Nyheter

– Det er umulig ikke å bli berørt av brevene museet har fått inn

Stavanger Maritime Museum åpnet utstillingen «Sjøfolk i krig» denne uken. Utstillingen tar ikke for seg krigene, men menneskene.

Av Stella Brevik/RA

– Det er umulig ikke å bli berørt av brevene museet har fått inn, og ikke minst broderiet som en kone sendte til sin mann, sier fylkesordfører Solveig Ege Tengesdal (KrF) til RA.  Hun fikk æren av å åpne utstillingen «Sjøfolk i krig» på Stavanger Maritime Museum denne torsdagen. Inne på museet var det fullt. Det er tydelig at krigsseilerens historie er noe som er nært mange i byen.

– Dette er en ny vri på historien. Det handler ikke bare om krigen på havet, men også om familien som var hjemme, sier Tengesdal. Det har blitt jobbet lenge med denne utstillingen, og mange må takkes. Gjennom utlysninger, tips og krigsseilerregisteret har museet oppdaget mange «nye» krigsseilere i fylket. Utstillingen går nærmere inn på to av dem.

Richard Roth fra Tananger representerer 2. verdenskrig og Arthur Ernst Berg 1. verdenskrig.   Utstillingen består av tekst, bilder, video og eiendeler gitt av familiene til sjømennene.

LES OGSÅ: Dette museet hadde dobbelt så mange besøkende i sommer

Stavangerfamilier

Små klipp brukes for å illustrerer reisen til Arthur Ernst Berg. Niclas Piel (17) som spiller Arthur vet ikke mye om krigsseilerens historie, men har skjønt at han kanskje burde lese seg litt opp.

– Da jeg kom til familien min og fortalte om prosjektet kom det fram at min tipp-tipp-oldemor hadde samme navn og har bodd på samme adresse i Stavanger som Arthur. Det var litt rart å høre, så kanskje vi faktisk er i slekt, sier Piel.

LES OGSÅ: Krigen i Stavanger:Her var Gestapos torturhus

Oppfordrer til å grave

Fylkesordføreren trekker fram viktigheten av at dagens unge skal kjenne til krigsseilerens historier.

– Det er viktig å ha et godt samarbeid mellom museene i fylket og videregående skoler, slik at elever kan komme hit og lære mer om disse menneskene, sier Tengesdal.

Utstilling tar utgangspunkt i de lokale seilerne, og deres familier. De fleste av krigsseilerne er nå borte, men for barn og familiemedlemmer er historien fremdeles høyst aktuell.

Norsk senter for krigsseilerhistorie er en del av Stiftelsen Arkivet i Kristiansand. Det er de som driver Krigsseiler registeret. Det er nå registrert 2467 krigsseilere tilknyttet Rogaland, men stiftelsen er ennå ikke ferdige med hele registreringsarbeidet, så antallet kommer til å øke.

LES OGSÅ: Gatenavn etter historiske personer skaper debatt (RA+)

Samarbeid

Stavanger Maritime Museum samarbeider med både krigsseilerregisteret og Stavanger Søemandsforening om å samle inn og formidle hver enkelt krigsseilers historie. På museet kan besøkende få hjelp til å lete etter informasjon om sine familiemedlemmer som deltok i en av krigene. Til sammen ble 46 Stavanger-skip senket i verdenskrigene. I andre verdenskrig deltok om lag 2500 sjøfolk fra Rogaland, 150 av dem døde.

Utstillingen viser også at mange av sjøfolkene klarte seg godt etter at de kom hjem, men for noen preget krigsinnsatsen familielivet i ettertid, i form av vonde minner og store skader.

LES OGSÅ: Museum Stavanger med rekordbesøk i 2017

Mer fra Dagsavisen