSÅ: Antall overgrepssaker er fordoblet siden 2015 (RA+)

Dømt til fengsel

Senest i forrige uke ble en frivillig ungdomsleder i en menighet i Rogaland dømt for seksuell omgang med en 14-årig konfirmant. Vedkommende fikk seks måneders fengsel og må betale 50.000 kroner, skrev Stavanger Aftenblad. I skjerpende retning ble det påpekt at tiltalte «som en betrodd ungdomsarbeider i kirken, har forgrepet seg på en av kirkens konfirmanter. Han har misbrukt posisjonen og tilliten som rollen ga ham», het det i dommen.

LES OGSÅ: Metoo-effekt i alle partiene

Fysisk kontakt

I kurset til Stavanger bispedømme blir de ansatte undervist i hva de skal gjøre dersom de får et varsel om seksuelle krenkelser. De går også gjennom hva en seksuell krenkelse innebærer.

– Vi er særlig opptatt av leirarbeid, som det er masse av i Den norske kirke. Det er et asymmetrisk forhold mellom lederne og leirdeltakerne. Å skolere lederne i hvor grensen går for fysisk kontakt i møte med deltakerne, er viktig, sier Finnbakk.

– Hvor går grensen?

– Det kan være så konkret som å gi og få en klem, noe som kan være grenseoverskridende. Av respekt for den andres grenser skal en leder ikke være en aktiv part, sier han. Også i sjelesorg, som er en fortrolig samtale mellom en kirkelig tilsatt og et menneske som trenger en samtalepartner, kan grenser overskrides.

– Samtalen skal ikke gjemmes vekk i et lukket rom. Det skal være åpenhet om at samtalen skjer, sier han.

– Er også metoo-kampanjen en medvirkende årsak til at dere skal drive kursing i alle prostier?

– Kursrunden var planlagt og startet i september 2017, før metoo-kampanjen. Håndteringen av seksuelle overgrep står høyt i kirken, men vi er glade for kampanjen. Den er med på å understreke viktigheten av temaet.
Siden 2007 har Stavanger bispedømme hatt egne retningslinjer for hvordan håndtere seksuelle krenkelser. Kursmateriellet baserer seg på et opplegg fra Kirkelig Ressurssenter mot vold og seksuelle overgrep. 

LES OGSÅ: Stortinget behandler metoo-pakke

Mer fra Dagsavisen