Alexandra Lind om SV-tilbud: – En veldig fin gest

Alexandra Eva Lind blir tilbudt å stille som 3. vara for Sandnes SV i formannskapet.

– Det var en veldig fin gest å stikke hånden ut på den måten. Det er det ikke så veldig mange andre i bystyret som har gjort, sier Alexandra Eva Lind til RA. 

Bakgrunnen er at Sandnes SVs 1. kandidat, Heidi Bjerga, har foreslått at Lind kan stå som 3. vara for Sandnes SV i formannskapet. 

– Jeg har hatt en veldig hyggelig prat med Bjerga, og vi ble enige om at jeg skal komme tilbake til henne om et par dager. Det skjer veldig mye i FNB for tiden, så jeg må bare få sortert litt. Så skal jeg gi henne en tilbakemelding når ting har roet seg, sier Lind.

Det var Stavanger Aftenblad som først omtalte saken.

Heidi Bjerga mener forslaget handler om to ting; demokrati og kjønnsbalanse.

– Så langt det er mulig skal en ha 40 prosent kvinner, og da må vi ta i bruk alle kvinner som er i bystyret før vi fyller på med menn. Vi var i en situasjon der kvinneandelen ikke var der den burde være, og vi hadde en ledig plass på vår liste. Så da tenkte jeg at den plassen kunne gå til den eneste dama i bystyret som ikke hadde fått plass i formannskapet. Det handler om demokrati, og om respekt for regelverket, sier Bjerga til RA.

– På den måten kunne vi løse floken ved å tilby Lind en plass. Jeg går i alle fall ikke med på å ikke oppfylle kravet hvis vi har mulighet til det. Og det var det som sto på spill, legger Bjerga til. 

– Er dette en vanlig ting å gjøre? 

– Det er kanskje ikke helt vanlig. Men det som er sørgelig er at det ikke er flere kvinner i i bystyret, og det er det dette egentlig handler om. Når det er sagt står Rødt også på varalisten vår, så det er ikke helt uvanlig heller, sier Bjerga. 

Hun ønsker ikke å si noe om den pågående situasjonen i FNB Sandnes. 

– Jeg tar ikke stilling til noe av det FNB holder på med, og jeg vet heller ikke hva det dreier seg om. Dette er for å hjelpe. Blant annet for å hjelpe FNB, slik at de kan få fylt opp varalisten sin med de mennene de har. Og for meg var det viktig å bruke alle mulighetene vi hadde for å få alle kvinnene på plass, sier Bjerga.