Stavanger

Vi tester distriktets beste pølser

Rogalands Avis har vært på tur for å finne de gode pølsene. Best i test er Svingen Gatekjøkken på Tjelta sammen med Solgrillen på Klepp.

Nutti, Maia Bar, Ramsey, Einar Bu, Haldor og alle de andre er borte. Vanlig god gammeldags pølse i brød er det ikke marked for lenger. I dag skal det være kebab, wraps, burgere og biffsnadder. Mitt pølseliv begynte hos Haldor i Hillevåg. Far og Haldor snakket om fotball og Jarl. Jeg sleit med å se, uten at det at det virket som jeg så, på Haldors blader i kategorien herremagasiner plassert i nesehøyde bak glass nedenfor disken. Til slutt ble det pølser - og for noen pølser det ble. Skallet var sprøtt etter å ha ligget på varmen i evigheter, løken myk og ketsjupen søt. Alt innpakket i et lite godteposekremmerhus slik at det ikke skulle bli søl. Jeg tok med eldstegutt Sigve på pølsebu og snackbarjakt. Hvor finnes de gode pølsene? Kokepølser, som hos Nutti er det slutt på. Det går stort sett i grill, og kanskje enda mer i frityrpølser hvis det finnes noe som heter det. Vi har testet «ei med alt». Altså vanlig grillpølse i brød med ketsjup, sennep og stekt løk. Konklusjonen er at du må litt vekk fra byen for å de beste pølsene. Vi ser og at pølseleverandør er betydningsfullt. Aller best er Chef-pølsene og det er Svingen Gatekjøkken på Tjelta sammen med Solgrillen på Klepp som klarer å levere de beste varene. Bensinstasjonene leverer gjennomgående gode pølser. Det gjelder også løkpølser, baconpølser og ditto. Dessverre er de relativt mye dyrere, selv om de er større, enn i pølsebu eller på snacbar. At det er vanskelig å kåre noen vinner blant disse må skyldes at tre av fire får pølsene sine fra samme leverandør. (5) Svingen Gatekjøkken, Tjelta For et herlig sted. Inne oser det god gammeldags snackbarfrityrlukt. Pølse (19,-) stekt i frityren borger dog ikke for kvalitet. Likevel ble det bra. - Dødsgod hvis du er supersulten, sier Sigve som sannsynligvis er det motsatte. Sprø skorpe på chefpølsen som var svært god på smak, god løk og ferskt sprøtt brød. Etter vår mening rundens beste pølser. (5) Solgrillen i Verdalen på Klepp Ultrakitch sted med kultpotensial for nostalgiske snacbarelskere. Video og snacbar kombinasjonen, som i dette tilfellet, er ikke uvanlig når en kommer litt ut i distriktet. Blant speil, glorete farger og videocover har det også forvillet seg inn to flott gammeldagse godtedisker. Og best av alt: Pølsene er gode. Bare stor grillpølse (23,-) igjen. Og igjen en Chef. Saftig pølse med god sprø grillskorpe. Godt brød og god løk. (4) Rudlå Bar - Ei med alt, sa jeg. Jenta bak disken bestod testen med glans. Det var ikke tvil om hva «alt» var. Løk, ketsjup og sennep - basta. Ikke noe dill med remulade eller rekesalat. Rudlå Bar serverer også pølse (19,-) i lompe eller begge deler - både brød og lompe samtidig (23,-)! Sterk og god sennep, god pølse fra de som har tatt det merkelige navnet SPIS Gundersen & Slettebø. Kunne hatt litt mer smak og litt seigt skall på selve pølsen. Grei løk og ok brød. (4) Shell på Mariero Har bare stor grillpølse (25,- med løk) i tillegg til drivers dog, kabanoss og løkpølse. God smakfull pølse som dog hadde litt seigt skall. Greit brød og god løk. (4) Esso i Hillevåg I motsetning til hva du får på de andre bensinstasjonene får du på Esso chefpølser. Vår grillpølse (27,- med løk) hadde god kjøttsmak, men kunne gjerne vært hakket varmere. Litt mye fett i løken. (4) Hydro Texaco på Lagårdsveien Leiv Vidars grillpølse (20,- med løk) hadde grov konsistens og grei kjøttsmak med svakt ramt preg. Greit brød og god løk. (4) Statoil på Ålgård Kun stor grillpølse (27,-) når vi var der i tillegg til alle de andre bensinstasjonspølsene. God, men litt tam smak av selve pølsen. Godt sprøtt brød og grei løk. (4) Pizza og Burgercompaniet på Lura Til tross for evinnelig treig servering til å være på et fastfoodsted ble det nå pølse (20,-) til slutt likevel. - For å være helt ærlig. Chefpølsene er knallgode, sa Sigve. - Den er da nokså skrukkete og har vel ligget vel lenge på en ikke altfor varm pølsegrill, svarte jeg. - Vi må ta rom for at det er seint på kvelden, kom det fra den fornuftige13-åringen. God smak av pølsen som gjerne kunne ha vært hakket saftigere. God men kald løk og greit brød. (4) Reinskau på Tasta Hos Reinskau blir vi varm om hjertet av språkbruken. Stedet er fortsatt det eneste i byen hvor du får «franske», uttalt med nesten e i stedet for a. For utenbys lesere: «Franske» er en avledning av franske poteter og er selvfølgelig fortsatt det samme som pommes frites, men høres faktisk litt bedre ut. Men tilbake til pølsene (17,-). Også her en Chef slengt i frityren. God, saftig smakfull pølse, mild løk, smakløs ketsjup og sennep. (3) Sola Gatekjøkken - Det e her der e goe mad på Sola, får vi beskjed om av en fyr som inntar pølse med et tonn remulade utenfor bua. Pølsen (19,-), fra Idsøe i Verksgata, var grei på smak, men kunne godt ha vært saftigere. Og litt tam og anonym. Epleaktig smak av løken som ikke var god. (3) Snoopy Gatekjøkken, Kvernevik Hos Snoopy går det mest i kinamat. Tykk, saftig og god pølse (17,-) med litt lite smak og litt seigt skall. Trekk for at stedet kun har sprø eller rå løk. (3) Marco Polo på Randaberg Gabbaspølsen (17,-) gikk i frityren og pølsebrødet i pizzaovnen. Hadde ikke stekt løk og den sprø smakte gammelt. Grisete ketsjupflasker og tamt innhold. Markert nitrittsmak av pølsen som ikke var det store. Pølsebrødet var derimot godt! (3) Pølsevognen på Torget Ikke så mye å rope hurra for. Lite stekt halvlunken grillpølse (21,-). Sprøtt og godt brød, men vassen og tam løk. (3) Smuget i Vågen Tam, men grei nok Jæderpølse (19,-). Vassent pølsebrød og kraftig løk med antydning til råtten smak. (2) Bon Apetit på Klepp Maxikjeden har blitt Bon Apetit uten at vi i denne sammenheng skal gå inn på det hva det betyr. Menyen er i hvert fall ny, og de har fortsatt pølse (18,-) til tross for det flotte, franske navnet. - Vi har ikke mer stekt løk igjen. Rå eller sprø, sa damen. Jeg tenkte at jeg kunne sagt at jeg var begge deler, men styrte unna og valgte sprø. Godt brød, grei løk irriterende plassert under pølsen. «Hunden» var tørr og smakte frityrolje og ram blandingsproduktkjøttsmak. (2) Surfe inn Fastfood i Madlakrossen Pling sa det fra mikroen og så var det pølse (18,-). Ikke stekt løk, harsk ketsjup og ekkel gummibismak av selve pølsen. Testens dårligste.

Mer fra Dagsavisen