Nyheter

Færre selvmord: – Korona er en felles krise som kan deles med andre

De første månedene av pandemien har selvmordstallene gått ned.

I mars, april og mai 2020 tok færre nordmenn livet sitt enn i samme periode de fem årene før. Det kommer fram i en kommentar som nylig ble publisert i tidsskriftet Acta Psychiatrica Scandinavica. Ifølge medisinprofessorene Ping Qin og Lars Mehlum ved Nasjonalt senter for selvmordsforskning og -forebygging (NSSF), som står bak kommentaren, er forklaringen på nedgangen ikke avklart.

Til NTB sier professorene at fallet kan være en naturlig variasjon, men begge ser det som sannsynlig at nedgangen henger sammen med pandemien. I så fall kan en viktig forklaring være at pandemien får oss til å konsentrere oss om andre ting i livet, ifølge professorene.

De peker også på andre mulige forklaringer, for eksempel en opplevelse av et sterkere fellesskap. Dette kan ha gjort at folk som kjenner seg utenfor, har opplevd mer sosial støtte.

LES OGSÅ: Mor og datter møter ulike utfordringer i samme jobb

Felles krise

Siv Hilde Berg er psykolog og har PhD i selvmordsforebyggende arbeid. Hun er postdoktor ved Universitetet i Stavanger (UiS) og forsker på risikokommunikasjon i forhold til COVID-19.

Hun påpeker at det ofte er usikkert hva som skyldes nedganger i selvmordsstatistikken på kort sikt, og at det ofte må gå noe tid før en kan si noe om en står ovenfor en endring, eller om det kun er en naturlig variasjon.

– Det som gjør koronapandemien interessant er at det er en kollektiv krise, fordi alle står i de samme belastningene, sier Berg til RA.

Hun forklarer at i hennes forskningen er det framtredende at suicidale ofte opplever seg frakoblet fra andre. De føler seg alene med smerten, en smerte som vanskelig kan deles fordi det er skambelagt i samfunnet å ha selvmordstanker.

– Det å stå i en felles krise derimot, gir en annen form for stress, som kan deles med andre, fordi alle opplever det, tror jeg. Det er ikke skambelagt, det kan prates om og det kan styrke en fellesskapsfølelse, som kan være viktig beskyttelsesfaktor for selvmord, sier Berg.

LES OGSÅ: Slik blir Black Friday i år

– Bruk hverandre

Berg sier hun ikke vet nok om hvordan folk har det under koronaepidemien til å svare skikkelig på hvordan vi har blitt påvirket psykisk av pandemien.

– Men jeg merker for min egen del at jeg kjenner mye på hva som betyr noe i livet mitt. Jeg savner kollegaene mine når jeg har hjemmekontor, savner familien min, vennene mine og jeg savner fritidsaktivitetene mine. Det å ikke kunne velge hvordan vi vil bruke fritiden vår påvirker oss tror jeg. Vi har gitt fra oss litt av vår egen autonomi, sier hun.

Berg mener at nå som vi er inne i koronabølge nummer to, er det lov å kjenne litt på at dette er slitsomt, og støtte oss på hverandre.

– Jeg tenker vi må ha lav terskel får å bruke hverandre, ringe hverandre, og om en ikke har noen andre og sliter med tunge tanker finnes det også offentlige instanser en kan ta kontakt med, slik som ambulante akutt team ved DPS. Kirkens SOS Norge er en døgnåpen tjeneste på telefon og internett.

Her kan du lese mer om hvor du kan få hjelp hvis du har det vanskelig.

Berg sier det også er viktig å gjøre noe som gir litt mening hver dag, eller finne en ny mening.

– Det er mye mental helse i å ha et lite prosjekt der hjemme i form av håndarbeid, matlaging eller det en måtte interessere seg for. Her hjemme må jeg finne på noe nytt, for nå er sesongen for kjøkkenhage over. Det er også viktigere enn noen gang å følge de vanlige rådene for mental helse, som å beholde døgnrytmen, skru av mobil og TV inn imellom slik at en får pause fra nyhetstrykket, gå tur i frisk luft, og vær flink med selvivaretakelsen, sier Berg til RA.

LES OGSÅ: Ny mastergrad skal dekke viktig behov i næringslivet

Fakta om saken

* I mars, april og mai 2020 tok færre nordmenn livet sitt enn i samme periode de fem årene før.

* Antallet selvmord i Norge var 12,5 prosent lavere i disse tre månedene i 2020.

* I faktiske tall var det en nedgang fra 160 til 140 selvmord, ifølge en analyse av tall fra Dødsårsaksregisteret. Det kommer fram i en kommentar som nylig ble publisert i tidsskriftet Acta Psychiatrica Scandinavica.

* Hvert år tar mellom 500 og 600 mennesker livet sitt i Norge, ifølge Folkehelseinstituttet.
Kilde: NTB

Mer fra Dagsavisen