Gondolbanen i Loen er Vestlandets nye storattraksjon, som tar deg til fjells på fem minutter. FOTO: LARS KORVALD

Nye opplevelser Norge rundt!

Fjordgondol til høyfjellet, sykkel & spaskip i Lyngen eller dykking med lomvi i Varanger! Her er de feteste, nye opplevelsene som venter deg i Ferie-Norge!

 

1. Ny gondolbane i Loen

Nå kan du ta det som muligens er verdens bratteste gondolbane, fra den lille bygda Loen ved fjorden og helt opp til topps på Hoven, 1102 meter lenger oppe, på drøye fem minutter. Dronning Sonja åpnet denne nye, store attraksjonen i Nordfjord i mai, og det er forventet at rundt 50.000 passasjerer vil ta turen i året. På toppen har du tilgang til et 70 kilometer stort stinett, med flere merkede rundturer, både korte og lange. Gondolbanen skal være åpen året rundt, så den gir også gode muligheter for skikjøring om vinteren. Eller til å bare slappe av og nyte litt mat og drikke på restauranten og uteserveringen på toppen. Tur-retur-billett for voksne koster 485 kr, barn 240 kr. Familie på fire 1150 kr 

2. Vikingbyen Njardarheim i Gudvangen

Reis 1000 år tilbake i tid i den nye, spektakulære vikinglandsbyen Njardarheimr, «Njords hjem» i Gudvangen, som åpnet 31. mai. Her trår du rett inn i vikinglivet slik det kan ha utfoldet seg i fjordarmen i gamle dager. De har bygd så autentisk som mulig etter norrøne tradisjoner, og et av de flotteste byggene er Høvdinghuset på over 16 meter. Du møter mange levende vikinger som forteller historier, underholder og lar deg prøve vikingaktiviteter som øksekasting og bueskyting, og du kan få smake ekte vikingmat. Vikingene kommer fra hele verden, og mange av dem du møter, er vikingentusiaster som bor og lever her i en periode, og selger og viser fram håndverksproduktene sine. Aktivitetene varierer i løpet av uka. Inngang 195 kr for voksne, 98 kr for barn. 

Les også: Sognefjordens små hotellperler

3. Ambolten i Kongeparken 

Kongeparken utenfor Stavanger kommer med en ekstra overraskelse til alle som elsker fart og spenning i sommer, nemlig Ambolten, som det er skikkelig sving over. Her sitter du i gondoler på lange armer, som roterer i full fart rundt hele seks-sju ulike akser. Ikke for deg som blir svimmel av å sitte på en svingstol! Attraksjonen åpner 17. juni. Parken får også en ny sæter med mange opplevelser for de minste. Andre store nyheter i fornøyelsesparkene er Hakkebakkeskogen filmstudio i Dyreparken, der Klatremus viser hvordan animasjonsfilmer blir laget. Og Hunderfossen får et nytt teateramfi som er laget som en Kongsgård fra Gudbrandsdalen. I Bjørneparken i Flå får de en berg-og-dal-bane for småtroll.

Les også: Årets nyheter i fornøyelsesparkene

4. Svevende glassgulv på Blaafarveverket

Test ut høydeskrekken når du går over det nye glassgulvet i Koboltgruvene på Blaafarveværket i Modum. Det elleve kvadratmeter store, gjennomsiktige gulvet, som gjør at du får følelsen av å sveve i løse luften, 20 meter over det originale tregulvet i Edvards sjakt, er landets første underjordiske glassgulv. Guidede turer daglig hele sommerferien, ellers helger og noen ukedager. Voksne 175 kr, barn 80 kr.

5. Litt av et Syn på Lovund

Det er bokstavelig talt litt av et «Syn» som møter deg på lundefugløya Lovund utenfor Helgelandskysten i sommer. Istedenfor å lage enda flere koselige rorbuer, satset eierne på Lovund Hotell heller på nyskapende arkitektur som er en nytelse for øyet – både utenpå og innenfra. Med gulv-til-tak-vinduer ved siden av sengen har du et fantastisk utsyn over storhavet og det lille øysamfunnet ytterst i havgapet, to timer med hurtigbåt fra Sandnessjøen. Og en flott takterrasse. Dobbeltrom fra 1345 kr.

6. Huskykafé i Tromsø

Nykokt kaffe, kake og ikke minst masse kos! Det får du om du legger «kaféturen» til Tromsø Villmarkssenter i sommer. Her kan du nemlig møte senterets 300 huskyer, og mange valper som elsker å få kos. I tillegg serveres både bidos og bacalao ved bålet. Iskald, deilig «Husk-is» får du også! Gratis inngang. Åpent hver dag fra 1. juni til 31. august mellom 11–17. 

