Innenriks

Varsler hardt ut mot Giske-comeback

Trond Giske blir ikke nestleder i Trondheim Ap, men får likevel et fremskutt tillitsverv. Giskes retur etter metoo-fallet skaper reaksjoner.

Av: Bjørn S. Kristiansen og Emilie Gamst

Tidligere AUF-er Sunniva Andreassen er én av to varslere som har stått fram i kjølvannet av metoo-sakene som i 2017 ble rullet opp om daværende nestleder i Arbeiderpartiet, Trond Giske.

– Man bør ikke gi tillit til en som har misbrukt tillit i årevis. Dette viser veldig tydelig at metoo er et vannskille. Det er mange av oss som har gått videre og som nå ser verden i et post-metoo-perspektiv. Og så har du sånne som Trøndelag Ap som insisterer på å holde på et før-metoo-perspektiv, sier Andreassen til Dagsavisen om innstillingen fra valgkomiteen i fylket som foreslår Giske til et sentralt tillitsverv.

Til Dagsavisen i går sa Roger Aas i Trondheim Ap:

– På et eller annet tidspunkt må man bli tilgitt for de feilene man gjør. Om det er ett, to eller tre år etter vil ikke jeg mene noe om. Men varslene er grundig gjennomgått av partiet, og det er satt et punktum for saken.

LES OGSÅ: Slik svarer mektig Giske-alliert i Trøndelag på spørsmål om Giske-comeback: «Vil snakke om politikk som berører og beveger velgerne, ikke plaske rundt i Oslopressens andedam»

Hard kritikk

Partiet konkluderte for om lag et år siden med at Giske hadde forbrutt seg mot interne retningslinjer mot seksuell trakassering i til sammen fem saker, og metoo-oppgjøret førte til at Giske forsvant ut av ledelsen.

Siden har trønderen forsøkt å bygge seg opp igjen i eget fylkesparti, og selv om gårsdagens møte i valgkomiteen i Trøndelag Ap ikke endte med at Giske blir fylkesnestleder, så ble han enstemmig innstilt som fylkesstyremedlem i arbeidsutvalget.

Det betyr at når Ap-landsmøtet senere i vår etter alle solemerker gir de sammenslåtte fylkeslagene flere plasser i landsstyret, rykker Giske opp fra varaplass til fast plass i det mektigste partiorganet mellom landsmøtene.

Andreassen mener Giske er langt fra å ha gjort seg fortjent til ny tillit, og mener at han nå fremstår uten ydmykhet og empati.

– Jeg bryr meg ikke om hans karriere og er uinteressert i hvilke verv han får. Men jeg synes ikke at folk som strategisk misbruker makt skal sitte i høye maktposisjoner, sier hun.

Hun trekker det også fram som belastende at det ble lekket forenklede versjoner av flere varsler, deriblant hennes eget, som ga et mindre alvorlig inntrykk av varslingssakene.

Partisekretær Kjersti Stenseng bekreftet at de lekkede varslene som ble publisert i Nettavisen ikke var «dekkende for sakene», men det er ikke kjent hvor lekkasjen kom fra.

Trond Giske avviser et intervju med Dagsavisen, men viser til en tekst han i går la ut på sin Facebook-side der han blant annet skriver: «Valgkomiteen har spurt meg om å bli medlem av styret og arbeidsutvalget i Trøndelag Arbeiderparti. Den tilliten setter jeg stor pris på.»

LES OGSÅ: Han har beklaget, men han har også kjempet med nebb, klør og advokatbistand siden dag én, skriver Dagsavisen på lederplass

– Det er det ingen grunn til

Formelt er det partisekretær Kjersti Stenseng som er ansvarlig for å håndtere varslingssaker i partiet. Stensengs rolle i Giske-saken har vært omstridt, og flere av varslerne ønsket at partisekretæren ikke skulle håndtere varslene fordi de mente at hun var en for nær alliert av trønderen - noe hun tidligere har avvist overfor Dagsavisen.

Stenseng vil heller ikke la seg intervjue av Dagsavisen nå.

Via hennes rådgiver stiller Dagsavisen likevel følgende spørsmål: «Om hun, som ansvarlig for håndteringen av varslingssaker, tror eller frykter at hans comeback kan negativt påvirke oppfatningen av partiets håndtering av varslingssaker generelt og metoo-saker spesielt?»

I en tekstmelding tilbake svarer ikke partisekretæren på spørsmålet, men skriver: «Alle varslingssaker i Arbeiderpartiet blir tatt på alvor og håndtert i tråd med våre retningslinjer. Sakene mot Trond Giske er avsluttet. De har fått konsekvenser. Det er opp til Trøndelag Ap å bestemme hvem de ønsker i sitt styre.»

Ap-leder Jonas Gahr Støre svarer imidlertid.

– Tror du Giskes comeback kan negativt påvirke oppfatning av Aps håndtering av varslingssaker og oppgjør med metoo?

– Det er det ingen grunn til. Ap tok varslene på det sterkeste alvor, og brukte mye tid og arbeidet grundig. Konklusjonen i januar i fjor var at retningslinjene mot seksuell trakassering var brutt. Det fikk tydelige konsekvenser for Giske, som måtte gå av som nestleder og finanspolitisk talsperson. Og jeg har nylig bekreftet at disse konklusjonene står ved lag, og at saken ikke blir gjenopptatt, sier Støre.

– Hadde det ikke vært mulig for deg som partileder å ta en prat på bakrommet med stortingsrepresentant Giske og si at det for partiets del hadde vært klokt av ham å ligge lavt litt lenger enn et drøyt år etter at partiet kastet ham ut av ledelsen fordi han har forbrutt seg mot retningslinjene om seksuell trakassering?

– Det er alltid klokt å snakke sammen, men det må også gjelde noen prinsipper om at når det har vært reagert på en bestemt måte som fikk store konsekvenser for hans politiske verv, så må det også avklares at partiet gjør seg ferdig med saken. Og det skal være mulig for et menneske å gjenopprette tapt tillit. Når det gjelder valg til lokale posisjoner i Ap, så avgjøres det lokalt. Det er Trøndelag Ap som velger sitt styre.

– Har Giske gjenvunnet din tillit?

– Jeg velger å si det slik: Jeg har tillit til at han gjør det arbeidet han er valgt til, med full kraft og den ansvarlighet som følger av det.

LES OGSÅ: Nå kan Trond Giske komme inn i landsstyret igjen

Frykter for ettermælet

Andreassen frykter at Giskes vei tilbake til en fremskutt posisjon kan påvirke ettermælet etter partiets håndtering av metoo.

– Tror du Giskes comeback kan negativt påvirke oppfatningen av Arbeiderpartiets håndtering av varslingssaker og oppgjør med metoo?

– Jeg håper først og fremst at Giske ikke blir et altfor synlig eksempel for en ny generasjon som kan vokse opp og tro at seksuell trakassering er helt greit, sier Andreassen, som frykter at Giske kan blir en form for «rollemodell for seksuell trakassering og tillitsbrudd».

Mer fra Dagsavisen