Nyheter

Fremtidens stjerner i aksjon på Jåttå

Årets største matkonkurranse går av stabelen på Jåttå videregående skole i helgen.

Det skjer når rekordmange unge kokker møtes for å konkurrere i NM for lærlinger i kokk- og matfag og resepsjon på Jåttå vidergående skole i Stavanger i helgen.

Kokk- og servitørlærlinger kommer fra hele landet for å konkurrere mot hverandre. Hele 43 lag er påmeldt og det kommer også 25 dommere fra inn- og utland for å vurdere talentenes innsats.

– Dette er fremtiden for gode mat- og hotellopplevelser her i landet. Det er en viktig møteplass for hele bransjen der relasjoner bygges og viktige kontakter knyttes, og nivået på årets deltakere er skyhøyt, sier konkurranseansvarlig Frode Selvaag hos Kokkenes Mesterlaug Rogaland til RA.

Kjente navn dukker opp

Mange kjente kokker har også meldt sin ankomst til Jåttå, blant annet er Christopher W. Davidsen, Sven Erik Renaa, Jørn Lie, Christer Rødseth, Ørjan Johannessen, Karl Erik Pallesen og flere til ventet til Jåttå i helgen.

– Dette er fine forbilder som markerer seg tydelig der de jobber eller i TV-ruten. Noen har til og med Michelin-stjerner. Mange toppkokker deltok i NM sin ungdom, og ser nå frem til at nye talenter markerer seg, sier Selvaag, og fortsetter:

– For lærlingene er dette årets happening, der de får møte forbilder, gjøre seg kjent fremtidige arbeidsgivere og kolleger, og generelt mulighetene som ligger i fagene. I tillegg foregår alt i profesjonelle rammer, og det faglige nivået er skyhøyt, sier han.

Kveite og stresstester

I kokkekonkurransen står Sterlingkveite fra Ryfylke,sei, pigwings og patterand fra Nortura, yoghurt og Valhrona-sjokolade på ingredienslisten. I tillegg blir lærlingene utsatt for ulike stresstester.

–  Målet med hele opplegget er å skape oppmerksomhet, engasjement og kunnskap om faget for kokker, servitører og resepsjonsfaget. Representanter for alle ledd av bransjen er til stede. Christopher W. Davidsen er årets hoveddommer, mens Karl Erik Pallesen stiller som konferansier. De etablerte kokkene er ikke vanskelige å be, snarere tvert om, sier Selvaag.

I helgen går NM for kokke- og servitørlærlinger av stabelen på Jåttå videregående skole. Foto: Kokkenes Mesterlaug

Konkurransekjøkken

I semifinalene av kokkekonkurransene brukes skolens egne kjøkkenfasiliteter. Til finalene blir seks profesjonelle konkurrransekjøkken montert. Disse blir kjørt inn fra Sverige og satt opp til bruk for konkurransen.

– Rammene er proffe. Det er også meningen, at lærlingene skal få en opplevelse som er mest mulig lik den de vil møte senere. Jeg opplever at det betyr mye at vi legger stor innsats ned i å gjøre rammene rundt så profesjonelle, sier oldermann og prosjektleder Anita Løyning i Kokkenes Mesterlaug Rogaland, og legger til:

– Kokkelandslagene er selvsagt også her for å finsikte nye talenter.

###

Kokkekamp

Litt moro blir det også når Bocuse d’Or-gull og sølvvinnerne Ørjan Johannessen og Christopher W. Davidsen skal i kokkekamp mot hverandre.

– Det blir action. Alle som har interesse av å se to av Norges absolutt beste kokker i duell, er velkomne til Jåttå lørdag. Kokkekampen er åpen for alle som vil se kokkekunst på høyeste nivå, sier Løyning.

Samtidig med lærlingekonkurransen arrangerer Tine matcup for elever fra videregående skoler, og nytt av året er at det er NM for resepsjonslærlinger fra hele landet i løpet av helgen.

– Det er en tettpakket, travel og ikke minst veldig kjekk helg i vente. Vi legger opp til et sosialt program også slik at deltakelsen skal bli en positiv opplevelse for alle, sier Anita Løyning.

* Fakta om Norgescup 26. – 27. januar 2018 på Jåttå VGS:
• Konkurranse for kokk- og servitørlærlinger – de skal lage mat med tildelte råvarer og servere maten til "gjester" og blir målt på tid, kvalitet, gjennomføring og smak
• Over 100 deltakere (43 lag + lagleder)
• Over 50 kokker jobber dugnad på arrangementet som arranges for 31. gang
• Målet med Norgescup er å skape engasjement og kunnskap om faget for kokker og servitører
• Det er også en viktig arena for nettverk og faglig stolthet
• Norgescup går over to dager og vinnerne kvalifiserer seg til Nordisk konkurranse for kokk- og servitørlærlinger

Mer fra Dagsavisen