7. Fordypningsrom på Fleinvær

Å bare være. Det er det som det dreier seg om ute på Sørøya i Fleinvær. Her er det nemlig ingenting å gjøre. Annet enn å ta med en god bok, malesaker, fjærpenn – eller en Mac. Eller bare gode venner, som du kan sitte og kjenne på naturens krefter sammen med, helt ute i storhavgapet, kun en halvtimes hurtigbåttur utenfor Bodø. Her finner du en oppsiktsvekkende ansamling av ni enkeltstående, arkitekttegnede «bokser». Ett av dem vagler som et fuglehus oppe på en høy påle. Der kan du nok kjenne det kile litt ekstra i magen når vinden river. Noen den ofte gjør her ute. I to av de husene er det toalett, bad og kjøkken, resten er soverom. Eller fordypningsrom, da. 

8. Sykkelcruise på spaskip i Lyngen

Bli med på en sykkeltur med eget spaskip rundt i Lyngsalpene! Den finske arkitekten som har redesignet den gamle fiskebåten Vulkana, har utstyrt den med både badestamp på dekk, en vedfyrt sauna med panoramavindu og en vakker hammam under dekk. Den brukes gjerne til å frakte skigjester rundt i Lyngen om vinteren. Men i sommer kan du ta med sykkelen og bli med på «Bike By Boat»-tur i området rundt Skibotn og øyene rundt Lyngsalpene, der dagene går med til strandhogg i det spektakulære terrenget. Pris: 17.500 kr for fem dager. 

Les også: De beste turstiene på Senja

9. Fuglekikkertårn i Lillehammer

Ta med kikkerten om du skal kjøre langs E6 forbi Lillehammer i sommer! Spesielt om du er glad i fugler – eller rett og slett i god arkitektur. Eller trenger du et idyllisk sted å spise matpakken? Da bør du stoppe innom det nye fuglekikkertårnet på Mosodden, ved Gudbrandsdalslågen på Lillehammer. Tårnet, som er tegnet av RAM arkitekter, er en del av Strandpromenaden, og ligger like ved E6. Våtmarksområdet har et rikt og interessant fugleliv. Helt klart er bra sted for en beinstrekk!

10. Glamp i en dome

Glamping er camping for deg som ikke vil gi slipp på en myk madrass og en deilig dyne, men likevel ønsker å komme tett på naturen. Nå kan du glampe i splitter nye «domer», igloformede telt, både på Horndøla camping i Nordfjord og på Vassdalvik Sea Lodge i Nordland. Domene har gjennomsiktig tak og vinduer, slik at du kan ligge og titte på stjernene og den vakre naturen. I Vassdalvik er også domene vinterisolert, og har en ovn, slik at du kan glampe under nordlyset i snøen! Priser fra 2500–4500 kr for en natt for to. 

11. Folgefonnasenteret i Rosendal

Det var jo til dette nye, interaktive vitensenteret i Rosendal Trump burde reist på sin europaturné! Da kunne han nemlig ha fått ære litt om fremtidens energiløsninger, vannets reise på jorda, klimaendringer, naturmangfold og bærekraftig bruk av naturressurser. Og selvsagt mer om Folgefonna, Nasjonalparken og livet i Hardangerfjorden. Inngang koster 100 kr for voksne, og 60 kr for barn. 

12. Vandrefestival i Lysefjorden

Vandring er i skuddet som aldri før – og i år arrangeres det for første gang en egen vandrefestival i Lysefjorden, fra 7.-10. september. Her kan du bli med på guidete fellesturer i området, eller gå på egen hånd og bli med på et av de mange sosiale arrangementene. Det vil også gå en egen vandrerbåt fra Stavanger under festivaldagene. 

13. Hyttehimmel på Skåla

Våkn opp til panoramautsikt 1843 meter over havet! Det trill runde steinslottet Skålatårnet, som troner på den populære fjelltoppen Skåla i Nordfjord, har nå fått en moderne lillebror i tre, Skålabu, som åpnet i fjor høst. Også denne overnattingsperlen har et oppsiktsvekkende og tøft utseende, tegnet av arkitekt Eilif Bjørge, som gjør den til en av de mest unike i den norske fjellheimen. Turistforeningshytta er selvbetjent og har 20 sengeplasser. Overnatting 240/350 kr for voksne, dagbesøk 65/85 kr (DNT-medlemmer/ikke DNT). 

