Nyheter

Greenpeace-aksjon mot oljerigg i Barentshavet

Greenpeace-aktivistene som tok seg inn i sikkerhetssonen ved Statoils borerigg nord i Barentshavet, ble torsdag kveld fraktet bort av Kystvakten.

Greenpeace-skipet Arctic Sunrise er i Barentshavet for å overvåke og protestere mot Statoils boringer, og aktivister tok seg torsdag inn i den 500 meter brede sikkerhetssonen rundt boreriggen.

– Her blir vi så lenge vi kan, sa Greenpeace-leder Truls Gulowsen til NTB tidligere torsdag.

Og miljøorganisasjonens aksjon varte i flere timer før de ble fjernet av Kystvakten, som tauet dem til Tromsø.

– Det var forventet at vi til slutt ville bli tauet vekk fra oljeriggen, men vi er likevel glade for at vi fikk fram standpunktet vårt og gjorde det vi kunne for å stanse Statoils oljeboring, sier Gulowsen torsdag kveld.

– Vi er uenige i Kystvaktens beslutning om å borde vårt skip Arctic Sunrise. Dette er internasjonalt farvann, til og med utenfor Norges økonomiske sone. Havrettskonvensjonen er tydelig på at vi har minst like stor rett til å protestere og beskytte klimaet og sjøfuglene som holder til her, som Statoil har til å bore, fortsetter Greenpeace-lederen.

Miljøorganisasjonen hevder at boringen kommer til å påvirke fuglelivet på Bjørnøya.

LES OGSÅ: Statoil i gang med «årets viktigste letebrønn»

– Uansvarlig

Statoil, som tidligere har tilbakevist påstandene, opplyser at de har hatt en dialog med aktivistene, som tok seg inn i området med lettbåter og kajakker.

– Det er ulovlig og uansvarlig å bryte sikkerhetssonen. Vi har anmodet dem om å flytte seg ut, men de har ikke etterkommet dette, sa pressetalsmann Morten Eek i Statoil til NTB.

– Dette er en situasjon vi ikke liker. Riggen ligger i operasjon og går på propelldrift, så sikkerhetssonen er der av en grunn.

LES OGSÅ: – Norges oljeplaner på kollisjonskurs med Paris-avtalen

Pålegg

Politiet ga Greenpeace-skipet Arctic Sunrise med tilhørende småbåter og mannskap pålegg om å fjerne seg fra sikkerhetssonen.

De er til hinder for leteboringen, noe som er i strid med norske interesser etter petroleumsloven, heter det i en pressemelding fra politimesteren i Troms.

LES OGSÅ: Høyre vil at selskapene skal utvinne mer av gamle felt

Mer fra Dagsavisen