Viking

Utfordrer de lokale klubbene

Viking 2 har stilt meget sterkt lag og fått en pangstart i 3. divisjon. Sportssjef Erik Nevland er tydelig på at de ikke har noe konkret mål om å rykke opp, men mener samtidig at Stavanger skulle hatt et lag på nivå tre.

Både i seirene mot Vidar og Brodd, to av opprykksfavorittene i 3. divisjon avdeling 3, har Viking rekruttene gått til kamp med seks spillere med A-kamper for klubben. Det har gitt seks poeng og tidlig tabelltopp.

Før sesongen i fjor meldte Nevland at klubben ønsket seg opp til 2. divisjon. De hadde også tidenes største A-stall. Det viste seg likevel langt vanskeligere i praksis med skader, spill i Europa, suspensjoner og andre omstendigheter. Selv om forutsetningene virker bedre nå var Nevland tidligere i vinter klar på at klubben er fornøyde med 3. divisjon som arena for 2. laget foreløpig. Det står han fortsatt på.

– Vi er relativt komfortable med å være hvor vi er nå. Så får vi se hva det blir til, sier Nevland til RA.

– Byen behøver et lag i 2. divisjon

Det er nemlig ikke slik at Viking 2 vil unngå å rykke opp til 2. divisjon. Ser de at muligheten er der på et senere stadium i sesongen vil de går for det. Nevland vet likevel at de neppe vil stille like sterke lag som i disse innledende kampene i fortsettelsen.

– De unge som er igjen fra de siste årene er ett år eldre. Så vil den avgjørende faktoren være påfyll med spillere fra A-stallen. Vi vet at det vil variere. Skader og terminliste spiller inn. Utlån vil også fortsette med å være en viktig del av spillerutviklingen hos oss.

Nevland forteller at Viking ikke har noen fastlagt strategi for B-laget for framtiden. Klubben ønsker en best mulig kamparena for utvikling av unge talenter. Samtidig er det mye vanskeligere å stabilisere seg i 2. divisjon.

– Det er ikke mye utvikling i å tape 9–0 i enkelte kamper for de unge, peker han på.

Nevland synes spørsmålet rundt B-lagsproblematikken er både vanskelig og interessant. Han er også fullstendig klar over at en ting er å rykke opp – en annen er å stabilisere et lag i 2. divisjon. Det krever og forplikter. Det som er sikkert er at Stavanger som by, i et større bilde i forhold til talentutvikling, burde hatt et lag også i 2. divisjon.

– Så er det egentlig det samme om det er oss, Vidar, Brodd eller Madla som har det laget, sier Nevland.

Han ville applaudert det om noen av de andre klarte å ta steget. For Viking ville det da også vært naturlig å søke et samarbeid. Da hadde kanskje en spiller som Magnus Rugland Ree (utlånt til Levanger) kunne hatt en hverdag i Stavanger og fortsatt tett kontakt med Vikings treningsmiljø.

– Konkurransevridende

Blant klubbene som er nærmest til å kunne strekke seg mot 2. divisjon, selv om de ikke er helt er der ennå i forhold til fasiliteter og økonomi, er Brodd. På Midjord har de lenge vært kritiske til 2-lagene og frontet flere forslag på Fotballtinget om å få disse flyttet bort fra divisjonssystemet. Selv om daglig leder Kyrre Sandven klarer å se Vikings side, mener han at det blir for mye tilfeldigheter nå. De to første serierundene mener han er et meget godt eksempel på problemet.

– Hvis Viking sitt primære mål er et lag fra Stavanger i 2. divisjon burde de ikke tatt knekken på de to beste lagene herfra på direkten. Det er konkurransevridende. De vil stille svakere lag senere, sier Sandven.

Hvis Viking sitt primære mål er et lag fra Stavanger i 2. divisjon burde de ikke tatt knekken på de to beste lagene herfra på direkten.

—  Kyrre Sandven

Han peker på at Viking 2 møter Bjarg, laget de fleste anser som den siste store opprykksfavoritten, i juli. Da er forutsetningene fort helt andre. Sandven viser også til at de andre puljene i 3. divisjon har langt flere toerlag. Da slår problematikken til i veldig mange kamper. Det blir terminlistebingo.

– Det blir konkurransevridende og er også dumt i en 3. divisjon hvor mange satser seriøst. Bjarg, som vi møter i helgen, reiser ned her alt på fredag. De bor på hotell her og skal trene på Knudamyrå dagen før. Det er elitenivå over det.

Kyrre Sandven

Vidar og Gaute Johannessen har lang erfaring fra 2. divisjon. Klubbens trener og daglige leder hisser seg likevel ikke for mye opp over situasjonen.

– Jeg bare håper de stiller noenlunde jevnt lag. Vi har selv 2-lag i 4. divisjon. Det er varierende hva vi klarer å få med på kamp. Jeg skjønner problematikken, sier Johannessen.

Han spilte selv 2-kamper for Viking i sin tid og peker også på at motivasjonen til de fra A-troppen var veldig varierende. Johannessen forholder seg pragmatisk.

– Vi må håndtere 2-erlagene uansett hvordan en snur på det. Så er det en uting. Nå elitetroppene har ferie stiller de rene juniorlag.


Mer fra Dagsavisen