Nyheter

Han vil aldri fjerne barten

Movember er over, men for Sindre Aalen betyr barten mer enn for de fleste andre. Han har selv hatt testikkelkreft, og i år sørget hans engasjement for 12.000 kroner til kreftforskning.

I fem år har Sindre Aalen vært engasjert i Movember, men det er de siste to årene hvor engasjementet virkelig har vært personlig.

En søndagskveld i januar 2014 kjente han en klump formet som et skruehode da han sto i dusjen. Han skjønte med én gang at noe var galt, og dro til legen. Han ble sendt videre til urolog og til Haugesund for spermlagring. Beskjeden var klar; han hadde testikkelkreft.

– Det var ikke annet å gjøre enn å bite tennene sammen og ta det for det det var, sier Aalen, som tror det var den beste måten å takle det på.

– Hadde jeg lagt meg ned og grått hadde kanskje utfallet blitt et annet.

Mistet seg selv

Allerede ni dager etter han oppdaget klumpen ble han operert.

Ved 6-månederskontrollen viste det seg derimot at kreften hadde spredt seg. Fastlegen trodde smertene skyldtes blindtarmsbetennelse, men CT-scannen viste en klump på størrelse med en tennisball i magen hans. Deretter gikk han inn i en intensiv behandling. Han fikk fem runder med cellegift i Bergen, og ble operert.

– Jeg var aldri bekymret, for det var ikke et alternativ at det ikke skulle gå bra. Men det var et helvete da det sto på. Jeg unner ingen andre den opplevelsen, sier Aalen, som forteller at han følte han mistet seg selv litt under behandlingen. 

– Før hadde jeg langt hår og masse skjegg. Som et resultat av all behandlingen gikk jeg rundt uten hår, uten muskler og med gulaktig hud. Jeg kjente ikke igjen meg selv, og den forfengelige biten var kanskje det verste med det hele, sier han.

Oppfordrer til legebesøk

I år fikk han med seg kompisgjengen for å samle inn penger til Movember, og han har i tillegg blitt en slags rådgiver i vennegjengen.

– Jeg får ofte spørsmål fra kompiser hvis noe har endret seg der nede. Jeg prøver å hjelpe så godt jeg kan, men hovedregelen er uansett: gå til legen hvis du tror noe er galt, sier Aalen til RA.

– Jeg føler jeg er på et oppdrag for å redde menns baller, legger han til.

På verdensbasis ble det totalt samlet inn nesten 350 millioner kroner i november. Av disse sto Norge for nesten tre millioner. Selv samlet Sindre Aalen inn 12.000 kroner til Movember.

LES OGSÅ: Torbjørn er tredje generasjon med prostatakreft

– Sjekk ballene

Nå, nesten to år etter han oppdaget klumpen, er han friskmeldt, delvis tilbake i jobb og med hårveksten på vei tilbake. Selv om Movember er over, kommer han til å beholde barten en god stund til.

– Kroppshår er undervurdert. Jeg vil aldri gå uten bart igjen, sier Aalen.

Han er glad for oppmerksomheten rundt Movember, men håper menn kan begynne å se hva det egentlig handler om, i stedet for å bruke november som unnskyldning for å gro bart.

– Når du ser en kul bart på gata bør du ikke hjem for å fikse barten, du bør hjem for å sjekke ballene. Movember handler om ballene, ikke barten, sier Aalen.

Mange spørsmål i november

I november opplever Kreftforeningen en økning i antall menn som har spørsmål rundt de ulike kreftformene. Selv om Kreftforeningen ikke har tall på hvor mange som sjekker seg som et resultat av Movember, vet de at det har effekt.

– Slike oppmerksomhetskampanjer får menn til å bli flinkere. I tillegg hjelper det med økt åpenhet rundt temaet, for å fjerne tabuer som henger igjen, sier pressesjef Erik Vigander.

Siden 1950 har antall tilfeller av testikkelkreft doblet seg, men Vigander sier de så langt ikke vet årsaken til dette.

– Vi vet lite om årsakene til testikkelkreft. Det kan være gener, men det kan også være snakk om flaks og uflaks, sier han.

– Det positive ved denne kreftformen er at overlevelsesprosenten er veldig høy, spesielt hvis det tas tidlig. 98 prosent er i live og har det bra etter fem år, legger han til.

Videre sier Vigander at det er viktig å kjenne sin egen kropp.

– Kvinner bør gjøre det til en god vane å sjekke brystene for kuler, og menn bør gjøre det samme med testiklene, sier Vigander til RA.

Grunnen til at en bør sjekke seg selv jevnlig, er fordi det er lettere å oppdage eventuelle forandringer.

– En skal ikke gå rundt og være redd, men gjør det til en god vane, sier han.

Mer fra Dagsavisen