Kultur

Bilfri kanalidyll i Giethoorn

Vesle Giethoorn i Nederland har ikke bilveier. Her må du ta båt for å komme deg på puben – og for å oppleve de velstelte eventyrhusene som kanter de smale kanalene.

Bilde 1 av 4

– Ååååh, så nydelig!

– Se der, da!

Og ikke minst:

– Dukk!

Det er ikke få turister som har endt opp med et ufrivillig bad – eller fått seg en skikkelig tjallabais i knotten, under en rundtur på de utrolig idylliske, små kanalene som går på kryss og tvers gjennom den vesle, nederlandske landsbyen Giethoorn, som ligger midt ute i et våtmarksområde og nasjonalpark nordøst i Nederland.

###

170 bruer

Her finnes det nemlig ikke bilveier. Derfor må både Giethoorns 2600 innbyggere og de mange turistene som kommer på besøk, som oftest ty til båt – om de vil hjem, ta en tur på puben eller utforske området.

– Selv postmannen må ta runden sin i båt, og vi har egen brannbåt, forteller guiden vår, Martjin van Stavene.

Eller de kan rusle over en av de mer enn 170 små, pittoreske trebruene som krysser de bitte små kanalene. Og som det er fort gjort å komme i ufrivillig nærkontakt med, om du blir litt ivrig, og ikke passer topplokket på en båttur.

Det er det nemlig fort gjort å glemme. For Giethoorn er faktisk enda mer postkortidyllisk enn det ser ut på bildene. Overalt ligger det velstelte Hans- og Grete-aktige hytter og middelalderhus som alle ser ut som om de nettopp har vært med i siste utgave av «Lev landlig» eller «Sköna Hem». Med hager som bugner av hortensiaer, villvin og petuniaer, som velter seg ut mot kanalen.

– Husene her går ofte for opptil 10 millioner kroner, forteller båtguiden.

– ... men myggen får du gratis!

###

Geitehornsbyen

Mange av husene er blitt små, ultrakoselige bed & breakfasts, men det er fortsatt er flest fastboende her. Det gjør at man også får tilfredsstilt kikkeren i seg. Her kommer du tett på dagligliv – med logrende løsbikkjer, vindmøller, beitende kuer og lokalbefolkning som nyter morgenkaffen på de nennsomt snekrede kanalterrassene sine.

– Før var det billigst å bygge halmtak på bygningene, så derfor var det vanligst i gamle dager. Nå er det helt omvendt. Men mange her forsøker å opprettholde tradisjonen, forteller van Stavene.

Giethoorn betyr geitehorn, og landsbyen fikk navnet etter at de første innbyggerne på 1230-tallet fant hundrevis av nedgravde geitehorn på stedet – resultatet av en fryktelig flom mange år før.

Lydløs sightseeing

I dag finnes det mer enn ni kilometer med kanaler, som utgjør sentrum av provinsen Overijssels kanalsystem. De er flotte å utforske med båt, sykkel eller kano.

– Tidligere var vannet her regnbuefarget av forurensing. Men nå er det forbudt med støyende diesel- og bensinbåter her. Derfor bruker vi bare kanoer og «hviskebåter», som har elektrisk motor her, forteller båtguiden.

Derfor er ofte det eneste du hører her kvakkingen fra de utallige endene – som nå kalles «potetender» på folkemunne, siden turistene forer dem med pommes frites.

– De spiser også gjerne fingre, opplyser en lokal beboer, som humrende maner til forsiktighet.

Kinesisk favoritt

Men du må også tåle å holde ut kaklingen til de plutselige hordene med asiatiske turister. Giethoorn har de siste årene blitt en instagramhit på kinesiske medier, og derfor skal «alle» hit. Den bitte lille landsbyen med 2600 innbyggere mottar nå mer enn 200.000 kinesere i året.

Ifølge Conde Nast Traveller, bidro for øvrig den enorme kinesiske interessen til at Giethoorn nå faktisk figurerer på den internasjonale utgaven av Monopol-spillebrettet, etter at det ble stemt inn som følge av et enormt kinesisk engasjement på nett, sammen med byer som London, Tokyo og New York!

