Nyheter

Vil bygge koloss på Oslo hospital – og åpne hemmelig eplehage

Oslo Hospitals siste psykiatriske pasienter har for lengst flyttet ut. Nå vil kristenfolket bygge storstue – større enn byantikvaren ønsker.

Den historiske plenen foran Oslo Hospital skal erstattes av en diger mursteinsbygning, i hvert fall hvis nye Kirkens Hus får det som de vil.

L-bygg: Det planlagte nybygget rundt Oslo Hospital vil nærmest omkranse det gamle sykehuset. 	FOTO: TRANSBORDER STUDIO

L-bygg: Det planlagte nybygget rundt Oslo Hospital vil nærmest omkranse det gamle sykehuset. Illustrasjon: Transborder studio

– Dette er ikke bare pene grønne plener! Disse områdene ble brukt som en del av det terapeutiske tilbudet den gang det var psykiatrisk sykehus her. Dessuten er grunnen automatisk fredet fordi den ligger innenfor området Middelalderbyen Oslo, forteller byantikvar Janne Wilberg. Hun mener at arealbehovet må vurderes på nytt, og vil derfor fremme en alternativ plan dersom ikke dagens tegninger nedskaleres.

Leder i Clemens eiendom, Bernt Nordby Skøien er skeptisk.

– Uten å bygge den foreslåtte størrelsen, får vi ikke plass til alle leietakerne som vil bli med, svarer han.

Les også: – Man forventet også milliarder for Aker-tomta, men ble bare tilbudt noen hundre millioner

Ormsund leir er fredet. Janne Wilberg.

Foto: Hilde Unosen

Reagerer: Byantikvar Janne Wilberg vil ha forslaget til nye Kirkens Hus nedskalert. Foto: Mimsy Møller

Kirkelig grunn

Innen fire år skal nemlig de 300 arbeidsplassene i dagens Kirkens Hus – som i dag ligger i Rådhusgata – flyttes til de eldgamle byggene til Oslo Hospital. På veien mot et nytt tilholdssted har flere kristne institusjoner meldt sin interesse for å samlokaliseres, og det er nå skrevet intensjonsavtale med alt fra Kirkens Nødhjelp, Misjonsalliansen til Bispedømmerådet og Kirkelig Fellesråd. Antall arbeidsplasser skal dermed mer enn dobles til om lag 650 og følgelig trenger Kirkens Hus et mye større inneareal enn det som i dag finnes i de gamle sykehusbyggene nederst i Ekebergveien. Fra dagens 7.000 kvadratmeter skal det bygges ut til et sted mellom 12.000 og 14.000. Prislappen ender på et sted mellom 400 og 500 millioner kroner, omtrent det samme som det ville kostet å bygge helt nytt. Men et helt nytt bygg et helt annet sted hadde ikke hatt den samme verdien for de kristne institusjonene, det er også byantikvaren enig i.

– Dette er historisk sett kirkelig grunn og vi er glade for at det er nettopp Kirkens Hus som vil flytte hit, sier hun.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

Fra spisestue til kontor: Bernt Nordby Skøien og Christian Joys går gjennom spise- stu­­en til det gamle hospitalet. Arealet i de gamle byggene skal i hovedsak bygges om til kontorer.

Fra spisestue til kontor: Bernt Nordby Skøien og Christian Joys går gjennom spise- stu­­en til det gamle hospitalet. Arealet i de gamle byggene skal i hovedsak bygges om til kontorer. Foto: Frøydis Falch Urbye

Unesco-listet

Opprinnelig var det gamle fransiskanske klosteret som lå her, i det som i dag er Ekebergveien 1. Her drev gråbrødremunkene omsorgsarbeid for blant annet byens spedalske allerede fra slutten av 1200-tallet, før bygningene ble omgjort til sykehjem i 1538. Fra 1736 ble hospitalet benyttet som psykiatrisk sykehus, en praksis som fortsatte helt fram til mars i fjor. Den gamle steinbygningen er tomtas eldste og ble bygget allerede i 1737, mens Gamlebyen kirke sto klar i 1796. I fjor høst ble arkivene fra 1644 og fram til år 2000 fra Oslo Hospital Unesco-listet.

Bevarer tre: Med unntak av to hull i veggen for å forbinde nytt og gammelt blir den opprinnelige fasaden så å si uendret. Kastanjetreet på hjørnet blir stående, mens det smale røde huset enten blir revet eller flyttet.
Foto: Transborder studio

Bevarer tre: Med unntak av to hull i veggen for å forbinde nytt og gammelt blir den opprinnelige fasaden så å si uendret. Kastanjetreet på hjørnet blir stående, mens det smale røde huset enten blir revet eller flyttet. Foto: Transborder

studio

Bevarer gammelt tre

Planen slik den er i dag er å plassere et nytt bygg langs Oslo gate og rundt hjørnet av Konows gate. Det gamle kastanjetreet blir bevart med en liten grønn firkant mot veien. Bygningen langs Oslogata foreslås i tre etasjer og skal ikke være lenger enn at man fra gaten skal kunne se det gamle sykehusbygget, mens det langs Konows gate fra kastanjetreet foreslås syv etasjer. Og mens sykehusrommene i det gule bygget skal gjøres om til moderne kontorer og det grå administrasjonsbygget skal rehabliters til samme formål, får det nye, høye mursteinsbygget en litt mer folkevennlig innredning.

– Sannsynligvis får vi en restaurant og flere kafeer i det nye bygget. Her skal det åpnes opp for byen befolkning, forteller Skøien.

###

Den gamle steinbygningen fra 1737 er Oslo Hospitals eldste. Foto: Frøydis Falch Urbye

Les også: Dette stedet i Oslo er Norges beste uterom

Åpner eplehagen

Fra 1600-tallet var det som i dag er baksiden av Oslo Hospital det første man så da reisende ankom Oslo fra Ekebergveien, som den gang var hovedveien mellom Christiania og København. Her ligger fremdeles den eldgamle eplehagen, en av de eldste områdene i Gamlebyen som verken er bebygd eller det har vært noen utgravninger i. En diger hage med 24 epletrær og ett pæretre som til nå har vært forbeholdt pasienter og ansatte.

– Det første vi tenkte var at her må vi jo bygge, for her er det et stort areal, men det har vi gått helt bort fra, forteller Skøien.

– Dette er en helt fantastisk hage som i sykehusperioden var lukket for allmennheten, men som vi ønsker å åpne opp for publikum når prosjektet er fullført, skyter prosjektleder på vegne av Oslo Hospital, Christian Joys inn.

Mer fra Dagsavisen