Nyheter

Ibrahem (23) lærer norsk på FFO

Lokale idrettslag bidrar aktivt i integreringen av innvandrere. Ibrahem Sankri (23) er blant dem som får muligheten til å lære norsk, opparbeide arbeidserfaring og knytte referanser gjennom idretten.

Følg RA Sporten på

– Samtidig som jeg har blitt flinkere til å snakke norsk, skaffer jeg meg arbeidserfaring ved å jobbe her. Det kommer godt med når jeg skal søke andre jobber i framtiden, sier Ibrahem Sankri (23) fra Syria.

Han er elev på Johannes Læringssenter, og har på lik linje med mange andre innvandrere fått muligheten til å opparbeide seg arbeidserfaring hos lokale idrettslag. Selv jobber Sankri for tiden hos Forus og Gausel Idrettslag (FGI) sammen med Abdul Kadir Hassan Noor (29).

Sankri, Kadir Hassan Noor og andre innvandrerne får praksisplass hos lokale idrettslag enten gjennom klubbenes samarbeid med Johannes Læringssenter eller Nav, og inkluderes i idrettslagenes fotballfritidsordninger (FFO). FFO kan sammenlignes med skolenes SFO, hvor innvandrerne får jobbe tett sammen med barna i fritidsordningen.

– Dette gjør det enklere for oss å gå inn i arbeidslivet. Jeg har vært her i fire måneder og er i ferd med å skaffe meg arbeidserfaring og referanser, sier Sankri, som bidrar aktivt som fotballtrener for barna på Knudamyrå.

Hos klubbene blir de betraktet som vanlige ansatte, med unntak av at vedkommende lønnes gjennom systemene, ikke klubben. Her er de med på å lage mat, deltar på treningsfeltet og bidrar til å frakte barna til og fra idrettsanlegget.

LES OGSÅ: Mener systemene står i direkte konflikt

Gode resultater

Konseptet har vist seg å være en suksess hos blant andre FGI, som i løpet av seks år har tilbudt åtte innvandrere praksisplass. Flere av dem har kommet seg ut i fast jobb i etterkant. Daniel Egge Roux, daglig leder i FGI, kan vise til flere suksess-eksempler.

– Kadir Hassan Noor har jobbet her i omtrent tre år. Han er her fremdeles, men har også fått seg jobb på Gausel skole. En annen som pleide å jobbe her jobber nå hos Fretex, og en hos Hero Kompetanse Stavanger, sier Egge Roux.

Selv mener han at dette er et bevis på at idrettslag, ved å inkludere innvandrere i klubbenes fritidsordning, kan bidra til at de bryter språkbarrierer, skaffer seg nødvendig arbeidserfaring og kommer seg ut i arbeidslivet.

– Det blir en vinn-vinn-situasjon. For oss som gjennom vår FFO driver et lavbudsjettert tilbud for nærmere 80 barn, er det greit å ha noen som kan bidra, samtidig som Sankri, Kadir Hassan Noor og andre innvandrere får noe igjen for det, poengterer han.

LES OGSÅ: – Vi lever stadig med frykter for at spillere og trenere kan forsvinne

Flere aktive klubber

Flere lokale breddeklubber har vært, og ønsker å komme på banen når det gjelder å inkludere innvandrere. Brodd Fotball er blant dem som er i gang. Gjennom deres fotballfritidsordning har de for øyeblikket inne en Nav-registrert syrier som bidrar aktivt på treningsfeltet. Gjennom opplegget i klubben lærer vedkommende norsk og introduseres for arbeidslivet, informerer daglig leder i klubben, Øyvind Jacobsen.

Lura IL har også en innvandrer som jobber i klubbens FFO. Han er verken registrert hos NAV eller elev på læringssenteret. Han lønnes derfor av klubben, som for øyeblikket søker støtte fra et næringssenter.

Hinna IL har hatt flere innvandrer i praksis gjennom sin FFO. Ifølge FFO-leder i klubben, Nils Petter Aarrestad, har det gitt resultater for flere av dem.

– En av dem har nettopp fått seg jobb i en lokal barnehage, sier han.

LES OGSÅ: De vant "alt" – nå plukkes kompisgjengen i filler

Åpen for muligheten

Vardeneset BK har tidligere fått tilbud om å praktisere ordningen, men hadde da ikke ressurser til å åpne for praksisplasser i sin FFO.

– Nå er vi imidlertid bedre rustet. Kommer samme forespørselen igjen, er mulighetene større denne gang, sier daglig leder i VBK, Morten Osaland.

Sunde IL starter FFO for første gang 1. mars, og inkluderer gjerne innvandrere i det hverdagslige arbeidet som medfølger.

– Vi har fått en forespørsel fra en elev på Johannes Læringssenter. Han ønsker å jobbe på kveldstid, og det skal han få lov til. Det er imidlertid etter at fritidsordningen er over for dagen, sier daglig leder i Sunde IL, Helene Husebø.

Mer fra Dagsavisen