Men det er ikke bare kineserne som har lagt sin elsk på byen.

Ostemekka

– Vi kan ha opptil 90.000 besøkende på en helg i høysesongen. Jeg synes det går greit, men det er en del lokale som er kritiske. Vi trenger å utarbeide en masterplan, påpeker blide Rhoda van Eeden, som er oppvokst her og driver en herlig, liten ostebutikk og pottemakeri.

Rhoda van Eeden lager supergode håndverksoster av melken fra kuene og geitene som gresser langs kanalene.

Melken kommer fra kuene, og selvsagt geitene, som gresser på engene ved siden av kanalene. Av den lager hun smaksrike hollandske håndverksoster, som hun ofte lager spennende vrier på – ved å tilsette basilikum, timian, brennesle, gresskar og soltørkede tomater.

Uansett er det en god idé å legge et eventuelt besøk til en ukedag, og helst utenom de tre travleste sommermånedene, om du vil nyte freden i idyllen.

Kunstig innsjø

Kanalene grenser også til en stor, kunstig innsjø, Bovenwijde, som bare er én meter dyp.

– Du kan egentlig gå tvers over innsjøen, påpeker båtguiden van Stavene.

Eller gå i land og få noe godt å spise på Smit´s Paviljoen, som også noen ganger setter opp konserttelt midt ute på innsjøen. Eller bare smugtitte på vindsurferne som suser forbi.

Det er mange veldig gode spisesteder, som er perfekt for en god lunsj.

Det er også flere andre gode spisesteder i Giethoorn, inkludert Grandcafé Fanfare, som er oppkalt etter en berømt, nederlandsk komedie fra 1958, som ble filmet her. Den faktisk ble Oscar-nominert.

– Onde tunger sier at den ikke vant, fordi skuespillerne var så stygge, spøker innehaver Arie-Willem Vermeij, som driver spisestedet i det gamle postkontoret sammen med kona Natasja.

Her får du håndbrygget Giet-øl og nydelig pubmat.

Om vinteren kan du også noen ganger gå på skøyter langs de tilfryste kanalene.

– Men det er dessverre ikke så mange ganger i året det er mulig lenger, forteller Vermeij.

Dagsavisen var invitert til området av Hollands turistkontor.

Reisefakta Giethoorn

Giethoorn ligger cirka halvannen times kjøring unna Amsterdam, i provinsen Overijssel nordøst i Nederland. Du kan kjøpe ferdigbookede dagsrundturer med lunsj og sightseeing (95 euro) fra Amsterdam. Eventuelt kan du ta tog fra Amsterdam til Zwolle, og leie bil herfra.

Sightseeing: Du kan rusle eller sykle langs gangveiene langs kanalene, men det fineste er å oppleve dem i båt. De største sighseeingbåtene tilbyr rundturer fra 7-8 euro med guide. Du kan også leie småbåter og kanoer, eller sykler, og utforske området på egen hånd. NB! I høysesong bør du booke båt i god tid!

Mer å se og gjøre: Het Olde Maat Uus er et gammelt, originalt gårdshus og Histomobil er for deg som elsker gamle biler, vogner og motorsykler. Det arrangeres også mange musikk- og seilfestivaler. Vil du oppleve landsby- og kanalsykling langt roligere og mindre turistifisterte omgivelser, kan du dessuten reise litt lenger nord, til friluftsenteret De Kluft (www.dekluft.com), og leie sykler her. Flere typer sykkelrundturer er godt skiltet.

Overnatting: Det er flere hyggelige bed & breakfasts i Giethoorn. Hotel B&B d'Olde Smidse byr på god atmosfære i et gammelt vertshus til 930 kr. Hotel Giethoorn har flotte dobbeltrom til 700 kr. The Black sheep hostal har rimelige senger i sovesaler. Det er også en stor campingplass her.

###

Mer fra Dagsavisen