Nyheter

Sykehjemsetaten i Oslo politianmeldt etter varsel: – Opplever ikke at saken er blitt tatt på alvor

Etter at åtte medarbeidere varslet om at de har følt seg presset til å jobbe under karantene eller sykmelding ved Madserudhjemmet i Oslo, har Rødt i Oslo anmeldt både etaten og sykehjemmet til politiet.

Bilde 1 av 2

Det var i slutten av september at åtte helsefagarbeidere ved Madserud sykehjem sendte et varsel til Oslo kommune der det blant annet framgikk at de opplevde seg presset til å gå på jobb under sykmelding og at de hadde opplevd at arbeidsgiver hadde bestridt sykmeldingen.

Det var NRK som omtalte denne saken første gang, og der svarte Sykehjemsetaten at de ytterst sjelden går til steget å bestride sykmeldinger.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Ikke fornøyd

Rødt i Oslo er imidlertid ikke fornøyd med hvordan varselet mot sykehjemmet og etaten er blitt håndtert.

– At det er Sykehjemsetaten som nå selv skal behandle varslingssaken, er som om bukken skal passe havresekken. Og vi mener det er veldig alvorlig hvis det stemmer at syke ansatte er blitt presset til å jobbe med symptomer på korona, sier Maren Rismyhr, som sitter i helse- og sosialkomiteen for Rødt i Oslo bystyre.

Det er hun og leder for Rødt i Oslo, Siavash Mobasheri, som har levert politianmeldelsen av sykehjemmet og etaten. De gjør dette for å få på det rene om det har skjedd brudd på smittevernloven.

– Det som framgår i varselet fra de ansatte er svært alvorlig. Vi opplever ikke at saken er blitt tatt på alvor, og det er ikke holdbart dersom ansatte er blitt presset på jobb med covid-19-symptomer, sier Mobasheri. Han reagerer også på at ansatte skal ha blitt presset gjennom at arbeidsgiver har stoppet lønna når de har bestridt sykmelding.

– Her trengs det en skikkelig gjennomgang, sier Mobasheri, som er opprørt over saken.

Les også: Han kritserer nytt OBOB-prosjekt og vil ha en byggereform (+)

Inngrpende tiltak

– Vi har fått høre om pårørende som ikke har fått besøke sine kjære på sykehjem. Det er hjerteskjærende. Hvis det er slik at ansatte som har fått beskjed av lege om å holde seg hjemme, er blitt presset på jobb, så er det alvorlig, særlig med tanke på at Oslo har iverksatt de mest inngripende smitteverntiltakene, sier han.

– Alvorlig

Helsebyråd Robert Steen (Ap) har vært sparsommelig med å kommentere denne saken, men skriver i en epost til Dagsavisen at han ikke skal være involvert i varsler som byråd, men at varslingssaker behandles etter etablerte prosedyrer og regler vedtatt i Oslo kommune:

«På generelt grunnlag mener jeg det er meget alvorlig å gå til en politianmeldelse, særlig når anmeldelsen kommer fra bystyremedlemmer mot kommunens egne ansatte. Jeg tenker også at aktsomhetsnivået bør være særlig høyt når anmeldelsen går mot ansatte i en etat som til de grader har stått og står i første linje i beskyttelsen og bekjempelsen av koronapandemien i Oslo.

Avslutningsvis vil jeg si at både ansatte og ledelse i Sykehjemsetaten nå over lang tid har gjort en enorm innsats under stort press for folk som bor i Oslo. Det er de som virkelig har måttet se pandemien i ansiktet og tatt jobben for oss alle med å beskytte noen av våre mest sårbare i byen vår. Jeg er svært takknemlig for den jobben ansatte og ledelse har gjort. I denne perioden er det også ekstra viktig å ta vare på ansattes rettigheter og arbeidsvilkår. Det er lov å være syk og borte fra jobb.»

Finansbyråd Robert Steen under framlegging av Oslobudsjettet for 2017. Foto: John Trygve Tollefsen

Robert Steen, foto: John Trygve Tollefsen

Rødts Siavash Mobasheri er enig med Steen om at en politianmeldelse er alvorlig.

– Men her er det kommet påstander om at et sykehjem har bedt ansatte med koronasymptomer møte på arbeidsplassen hvor det bor sårbare og syke eldre. Etatsdirektøren har ansvar for at dette ikke skal kunne skje. Premisset til byråden innebærer at en direktør i Sykehjemsetaten skal behandles mildere enn befolkningen forøvrig av den grunn at han leder en etat med ansvar for sjuke og eldre. Byråden bør heller bruke ressursene på å avklare om Sykehjemsetaten følger smittevernlovgivningen i stedet for å lange ut mot dem som tar varslerne på alvor, sier han.

