Stavanger

Funn fra Karmøy til Stavanger

Funn fra utgravningen på Avaldsnes skal bevares ved Arkeologisk museum i Stavanger.

Bilde 1 av 3

Arkeologisk museum i Stavanger skal behandle og bevare funnene fra den planlagte utgravingen på Avaldsnes i sommer. Tirsdag underskrev museumsdirektør Arne Johan Nerøy samarbeidsavtalen om Kongsgårdsprosjektet med Kulturhistorisk museum.

Museumsdirektøren håper dette skal gi innbyggere i Stavanger og andre i landet økt forståelse for den kulturhistoriske utviklingen.

- Det blir antakeligvis gjort funn som vil gi økt kunnskap om blant annet bebyggelsesutviklingen i jernalderen, sier Nerøy.

Riksantikvarens krav

Arkeologisk museum og kulturhistorisk museum har de siste to årene samarbeidet om forarbeidet til utgravningen, men riksantikvaren krevde et formelt samarbeid før utgravningen på Karmøy kunne godkjennes. I fjor understreket riksantikvaren hvor viktig det er med lokal forankring, og at involvering av Arkeologisk museum derfor var nødvendig.

Professor Dagfinn Skre leder Kongsgårdsprosjektet, og er anerkjent internasjonalt for sin kunnskap om vikingtiden.

Han er svært glad for at avtalen nå er på plass.

- Vi har samarbeidet bra tidligere, og med denne formaliseringen ser vi fram mot en ny epoke av utgravningsprosjektet, sier han.

Det er Kulturhistorisk museum i Oslo som står for selve utgravningen. Funnene og dokumentasjon skal deretter bli behandlet og organisert ved Arkeologisk museum i Stavanger.

Avtalen innebærer også videre samarbeid etter selve utgravningen. Selv om funnene skal oppbevares i Stavanger, er avtalen lagt opp slik at de senere vil bli stilt ut på Nordvegen Historiesenter på Avaldsnes.

- Det er viktig at vi får til et godt samarbeid på disse områdene, sier Nerøy.

Forventninger

Kommunikasjonsrådgiver ved Arkeologisk museum, Kristin Støle Kalgraff, sier det på Haugalandet er store forventninger til prosjektet. Hun tror den nasjonale interessen vil bli større etter at utgravningen starter.

- Med Arkeologisk museum inne i bildet vil utgravningen fatte mer interesse i Stavanger, mener Støle Kalgraff.

Museumsdirektør Nerøy er også nysgjerrig på hva arkeologene vil finne.

- Vi driver utgravninger i Rogaland hvert år, og hver gang får vi mer kunnskap om kulturhistorien. Dette er en interessant undersøkelse, og vi er spente på funnene, sier Nerøy.

Kongsgårdsprosjektet starter i første halvdel av juni i år, og skal foregå ut i 2012.

Mer fra Dagsavisen