Nyheter

– Folk ønsker kunst som reflekterer deres verdier, ikke pris

Nuart-sjef Martyn Reed tror kunstbransjen er inne i et skifte, og at kunstens mening er blitt viktigere enn kunstens status.

– Det er nok sant at kunstsalget målt i kroner og øre har gått ned, men jeg tror det er viktigere å se på mengden kunst som selges, i stedet for hvor mye det selges for og hvor dyre verkene er, sier Martyn Reed i Nuart Gallery.

Han tror kunstbransjen er inne i et skifte, både når det gjelder kjøpergruppe og hva slags kunst kjøperne er interessert i.

– Kjøperne er yngre nå, og de kjøper gjerne billigere kunst. I stedet for at én oljesjef kjøper ett bilde til 100.000 kroner, kommer det i stedet 50 unge mennesker og kjøper ett bilde hver til 2000 kroner, sier Reed til RA.

Han synes bransjen lenge har vært for opptatt av hva kunsten koster, heller enn hva den betyr.

– Den nye generasjonen kunstkjøpere er mer opptatt av kunst som reflekterer deres verdier og meninger, og ikke kunst som reflekterer status eller hvor mye penger de har, sier Reed.

– Tidene har endret seg, og det må reflekteres i kunsten, legger han til.

LES OGSÅ: En stemme til de stemmeløse

Nedgang i 2016

Forrige uke meldte NTB at innbetaling av kunstavgiften gikk ned 5,5 prosent i fjor, noe som tydet på en nedgang i kunstsalget fra året før.

Tallene viser at svikten i kunstomsetning i fjor først og fremst har skjedd i Rogaland, Hordaland, Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal, hvor omsetningen falt med henholdsvis 24 prosent, 28 prosent, 51 prosent og 56 prosent, skriver NTB.

Tallmessig tilsvarer nedgangen en stipulert omsetning på 46 millioner kroner. Dette er en like stor tilbakegang som for alle andre fylker til sammen, ifølge en rapport fra Billedkunst Opphavsrett Norge (BONO) og Bildende Kunstneres Hjelpefond (BKH).

LES OGSÅ: Ny bok om sin egen bror

Ikke helsvart

Galleri Amare i Olav Vs gate kjenner seg til dels igjen i rapporten.

– Jeg synes det er greit å kalle en spade for en spade, og jeg må jo innrømme at omsetningen har halvert seg på bare noen år, sier Carl Helge Hana.

Han har drevet Galleri Amare i 27 år, og har derfor vært med på både opp- og nedturer tidligere.

– Det har gått i bølgedaler, men det har nok aldri vært så langt nede som nå. Men da er det jo bare én vei å gå, og det er opp, legger han til, og understreker at han ikke ønsker å krisemaksimere situasjonen.

– Det er på ingen måte helsvart, og den siste måneden er årets beste salgsmåned så langt. Det er veldig oppmuntrende, sier Hana.

LES OGSÅ: Feirer kvinnelige kunstnere

Høy interesse

Kunstner Ingrid Toogood sier hennes salg har holdt seg jevnt de siste årene, og at hun for det meste store bilder og installasjoner til bedrifter og institusjoner.

– Jeg lager ikke kunst for å passe inn i et marked, jeg lager kunst for å gi opplevelser, sier Toogood.

– Uavhengig av hva salgstallene viser, så holder interessen for kunsten seg høy. Uavhengig av hva salgstallene viser, så holder interessen for kunsten seg høy. Jeg stilte nylig ut på Høstutstillingen i Oslo og det var veldig godt besøkt, legger hun til, legger hun til.

Mer fra Dagsavisen