Nyheter

Bør fraværsreglene endres?

Videregåendeelever er tilbake på skolebenken, med gamle fraværsregler. Regjeringen vurderer å endre dette, rektorer mener det er unødvendig.

Mandag var sommerferien over for Rogalands videregåendeelever. De er tilbake på skolebenken, og i skrivende stund er de gamle fraværsreglene tilbake. Det betyr at elevene nå må forholde seg til fraværsgrensen for å få karakter i fagene, og at de trenger dokumentasjon fra lege for å kunne være hjemme.

I mars ble fraværsreglene midlertidig endret slik at elevene ikke trengte å dra til fastlegen for å få dokumentert fravær. 
Folkehelseinstituttet (FHI) har skrevet at «fraværsgrensen for elever i videregående skoler ikke må være til hinder for at elever kan være hjemme ved milde symptomer» i sin siste riksrapport.

Kunnskapsminister Guri Melby (V) har uttalt til NRK at beslutningen om at fraværsgrensen skulle gjelde som normalt i august, ble tatt i vår da vi var i en annen situasjon. 
Melby påpeker at de skal se på saken, så raskt som mulig.

LES OGSÅ: Mener munnbind er et bra tiltak på buss og tog

– Haster

– Det er bra at regjeringen innser at en må gjøre endringer i fraværsgrensen også i høst, sier stortingsrepresentant og skolepolitisk talsperson for Ap, Torstein Tvedt Solberg, til RA.

Han påpeker at en for rigid fraværsgrense som ikke tar hensyn til pandemien vil være unødvendig byråkratisk og tidkrevende for lærere og elever.

– Regjeringen bør ikke tenke for lenge, skoleåret er i gang, og det haster med å få en avklaring, sier Tvedt Solberg.

LES OGSÅ: – Fadderuken er viktig

Vil beholde grensen

Leder for utdannings- og forskningskomiteen, Roy Steffensen (Frp), sier partiet ønsker å beholde fraværsgrensen.

– Fraværsgrensen har vært en stor suksess. Fraværet har gått ned og flere fullfører videregående skole. Vi i Frp har hele tiden jobbet for innføring av en fraværsgrense, sier Steffensen til RA.

Likevel påpeker at reglene må praktiseres fleksibelt.

– Vi må finne en passende balanse mellom tiltak og reglementer som legger til rette for best mulig smittevern, samtidig som samfunnet, i dette tilfellet skolen, må fungere mest mulig normalt, sier han.

Steffensen viser til at elever som for eksempel mener at de er syke eller smittefarlige og ikke kan komme på skolen bør kunne følge undervisningen digitalt.

– Da er det viktig at det også her føres fravær. Undervisning er undervisning, og det er til fordel for alle at det er god oppfølging og at fravær føres, både i det fysiske og i det digitale klasserommet, sier Steffensen.

Han påpeker at det er store forskjeller mellom kommunene.

– Til og med mellom bydeler i en og samme by er smittefare og utbreiing av koronaviruset sterkt varierende. Derfor er jeg skeptisk til for mange nasjonale pålegg her.

Han understreker at Frp har tillit til at den enkelte rektor kan finne fornuftige og fleksible praktisering av fraværsregelen i den situasjonen vi er nå.

– Fraværsreglene gjør ikke bare at elevene er mer på skolen, den bidrar også til at mange av dem er mindre alene. Det er en verdi i seg selv, sier han.

LES OGSÅ: Sola-passasjerer testet seg for koronavirus

Digital undervisning

Rektor ved Jåttå videregående skole, Bjørn Olav Lea, mener fraværsgrensen ikke trenger å endres.

– Jeg mener vi ikke har noen grunn til å endre fraværsgrensen. De som er hjemme fra skolen har hjemmeskole, altså digital undervisning, sier Lea til RA.

Han forklarer at de har god erfaring fra å drive med digital undervisning fra før sommeren, da det ble normalen fra mars til juni.

De som har hjemmeskole får ikke registrert fravær.

– Dersom noen har symptomer, eller er i karantene, kan læreren ha vanlig undervisning for elevene i klasserommet, også kan elevene som er hjemme følge med fra for eksempel Teams, sier Lea.

Han sier de ikke har alle de praktiske og tekniske detaljene på plass enda, men med den gode erfaringen de har gjort seg fra i vår, er han ikke bekymret for gjennomføring av dette.

– Det er ikke snakk om en lang periode i karantene for elevene, så dette er en brukbar løsning.

RA har fått bekreftet fra rektor ved St. Svithun videregående skole, Åsmund Glende Jakobsen, at også de følger de samme retningslinjene når det gjelder fravær og hjemmeskole som Jåttå videregående skole.

Rektor ved Godalen videregående skole, Øyvind Sørhus, sier de også følger disse retningslinjene, så sant det er mulig.

Trond Hoel er rektor ved Randaberg videregående skole og bekrefter at også der er målet at elever som må være hjemme kan få delta via digital undervisning. 

Ellers påpeker Hoel at på Randaberg videregående skole er de fornøyd med at det finnes en fraværsgrense.

– Tilstedeværelsen har økt for elever i videregående opplæring, dette er veldig gledelig. Faglig og sosialt er dette positivt. Elevene har blitt mer bevisste. Vi følger opp elever i faresonen. I tillegg er det viktig med sunn fornuft. I samarbeid med elev, foresatte og alle ansatte er det et mål å få alle igjennom videregående opplæring. Da kan man ikke bare se på prosentpoeng. Jeg er altså for fraværsgrense, dette mener jeg er til det beste for elevene og til det beste for oss som institusjon, sier Hoel til RA.

Mer fra Dagsavisen