Nyheter

60 prosent økning i antall anmeldte voldtekter i fjor

I fjor ble 186 voldtekter anmeldt i Sør-Vest politidistrikt, mens tallet var 116 i 2017. – Mørketallene er store, sier politimester Hans Vik.

Antall anmeldelser av voldtekt gikk kraftig opp i Sør-Vest politidistrikt i fjor. På ett år økte tallet med hele 60 prosent, fra 116 anmeldelser i 2017 til 186 i fjor. Det går fram av Sør-Vest politidistrikts statistikk over anmeldt kriminalitet og straffesaksbehandling i 2018 som ble offentliggjort på torsdag. Hva økningen kommer av, kan ikke politiet si med sikkerhet.

– Forskning viser at det er store mørketall på dette området, og det kan godt hende at dette er et uttrykk for at mørketallene er blitt bitte litt mindre. Kanskje er det et lite tegn på at overgrepsutsatte har tillit til at politiet vil kunne håndtere dette på en god måte, sier, sier politimester Hans Vik i Sør-Vest politidistrikt til RA.

Han avviser heller ikke at det kan være snakk om en reell økning.

Tom Ole Dalsrud, overlege ved Stavanger legevakt, tror på sin side at terskelen kan ha blitt lavere for å anmelde voldtektssaker.

– Fordi det er en stor underrapportering av voldtekt til politiet og helsevesenet, kan vi ikke konkludere med at økningen i antall anmeldelser skyldes flere voldtekter, sier han, som anslår at det årlig begås mellom 600 og 700 voldekter i Sør-Rogaland. 

LES OGSÅ: Politiet: Kraftig økning i anmeldte seksuallovbrudd

Halvparten går til anmeldelse

Ved Stavanger legevakt befinner Voldtektsmottaket for Sør-Rogaland seg. Det er  et døgnåpent, gratis og frivillig tilbud for dem som har vært utsatt for  et seksuelle overgrep. De hadde i fjor 153 saker, hvorav det i 108 av sakene ble gjennomført en rettsmedisinsk undersøkelse. Det er en liten økning fra 96 akuttundersøkelse året før.

Dalsrud anslår at om lag 50 prosent av dem som oppsøker mottakt går til anmeldelse.

– Den største gruppen som søker mottaket er hendelser som er knyttet til fest og nachspiel, sier Dalsrud.

– Ta kontakt umiddelbart

En gruppe de sjeldent treffer er dem som er utsatt for voldtekt i nære relasjoner.

– De er gjerne ektefelle eller partner og står i et mye sterkere avhengighetsforhold til overgriperen. I tillegg vet vi menn og gutter som utsettes for seksuelt overgrep nesten aldri søker akutt hjelp.

– Hva bør man gjøre dersom man utsettes for voldtekt?

– Ta kontakt med oss eller politiet umiddelbart. Vi gir medisinsk ivaretakelse, samtidig som vi også gir en rettsmedisinsk undersøkelse for å sikre spor og dokumenterer skader, i tillegg gir vi psykososial oppfølging  sier Dalsrud.

I både akutte og ikke-akutte tilfeller hjelper de dessuten til med å formidle kontakt med politiet og bistandsadvokat,  dersom den utsatte ønsker det.

Voldtekt av barn

Å komme raskt til undersøkelse gjør at sjansene for å sikre spor er større enn om man venter, opplyser han. Og selv om voldtekten ikke innebærer fysisk vold med blåmerker og andre åpenbare skader, er det like fullt en voldtekt som må sporsikres, understreker Dalsrud.

–  I en stressende og alvorlig situasjon som voldtekt er det ikke uvanlig at kroppen fryser til og at man ikke klarer å gjøre fysisk motstand. Det er viktig å vite for en person som er utsatt for seksuelle overgrep, sier han.

Kriminalitetstypen sedelighet utgjorde i fjor 2,4 prosent av alle anmeldelsene i Sør-Vest politidistrikt. Til sammen ble det registrert 705 sedelighetssaker i fjor, mot 634 året før.

«Det er grunnn til å tro at økningen skyldes økt avdekking av mørketall, men også en reell økning. Den reelle økningen tilskrives i hovedsak at overgriper når mange ofre gjennom internett, noe som gir seg utslag i at det ofte er mange fornærmede i hver sak», heter det i politiets rapport.

Seksuell omgang med barn under 14 år regnes også som voldtekt, og tallene på disse anmeldelsene kommer i tillegg til den omtalte voldtektsstatistikken til Sør-Vest politidistrikt. Siden 2014  har politidistriktet registrert 273 anmeldelser av voldtekt mot barn.  Økningen har vært særlig stor siden 2016.

Mer fra Dagsavisen