Nyheter

Barnevernsansatte med opprop i Byparken

Over hele landet har ansatte aksjonert i sosiale medier for flere stillinger i barnevernet. Torsdag trekker de ut i gatene i håp om at budskapet vil nå inn hos statsministeren og familieministeren.

– Både Erna Solberg og familieminister Kjell Ingolf Ropstad er fullstendig fraværende i dette. Hvorfor vil de ikke snakke med oss og høre på oss? spør Ine Haver. Kontaktpersonen og fagkonsulenten i barnevernstjenesten i Stavanger har den siste uken fått stor medieoppmerksomhet for #HeiErna, et landsdekkende grasrotopprør hvor barnevernsansatte tar et oppgjør med alvorlig underbemanning.

Aksjonen, som foregår i sosiale medier, er et svar på statsminister Erna Solbergs nyttårstale der hun etterlyser flere suksesshistorier i barnevernet.

– Vi har i dag flere suksesshistorier og ønsker enda flere. Derfor er det også nødvendig med flere ansatte, mener Haver, som for øvrig også står på Aps valgliste.

Hun påpeker at enkeltansatte i dag kan sitte med ansvar for mellom 20 og 30 saker alene, mens FO anbefaler fra 9 til 15. Noen saker kan dessuten være så komplekse at de kan telle som flere saker, for eksempel der hvor det er snakk om grov omsorgssvikt, seksuelle overgrep og vold. Eller det kan være tilfeller med flere søsken involvert i samme sak.

– Nok ansatte kommer både barna og oss til gode. Yrket er utfordrende og kjekt. Samtidig er det velkjent at dette er et yrke man kan bli utbrent i, sier Haver.

LES OGSÅ: Vil gi mer til barnevern og barnetrygd

Øremerkede midler

I sosiale medier har barnevernsansatte over hele landet lagt ut videoklipp på Facebook-siden til kampanjen #HeiErna der alle stiller det samme spørsmålet til statsministeren: «Hvorfor hører vi ikke noe fra deg?».

Den ferske barne- og familieministeren Kjell Ingolf Ropstad (KrF) uttalte til NRK Rogaland forrige uke at han mener regjeringen har gjennomført en historisk satsing på barnevernet, og at det har kommet 1150 nye stillinger i kommunene siden 2013. Samtidig erkjenner han at de ansatte er i en krevende arbeidssituasjon. Regjeringen vil derfor fortsette styrkingen av barnevernet. Fra statsministeren har det vært taust.

Haver mener begge må komme på banen med tydeligere løfter.

– Her må man årlig øremerke midler til barnevernstjenesten, sier hun.

Vil holde appell

Men er et økt antall stillinger løsningen?

– Det er selvfølgelig også andre ting som kan gjøres på det organisasjonsmessige, i tillegg til kompetanseheving. Vi har veldig lyst på mer kompetanse, men akkurat som i et hus må vi ha en grunnmur. I barnevernet er de ansatte grunnmuren, og da må vi være nok folk, sier hun.

Torsdag trekker aksjonistene ut i gatene i håp om at budskapet deres vil nå inn hos ministrene Klokken 17.30 blir det appeller i både Byparken i Stavanger og utenfor Stortinget. Både SV, Ap og MDG har varslet at de ønsker å holde appell i Stavanger.

– Ikke åpenbart

Kjell Ingolf Ropstad (KrF) uttaler i en e-post til RA at han hører de barnevernsansatte og at det er viktig for ham å være i dialog med. Han forstår også deres ønske om flere ansatte, og erkjenner at kvaliteten i mange barnevernstjenester kan bli bedre.

– Men det er ikke åpenbart at statlig detaljstyring i form av bemanningsnorm eller øremerkede stillinger er det beste for å heve kvaliteten, skriver han.

– Svikten vi ser i enkelte barnevernstjenester handler om noe mer enn antallet saker per saksbehandler. Kompetanseutfordringer og mangel på gode tilbud i kommunene er viktige forklaringer. Og det er ofte sårbare fagmiljøer i små kommuner. Vi har satt i gang en historisk satsing på kompetanse i barnevernet. Vi er også aktivt inne og støtter de kommunene som sliter mest, gjennom veiledning og opplæring. Og vi vurderer krav til kompetanse for dem som jobber i barnevernet, uttaler Ropstad.

Fra Statsministerens kontor får RA beskjed om at uttalelsen fra Ropstad «er svaret som kommer på vegne av regjeringen».

Mer fra Dagsavisen