En slask i bystyret: Tok Lan egentlig tak?

Driver undersøkelser

Dagsavisen har bedt Sykehjemsetaten om å kommentere politianmeldelsen, og de svarer med å oppsummere saksgangen.

«Som ledd i behandlingen har byrådsavdelingen bedt Sykehjemsetaten om å undersøke saken, vurdere påstandene i varselet og gi en skriftlig tilbakemelding innen årsskiftet.  Byrådsavdelingen vil gjøre en vurdering av om det er behov for ytterligere utredning av saken, og vil ta stilling til påstandene i varselet når de anser saken for å være tilstrekkelig opplyst», forklarer avdelingsdirektør for samfunnskontakt i etaten, Henrik Mevold.

Han understreker at rettighetene til alle partene i varselet skal ivaretas, og at kommunens medarbeidere skal ha tillit til at det gjøres grundige undersøkelser og innhentes nødvendig dokumentasjon. Derfor ønsker ikke etaten å kommentere varselet eller politianmeldelsen før undersøkelsene er ferdigstilt.

«Det er likevel viktig for oss å si at det er en tydelig prosedyre for medarbeidere med indikasjoner på covid-19 smitte. Medarbeidere har plikt til å melde fra til sin leder og blir deretter testet. De går ikke inn i aktivt arbeid på sykehjemmene, men blir sendt hjem i karantene. Vi ønsker ingen tilbake i jobb på sykehjemmene før karantenen er over og de er symptomfrie. Dersom covid-19 testene er negative, kan det gjennomføres ordinære oppfølgingssamtaler og eksempelvis tilrettelegges for gradert arbeid hjemmefra i situasjoner der det er riktig. Undersøkelsen vil vise om begge partene har fulgt prosedyrene», skriver Mevold.

Han viser også til hva lederen ved Madserudhjemmet svarte NRK i september, nemlig at de siden 2017 har hatt 600 sykmeldinger, og at kun to av disse er bestridt.

«Ved sykdom har arbeidsgiver plikt til å tilrettelegge og medarbeidere har plikt til å medvirke. Bestridelse av sykemelding er noe som gjøres svært sjelden. Det skal kun brukes i spesielle situasjoner der man etter lovverket er pliktige til det på grunn av indikasjoner om at sykemeldingen er feil. Hvis det skjer og forskuttering av sykepenger stoppes, er det en sikkerhet at NAV kan gå inn i saken og gjøre en selvstendig vurdering av om sykemeldingen skal underkjennes. Hvordan partene har etterlevd sine forpliktelser knyttet til dette vil også bli sett på», skriver Mevold.

Krever regelendring

Advokatfullmektig Synne Bernhardt i Andenæs Aaløkken Veum Advokatfirma, som bistår varslerne, forklarer at Sykehjemsetaten har benyttet seg av muligheten de har med dagens regelverk til å bestride sykmeldinger, og dermed også stoppe lønnsutbetalingen til ansatte i arbeidsgiverperioden. I slike tilfeller sendes saken så videre til Nav, som foretar en vurdering av sykmeldingen.

– Som oftest godkjenner Nav sykmeldingen, og da vil den ansatte få pengene som har vært holdt tilbake, utbetalt. Men dette kan ta månedsvis og vil være en stor belastning for de ansatte. Det kan godt være at vi trenger et regelverk som gjør det mulig for arbeidsgivere å bestride sykmeldinger. Men, adgangen til å holde lønn tilbake i opp mot 16 dager, mener hun legger en uforholdsmessig belastning over på arbeidstakere.

###

Bernhardt mener at regelverket bør endres, slik at samtlige arbeidstakere får utbetalt lønnen, inntil NAV som er det kompetente organ, har fattet et vedtak. Hun forteller at det ikke er mange arbeidsgivere som benytter seg av muligheten til å bestride sykmeldinger.

– Men det er en økende trend. Og det har vært flere eksempler i Oslo kommune. Det er en stor byrde for de ansatte, sier Bernhardt. Hun viser til at hun sendte varselet til helsebyråd Robert Steen og byrådsleder Raymond Johansen, som igjen sendte det til det sentrale varslingsorganet. De sendte det så tilbake til byrådsavdelingen, som sendte varselet til Sykehjemsetaten.

– At de skal granske seg selv er helt absurd. Vi må få denne typen granskinger ut av etatene, sier Bernhardt.

Mer fra Dagsavisen