Viking

Brekalo forlater Viking: – Ny overgangsrekord

Viking og Orlando er nå enige om rammene for en avtale som gjør at David Brekalo er klar for MLS. Sportssjef Erik Nevland bekrefter til RA at ingen har forlatt Viking for en større sum.

Overgangssagaen har rullet og gått i et par år allerede, men nå er det klar at stopperen drar fra Stavanger.

– Vi er enige om innholdet i en avtale nå. Så gjenstår det kun litt diskusjon rundt det juridiske, sier Nevland til RA.

Aftenbladet omtalte først at overgangen var i mål.

Nevland sier at avtalen som nå er oppnådd er en Viking er fornøyde med.

– Hvert overgangsvindu er forskjellig, sier Nevland.

Over 30 millioner

Det spekuleres flere steder på en sum mellom 30 og 35 millioner kroner. Det er vesentlig mindre enn hva Midtjylland la på bordet i fjor sommer. Akkurat det lever Nevland likevel godt med. Han vet utmerket godt at du noen ganger må gamble. Dersom Viking hadde solgt i fjor ville han hatt store problemer med å svare for seg på det aktuelle tidspunktet.

– Dette er Vikings største salg noensinne og det må vi være fornøyde med, sier sportssjefen.

Den tidligere rekorden ble satt da Daniel Karlsbakk ble solgt i fjor vinter for litt under 30 millioner til Nederland.

At partene til slutt har blitt enige handler om at MLS-laget til sist strakte seg til en kontantsum Viking kunne leve med. Det skal også ligge noen bonuser i avtalen. Viking må også betale NK Bravo, Brekalos tidligere klubb en solid bunke dollar. De skal ha krav på rundt 15 prosent av overgangen etter det RA erfarer.

Sagaen rundt Brekalo og Orlando har dratt ut i lang tid og har inneholdt både kontroverser, en forbannet trener og en agent som har slått seg helt vrang. Det hele fikk også en ny tvist på onsdag da Blackburn plutselig kastet seg inn i kampen om spilleren. Det ble rapportert om et bud fra flere hold, men RA fikk på kvelden bekreftet at det var snakk om et forslag om lån med en klausul om et kjøp på 30–40 millioner innbakt.

Dette var aldri aktuelt for Brekalo og folkene rundt ham.

Brekalo selv var under treningsleiren på Gran Canaria nylig klar i talen overfor RA. Han hadde ombestemt seg og ville ikke sitte i Stavanger fram mot EM i sommer.

– Jeg behøver en ny gnist, slo han fast.

Nå får han den.

Kraftig forsterket økonomi

Erik Nevland erkjenner at det er litt godt å være ferdig etter så lang tid med spekulasjoner og spørsmål. Han er også klar på at partene skilles som venner.

– Hva gjør dette med økonomien og mulighetene til Viking nå?

– Det sier seg selv at situasjonen økonomisk er kraftig styrket. Så får vi se hva vi får å rutte med i forhold til å forsterke nå, sier Nevland – og fortsetter:

– Det er kjekt å bryte grenser.

Viking har nærmest fått ti ganger pengene igjen for Brekalo. Nevland er klar på at dette neppe vil bli hverdagen fremover.

Viking har også solgt Markus Solbakken for 25 millioner til Sparta Praha i vinter.

Ifølge Nevland er Viking kommet et stykke på vei med å forsterke. De er i dialog.

– Men noe bud er ikke inne ennå på noen.

Like før kampen mot Sandnes Ulf startet torsdag var det ikke aktivitet rundt andre spillere i Viking i forhold til en overgang ut. Ei heller keeper Patrik Gunnarsson. Klubben sa nei til et bud på seks millioner fra belgiske Kortrijk tidligere i uken, men de hadde ikke henvendt seg igjen.
Mer fra Dagsavisen