Nyheter

Underskriftskampanje for ny Bypakke-behandling

På 30 timer fikk Mikal Monslaup over 7000 underskrifter på sitt krav om ny behandling av Bypakke Nord-Jæren. Fylkesordfører Solveig Ege Tengesdal (KrF) mener det er for seint å snu.

– Jeg har planlagt dette lenge, men det har fått mye mer oppmerksomhet enn jeg hadde ventet. Nå er jeg sikker på at vi kan klare å samle inn underskrifter fra halvparten av innbyggerne i fylket, sier Mikal Monslaup, som natt til onsdag opprettet underskriftskampanjen «Krav om ny behandling av vedtak for Bypakke Nord-Jæren iht. kommuneloven 39a» på minsak.no.

Torsdag ettermiddag hadde saken over 7000 underskrifter, og tallet øker stadig. På minsak.no skriver han at han ønsker en revurdering av bomringen rundt Sandnes, men understreker overfor RA at det er ønskelig at det gjelder hele Nord-Jæren.

– Jeg bor selv i Sandnes, og det var derfor det som var min første tanke. Men jeg vil at alle skal hive seg med. Jeg er sikker på at de samme menneskene som har signert nå vil fortsette å stille seg bak dette dersom det blir gjeldende for hele Nord-Jæren, sier han.

LES OGSÅ: Varsler flere bomdemonstrasjoner

Fjerne bomringene

– Hva er målet ditt med dette?

– Helt konkret er målet å fjerne bomringene, selv om jeg dessverre ikke tror politikerne er så veldig villige til å høre på folk. Uansett er det vinn-vinn. Enten blir bomringene borte, eller så er man bedre forberedt og får en pekepinn til hva man skal stemme ved lokalvalget, sier Monslaup.

– Jeg synes denne prosessen er udemokratisk. Flotte, lille demokratiske Norge hvor alle har en stemme er kanskje bare en utopi, legger Monslaup til.

Han innser at det blir vanskelig å få fylkestinget til å revurdere, men han har en plan.

– Jeg vil skaffe så mange underskrifter at det blir ukomfortabelt å ikke gi det en ny vurdering, sier Monslaup til RA.

LES OGSÅ: Lite gjort for å unngå dobbel Hundvåg-betaling

Har forståelse

Fylkesordfører Solveig Ege Tengesdal (KrF) har forståelse for at folk reagerer.

– Jeg har forståelse for at det blir reaksjoner i forbindelse med bompengebelastningen. At det blir tatt et innbyggerinitiativ der en gjør krav om å ta opp saken på nytt er noe vi hører på og tar stilling til. Samtidig er det viktig å si at det har vært en politisk behandling av dette både lokalt, i fylket og i Stortinget, hvor stortingsproposisjon er vedtatt i Stortinget om Bypakke Nord-Jæren, sier Ege Tengesdal (KrF) til RA.

– Jeg vurderer det sånn at vi har hatt den politiske behandlingen som kreves og som en skal ha, og jeg ser ikke for meg at det er aktuelt å ta noen ny behandling, legger hun til.

LES OGSÅ: Bomstasjon-striden: Disse blir hjulpet – disse må avvente

Skal evaluere

Fylkesordføreren og fylkestinget for øvrig forholder seg til kommunelovens paragraf 39 a om innbyggerinitiativ (se faktaboks) i denne saken, og forteller at det er fylkestinget selv som bestemmer om saken skal tas opp på nytt eller ikke. Kommer fylkestinget fram til at innbyggerforslaget som fremmes har samme innhold som et tidligere forslag, eller at saken har samme innhold som en allerede behandlet sak, kan de velge å forkaste forslaget. Kommer de til motsatt konklusjon må de stemme over innbyggerforslaget.

– Vi skal ta en evaluering etter ett års drift, hvor vi skal se på plassering eller andre forhold. Men jeg ser ikke for meg at det er verken relevant eller rett å ta en ny behandling av saken i sin helhet, sier fylkesordføreren.

Fungerende fylkesrådmann Øyvind Langeland sier fylkesrådmannen vil fremme en sak dersom vilkårene er oppfylt. Han forteller at det er relativt vanlig med innbyggerinitiativ, men at det ofte omhandler mer konkrete og avgrensede saker.

– Når underskriftskampanjen er avsluttet må initiativtaker komme med et konkret forslag, for fylkesrådmannen forholder seg ikke til minsak.no alene, sier Langeland til RA.

Fakta: Kommunelovens § 39 a.Innbyggerforslag

1. Innbyggerne i kommunen eller fylket kan fremme forslag som gjelder kommunens eller fylkeskommunens virksomhet. Kommunestyret eller fylkestinget plikter selv å ta stilling til forslaget dersom minst 2 prosent av innbyggerne står bak forslaget. Likevel er 300 underskrifter i kommunen eller 500 i fylket alltid tilstrekkelig. Kommunestyret eller fylkestinget tar selv stilling til om forslaget gjelder kommunens eller fylkeskommunens virksomhet.

2. Kommunestyret eller fylkestinget skal ta stilling til forslaget senest 6 måneder etter at det er fremmet. Tidsfristen gjelder ikke dersom forslaget henvises til behandling i forbindelse med pågående plansak etter plan- og bygningsloven. Forslagsstillerne skal informeres om de avgjørelser som treffes, og de tiltak som gjennomføres som følge av forslaget.

3. I samme valgperiode kan det ikke fremmes forslag dersom dette har

a) samme innhold som et tidligere forslag fremmet etter denne bestemmelse, eller

b) samme innhold som en sak som er behandlet av kommunestyret eller fylkestinget i løpet av valgperioden.

Kommunestyret eller fylkestinget tar selv stilling til om forslaget omfattes av bokstav a eller b.

4. Et forslag som er fremmet etter reglene i denne paragraf, og som blir nedstemt i kommunestyret eller fylkestinget, kan ikke påklages med mindre dette følger av andre regler.

Mer fra Dagsavisen