14. Ny hytte på Høgevarde

Det er også i sommer offisiell åpning av den splitter nye selvbetjente hytta på Høgevarde på Norefjell. Den har også et tøft, moderne utseende (som gjorde at Olav Thon nektet å sponse den, han synes ikke slikt hører hjemme i den norske fjellheimen), sju bookbare soverom og ekstra sengeplasser på hemsen. Overnatting 255/370 kr for voksne (DNT-medlemmer/ikke DNT). Kafé i gamlehytta i sommersesongen.

Les også: Se Turistforeningens nye, kule turisthytter

15. Kulturfyr med innspillingstudio på Skrova

Musikerne Frank Marstokk og Reidar Sørensen falt pladask for Skrova Fyr etter et besøk på den lille solskinnsøya utenfor Svolvær i Lofoten under Skrei-VM for et par år siden. Nå har de leid fyret, som ligger på en egen, liten øy, av Kystverket og pusset det opp, slik at det har fått åtte koselige dobbeltrom og en liten restaurant. I tillegg har de innspillingsstudio og atelierfasiliteter. De tilbyr også ly for kunstnere og musikere på farten, gjennom sitt «artists in residence»-program. Det perfekte sted å lese den strålende «Havboka» av Morten Strøksnes! Overnatting fra 1500 kr per person. Leies i hovedsak ut til grupper. 

16. Kunstsanatorium på Høvikodden

Sommerens kanskje største utstillingsbegivenhet finner sted på Henie Onstad Kunstsenter, som i de neste fire månedene har endret navn fra «Kunstsenter» til «Sanatorium». Den belgiske kunstneren Carsten Höller har nemlig utstyrt kunstsenteret med en rekke av sine unike kunstinstallasjoner, som henter inspirasjon fra fornøyelsesparker og lekeplasser, og er en utfordring for både sinn, syn – og eventuell høydeskrekk. Fly som en fugl, skli i mørke, svingete rørsklier og bad naken i et mineralbasseng der du nærmest flyter oppå vannet. Du kan til og med sove over i rullende senger! De lekne skulpturene har som intensjon å framprovosere usikkerhet, en følelse av manglende orientering og tvil – en tilstand Höller selv anser som «svært produktiv». Prøv selv! 

17. Lomvi-snorkling i Varanger

Lomviene er de søte, små fuglene som ser ut som flygende pingviner. De er fantastiske dykkere, og stuper som piler ned i havet på jakt etter fisk. Nå kan du bli med og se det utrolige stupet også under vann! Wild Varanger tilbyr nemlig snorkling med lomvier utenfor den kjente fugleøya Hornøya i Varanger, ikke så langt fra Vardø. Og slapp av, du blir iført tørrdrakt, som gjør at det er helt greit med arktiske badetemperaturer. Dessuten kan du skryte av at du har svømt i Barentshavet. Pris: 1500 kr per pers for to-tre timers tur. 

18. Trillingelger på Langedrag

Naturparken Langedrag kan by på en aldri så liten sensasjon i sommer – nemlig trillingelger! Elgen Ea, som har hilst på tusenvis av barn fra det ganske land, nedkom nemlig nylig med to søte okser og ei lita kvige, som garantert kommer til å bli en av parkens mest bedårende attraksjoner denne sommeren. Elgvenninnen Elgvita fikk også nylig tvillinger. 

Les også: Ulefeiring på Langedrag

19. Bru til naturperle, Jørpeland

Denne uken åpnet en helt ny bru ut til den naturskjønne Jørpelandsholmen i Strand i Ryfylke, som før bare var tilgjengelig med båt. Her kan du rusle to kilometer sjølangs på flotte turstier. Fra øya har du også flott utsikt til kunstneren Stian Heimlund Skjævelands store kunstinstallasjon «Solspeilet», som ble ferdigstilt i fjor. Det består av en åtte meter høy pyramide, full av symbolikk og runer. Pyramiden har stålvegger som reflekterer sola, og gjør at de tolv bautasteinene som er plassert rundt den, fungerer som et solur.

20. Jubileumsår

Mange steder i Norge feirer ulike typer jubileum i år. Blant annet er Fredrikstad 450 år, med masse artige arrangementer gjennom hele året. Skulpturlandskap i Nordland feirer 25 års jubileum, og Refsnes Gods på Jeløy ved Moss feirer 250 år med stor skulpturutstilling med mange av Norges mest kjente kunstnere, både ute og inne, i samarbeid med Norsk Billedhoggerforening. Utstillingen åpnet denne uka. Dessuten vil de ha en rekke festmiddager inspirert av stilen i ulike tidsepoker.