Stavanger

Årets viktigste bok?

Kunnskapene kan gi andre hjelp til å se etter faresignaler i sine familier.

Vi innbiller oss gjerne at vi lever i et fordomsfritt samfunn der åpenheten er ett av de fremste kjennetegnene. Politikere er åpne om psykisk sykdom og andre lidelser, kunstnere, idrettsfolk og annet kjentfolk er heller ikke redde for å «snakke ut» om sine problemer. Innimellom sitter flere av oss likevel med følelsen av at det går inflasjon i kjendiser som snakker ut, slik at det som er ment som åpenhet virker nesten parodisk. Parodien blir fullkommen og snakker ut-sjangeren uthult når diverse deltakere fra virkelighetsserier står fram med liksomproblemer fra «Paradise Hotel» og «Farmen». Forskjellen på reelt liv og «reality»-liv blir tydelig når enkelte aviser dekker slike serier som om de hadde nyhetsrelevans.

Men i en gjennomtenkt og gjennomarbeidet sammenheng har kjente personers åpenhet en misjon. Når Stavangers mest profilerte mannlige skuespiller lar seg intervjue om alkoholismen sin og hvordan han så vidt unngikk å få sparken på Rogaland Teater, gis det en anledning til å sette problemer under debatt. Espen Hana har lenge vært offentlig om hvordan han kom alkoholproblemene sine til livs, men ved å delta i Gro Skartveits bok «Den usynlige smerta - om rus og pårørande» gir han også fra seg viktige kunnskaper.

Kjente folk som Espen Hana og Hans Erik Dyvik Husby (kjent som Hank von Helvete i bandet Turboneger) forteller hvordan misbrukeren påvirker omgivelsene med fine ord, mens Stavanger-artisten Toni Gundersen og faren Per forteller om hvordan moren og ektefellen gled vekk fra familien til fordel for rusen. Kunnskapene kan gi andre hjelp til å se etter faresignaler i sine familier. Dét gjør intervjuene i boken viktige og relevante.

Intervjuboken - som er blitt omtalt i flere aviser - er kanskje årets viktigste utgivelse. Viktig fordi Skartveits bok på en uhyggelig direkte måte gir kunnskaper om misbrukernes tankesett de færreste av oss utenforstående forstår, og viktig fordi det er pårørende som trenger støtte og råd. Det vil alltids være fagfolk der ute som kan hjelpe pårørende til rusmisbrukere til i større eller mindre grad, men ingen kan bidra på samme måte som personer med livserfaring fra rusmisbruk. Det er deres fagfelt. Det er en kjent sak at rusmisbruk rammer både høy og lav i samfunnet, men det er god folkeopplysning å få fram at tilsynelatende vellykkede og feirede kunstnere og artister også kan slite med rusproblemer.

Gjennom sine fem år som leder på Veiledningssenteret for pårørende har sosionomen og Venstre-politikeren Gro Skartveit samlet mengder med materiale om familiene til rusmisbrukere. De pårørende er en forsømt gruppe, men boken til Skartveit er et unikt bidrag til at de får hjelp og støtte.

Mer fra Dagsavisen